{ "title": "Beyaz Lahana Sarması", "image": "https://www.sarma.gen.tr/images/beyaz-lahana-sarmasi(1).jpg", "date": "19.01.2024 03:10:44", "author": "osman Karakaya", "article": [ { "article": "Beyaz Lahana Sarması, Türk mutfağı da birçok yemek, çorba ve tatlı yapılır. Bu yemeklerin hepsi birbirinden lezzetli ve tatlı olur. En çok yapılan yemekler etli yemekleri, bulgurlu yemekler ve sarmalar ve de dolmalardır. Bu yemekleri bilmeyen ya da yemeyen yoktur. Çünkü bu yapılan yemekler her damağa hitap eder. Birbirinden lezzetli olan bu yemeklerden sarmayı yapalım. Sarma her mutfakta yapılan, her damağa hitap eden yemeklerimizdendir. Bu yemeği misafirlerimize gönül rahatlığı ile sunabilirsiniz. Beyaz lahana geniş ve kalınca kat kat yapraklı olan, güz ve kış sebzesi olarak yetişen, turpgillerden olan bir bitkidir.

Beyaz Lahana Sarması Malzemeleri
Beyaz Lahana Sarması Nasıl Yapılır?

İlk önce lahanayı hazırlayalım. Geniş bir tencerenin yarısına kadar su koyalım ve ocağa koyup kaynamaya bırakalım. Sonra lahananın yapraklarını tek tek çıkaralım sonra iyice yıkayalım. Su kaynamaya başladığı zaman biraz tuz atalım ve lahanaları içine koyalım. Lahanalar yumuşayana kadar haşlayalım ve suyun içinden bir tepsinin içine alalım. Lahanaları soğumaya bırakıp sarma içini hazırlayalım. Ben iç malzemeyi kavurarak yapıyorum (İsterseniz yoğurarak kavurmadan yapabilirsiniz.) Bir tencereye yağı koyup ocağa alalım. Sonra kıymayı içine koyup kavuralım. Soğanları ince ince doğrayıp kıymanın üzerine ilave edelim, domatesleri rendeleyip onu da üzerine ekleyelim ve kavurmaya devam edelim. Biraz kavurduktan sonra salçasını da ilave edelim. Daha sonra pirinci ve baharatı da ilave edip kavurmaya devam edelim. Evet iç malzememiz de hazır şimdi sarmayı sarmaya başlayalım.

Lahanayı alalım kalın damarlarını bıçak yardımı ile alalım. İsterseniz bu kalın damarları sarmayı saracağımız tencerenin dibine dizebilirsiniz. Sonra yaprakları küçük parçalar halinde kesin çok küçük olmasın. Sonra uç kısmına iç harçtan koyalım ve yaprakları sarmaya başlayalım. Tüm yaprakları aynı şekilde sarıp tencereye dizelim. Sarma işlemi bittikten sonra bir kaşık salça, biraz sıvı yağ, tuz ve sıcak su ile sos yapıp sarmanın üzerine dökelim. Sonra tenceredeki sarmaların üzerine bir tabak oturtulur ve sarmanın üzerini biraz geçecek kadar sıcak su konur ve ocağa konur. Kısık ateşte yaklaşık bir saat kadar pişirilir. Piştikten sonra ocağı kapatalım ve üzerini bir sofra bezi ile örtelim, yarım saat dinlendirelim. Dinlendirdikten sonra isteğe bağlı olarak üzerine tereyağı eritip dökebilirsiniz.
" } ] }