Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Saray Sarması

Saray Sarması

Saray sarması, saray sarması adından da anlaşıldığı gibi tam saraylara layık bir tatlı tarifidir. Oldukça lezzetli ve hafif olan sütlü tatlılardan biridir. Sütlü içerisinde en hafif olanıdır. Günlerde, beş çaylarında kurtarıcımızdır. Yapımı oldukça kolay bir tatlıdır. Fakat bir geç dolapta beklemesi gerekir. Bir gece olmasa bile buna zamanınız yoksa en az dört beş saat beklemelidir. Öğlen gelecek bir misafir için sabah altı yedi gibi yapıp dolaba atarsanız öğlen misafirinize ikram edebilirsiniz. Uzun süre buzdolabında bekletilme amacı rahatlıkla sarılabilmesidir. El becerisi isteyen bir tatlıdır. Yapımından ziyade sarması daha zor gelir el alışkanlığı olmayan bayanlara. Saray sarması kakaolu, sade, muzlu, çilekli. Meyvelerle ya da çikolata sosları ile yapılır. İsteğe göre ceviz, fındık ya da Antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz. Hepsinde de tarif ortaktır. Tek fark içerisine sararken meyve ilave etmektir. Sarmadan önce bir iki dilim meyve konulur ve o şekilde sarılır. Tatlımız kalorisi diğer şerbetli tatlılara göre çok daha düşüktür. Bu nedenle diyet yapanlarda korkmadan bir dilim tüketebilirler. Bayramlarda genellikle ağır kadayıflar, baklavalar yapmak ya da almak yerine saray sarması yaparak hem farklılık yapmış olur hem de yemekler sonrası daha hafif bir tatlı yemiş olursunuz. Aynı zamanda ekonomik bir tatlıdır. Çok fazla masraf etmenize gerek kalmadan rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Bu güzel tatlımızın tarifine bakalım.

Saray sarması yapımı için gerekli malzemeler

  • Bir litre süt
  • Bir su bardağı şeker
  • Bir su bardağı un
  • Bir paket vanilya
  • Bir su bardağı Hindistan cevizi
  • Bir yemek kaşığı margarin
  • Bir paket krem şanti
  • Bir çay bardağı süt
  • Bir çay bardağı dövülmüş ceviz
  • İsteğe göre süslemek için meyve

Saray sarması nasıl yapılır?


Saray sarması tatlımızın yapımı için bir litre süt tencereye alınır. Üzerine bir su bardağı un, bir su bardağı şeker ilave edilir ve iyice çırpılır. Ardından ocağa alınarak altı açılır. Sürekli olarak karıştırılarak kaynatılır. Karıştırmadığınızda hemen dibi tutar. Bu neden ile sürekli karıştırılmalıdır. Kaynamaya başlayınca ocağın altı kapatılır ve bir yemek kaşığı margarin ve bir paket vanilya tencereye eklenip iyice karıştırılır. Ardından mikser ile üç beş dakika çırpılır. Bir kenara alınır ve büyük boy bir fırın tepsisine bir su bardağı Hindistan cevizi serpiştirilir. Bunun nedeni sararken tepsiye yapışmasını önlemek. Hindistan cevizi serpilince yavaş yavaş tenceredeki tatlımız tepsiye dökülür ve her tarafına eşit yayılmasına dikkat edilir. Tatlı tepsi ile kenara alınır ve krem şantisi hazırlanır. Krem şantisini ister sade ister kakaolu ister meyveli kullanabilirsiniz. Krem şanti bir çay bardağı süt ile hazırlanır ve tatlı soğuyunca üzerine sürülür. Bir çay bardağı kırılmış dövülmüş ceviz üzerine serpilir. Ardından bir gece dolap da bekletilir. Servis edilirken ilk olarak ortadan ikiye kesilir ve sonra her bir parça iki parmak kalınlığında dilimlenir ve yavaşça dağılmamasına özen göstererek sarılır. İsteyenler bu aşamada her sarma dilimi üzerine istediği meyveden ince bir dilim koyarak o şekilde de sarabilir.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 20.01.2024 01:37:59
Saray Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Saray Sarması Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Saray Sarması"
Saray sarması, şimdiye kadar yediğim en lezzetli tatlılardan biri. Özellikle antep fıstıklı olan çeşidi son derece lezzetli oluyor. şimdiye kadar hep hazır bir şekilde aldım ama evde yapmaya kalksam yine güzel olur mu?
Nazlıhan . 29.09.2018 01:48:19
CEVAP YAZ
Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer
Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer
Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer; Herkesin şüphesiz çok sevdiği zeytinyağlı yaprak sarmasının önemli püf noktalarından birisi de pişmesinin kıvamında olmasıdır. Pratik ve lezzetli olduğunu düşündüğüm yaprak sarması tarifini nasıl hazırladığımı ve ka...
Sarma Nasıl Pişirilir
Sarma Nasıl Pişirilir
Sarma nasıl pişirilir, zeytinyağlı, kıymalı, çiğ harçtan ya da kavrulan iç harçtan yapılabilen yaprak sarma mutfaklarda en çok sevilen yemeklerden biridir. Tarihi Osmanlıya dayanan yaprak sarmayı hazırlamak kadar pişirmek de lezzetinde önem taşır. Ya...
Yaprak Sarma İçi
Yaprak Sarma İçi
Yaprak sarma içi, yaprak sarması küçük büyük herkesin büyük bir zevkle tükettiği yemeklerden biridir. Özel günlerde sofranın speciali olarak kullanılabilen yaprak sarma içi farklı şekillerde hazırlanabilir. Çiğ ya da kavrulmuş, zeytinyağlı ya da kıym...
Pirinçli Yaprak Sarması
Pirinçli Yaprak Sarması
Pirinçli yaprak sarması, pirinçli yaprak sarması genellikle asma yaprağı, dut yaprağı, beyaz lahana, dut yaprağı ve kara lahana yaprağı ile yapılan bir yiyecektir. Yaprak sarması bence eşi bulunmaz bir yemektir. Pirinçli yaprak sarması yapması zahmet...
Salamura Yaprak Sarma
Salamura Yaprak Sarma
Salamura yaprak sarması, Salamura yaprak sarması için, mevsiminde topladığımız üzüm yapraklarını salamura etmek için, yaprakları kaynar suya koyarız. Üzerine bir su bardağı kaya tuzu ekleriz. Aradan üç saat geçtikten sonra yaprakları 5 litrelik kavan...
Taze Yaprak Sarması
Taze Yaprak Sarması
Taze yaprak sarması, her zaman yapmak mümkün olmayabilir. Çünkü taze sarma yaprakları, yılın belli ayında toplanabiliyor. Taze yaprak sarması, oldukça lezzetli bir yemek olmakla beraber, yine damak tadınıza göre farklılıklar gösterebilir. Bazı bölgel...
Yaprak Sarması Kalori
Yaprak Sarması Kalori
Yaprak sarması kalori, bildiğiniz gibi benzeri besinlerin kalori değerleri içerisinde kullanılan malzemelere yönelik belirlenir. Mutfağımızın en güzel yiyecek türlerinden meydana gelen yaprak sarmada hem bir zeytinyağlı olarak da hem de etli, kıymalı...
Üzüm Yaprak Sarması
Üzüm Yaprak Sarması
Üzüm Yaprak Sarması, Üzüm yaprağı sarması yapmaya başlamadan önce, eğer sarmanızı salamura ile yapacaksanız salamuranın tuzunu almayı unutmamanız gerekir. Kimi zaman yapılan sarmanın aşırı tuzlu olduğu yemek servis edildikten sonra anlaşılır. Oysa 't...
Düdüklüde Yaprak Sarması
Düdüklüde Yaprak Sarması
Düdüklüde yaprak sarması: Bir çoğumuzun severek tükettiği bir yemek çeşididir. Yörelere göre değişkenlik gösteren bu yemek grubu etli veya zeytinyağlı olarak yapılmaktadır. Yaprak sarma yaparken daha lezzetli ve sağlıklı olması için dikkat edilmesi g...
Sarma Pişirme
Sarma Pişirme
Sarma Pişirme, Anadolu'nun vazgeçilmez lezzetlerinden biri de sarmadır. Sarma ve dolmaların yapılışı zahmetli olmakla birlikte sarma pişirmesi de bir o kadar dikkat ister. Sarma denildiğinde akla yaprak sarması ve lahana sarması gelir. Etli ve zeytin...
Fırında Kaşarlı Tavuk Sarma
Fırında Kaşarlı Tavuk Sarma
Fırında kaşarlı tavuk sarma, muhteşem görüntüsü ve lezzeti ile olsa da yesem dedirten olağan üstü bir yemek fırında kaşarlı tavuk sarma. Özel günlerinizde sevdiklerinize hazırlaya bileceğiniz mükemmel bir ana yemek. Özel davet sofralarının aranan lez...
Krepli Tavuk Sarma
Krepli Tavuk Sarma
Krepli tavuk sarma, Krepi sevmeyen yoktur. Büyük, küçük herkesin beğenerek yediği krebe, bir de tavuk eklenince çok lezzetli bir yemek ortaya çıkıyor. Krep kahvaltılarda tüketilen bir çeşidi fakat son zamanlarda yemek olarak da kullanılır oldu. Krepi...

 

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer
Sarma Nasıl Pişirilir
Yaprak Sarma İçi
Pirinçli Yaprak Sarması
Salamura Yaprak Sarma
Taze Yaprak Sarması
Yaprak Sarması Kalori
Üzüm Yaprak Sarması
Düdüklüde Yaprak Sarması
Sarma Pişirme
Fırında Kaşarlı Tavuk Sarma
Krepli Tavuk Sarma
Bulgurlu Lahana Sarması
Zeytinyağlı Sarma İçi
Garnitürlü Tavuk Sarma
Baklalı Yaprak Sarması
Kaşarlı Tavuk Sarma
Etli Krep Sarma
Sarma İçi
İç Pilavlı Tavuk Sarma
Beşamel Soslu Tavuk Sarma
Tavuk Fileto Sarma
Bulgurlu Yaprak Sarma
Yalancı Yaprak Sarması
Patatesli Lahana Sarması
Kolay Yaprak Sarma
Sarma Kalori
Ciğer Sarma Tarifi
Patatesli Tavuk Sarma
Fıstıklı Sarma
Popüler İçerik
Bulgurlu Lahana Sarması
Bulgurlu Lahana Sarması
Bulgurlu lahana sarmasıBulgurlu lahana sarması için öncelikle yumuşak bir lahana almamız lazım.Bunu anlamak için aldığımız lahanaya dokunduğumuzda yum...
Zeytinyağlı Sarma İçi
Zeytinyağlı Sarma İçi
Zeytinyağlı sarma içi, geleneksel Türk mutfağının çok sevilen yemeklerinden biri olan zeytinyağlı sarma bir çok mutfak hanımının olmazsa olmazıdır....
Garnitürlü Tavuk Sarma
Garnitürlü Tavuk Sarma
Garnitürlü Tavuk Sarma, pek çok çeşitte tavuk sarma yapabildiğiniz gibi içine farklı sebzeler eşliğinde muhteşem bir lezzet olan tavuk sarma sizin içi...
Baklalı Yaprak Sarması
Baklalı Yaprak Sarması
Baklalı Yaprak Sarması, Amasya yöresine ait olan bir sarma çeşitidir. Yaprak sarmayı sevenlere sunulabilecek çok lezzetli bir alternatiftir. Etli sarm...
Kaşarlı Tavuk Sarma
Kaşarlı Tavuk Sarma
Kaşarlı tavuk sarma, sarmalar genellikle tavukla, patlıcanla ya da et ile yapılmaktadır, Fakat tavuk çocukların en çok severek yediği gıda maddesidir....
Etli Krep Sarma
Etli Krep Sarma
Etli Krep Sarma, krep özellikle içine farklı malzemeler kullanılarak yapılan yemek çeşitlerinden birisidir. Hazırlanan krepin içine tatlı malzeme ya d...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer
Sarma Nasıl Pişirilir
Yaprak Sarma İçi
Pirinçli Yaprak Sarması
Salamura Yaprak Sarma
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024