{ "title": "Beyti Sarma", "image": "https://www.sarma.gen.tr/images/beyti-sarma.jpg", "date": "20.01.2024 08:53:03", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Beyti sarma, Urfa şehrimize ait olan yöresel bir yemek tarifidir. Çok lezzetli yemeklerden biridir, bunun yanı sıra da oldukça şık bir görünüme sahiptir. Urfa ya gidilince yenilmeden dönülmemesi gereken yemeklerden biridir. Zaten bir defa tattınız mı artık vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet olacaktır. Evde de kendinizin rahatlıkla yapabileceği yemek tariflerinden biridir. Yemek yapma becerisine sahip olan her bayanın evinde rahatlıkla yapabileceği bir yemektir. Bu güzel yemeğin tarifine bakacak olursak,

Beyti sarma yapımı için gerekli malzemeler

Köftesi için
Sarmak için
Sosu için
Beyti sarma nasıl yapılır?

Beyti sarma yapımı için ilk olarak içerisinde kullanılan köftenin yapılması gerekir. Köftenin yapımı için derin bir kaba yarım kilo kıyma bir yumurta, yarım somun ekmek içi, bir adet rendelenmiş soğan, iki diş ince kıyılmış sarımsak, yarım demet ince kıyılmış maydanoz, baharatlar ve tuz konulur ve iyice yoğrulmaya başlanır. İyice yoğurduktan sonra bu harçtan Adana kebap şeklinde köfteler yapılır ve bir tabağa dizilir. Tabakla beraber buzdolabına alınır ve yaklaşık bir saat kadar dinlendirilir. Bir saatin sonunda yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizilir ve iki yüz derece fırında on dakika kadar pişirilir. Köfteler fırında pişerken sosu için bir tencereye tereyağını alın ve ocağa koyup altını açın. Yağ ısınınca içerisine salça ekleyin ve salçayı iyice kavurun. Salça kavrulunca üzerine iki su bardağı su ekleyip kaynatın. Tuzunu da atıp sosu bir kenara alın ve köfteleri fırından çıkarın. Yufka ya da lavaşı tezgâh üzerine serip iki yemek kaşığı eritilmiş tereyağında fırça ile üzerine sürün. Ardından geniş kısmına köfteleri yerleştirin ve sıkıca sarın. Sardıktan sonra üç parmak eninde köfteleri kesin ve tekrar fırın tepsisine alıp kızarıncaya kadar pişirin. Üzeri kızarınca fırından alın ve servis tabağına dizip salçalı sosu üzerine dökün. Ardından yanına ya da üzerine yoğurt ekleyerek servis yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }