{ "title": "Bulgurlu Lahana Sarması", "image": "https://www.sarma.gen.tr/images/bulgurlu-lahana-sarmasi(1).jpg", "date": "19.01.2024 00:49:50", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Bulgurlu lahana sarması, Bulgurlu lahana sarması için öncelikle yumuşak bir lahana almamız lazım. Bunu anlamak için aldığımız lahanaya dokunduğumuzda yumuşak ya da sert olduğu belli olur.

Bulgurlu lahana sarması malzemeleri
Bulgurlu Lahana Sarması Nasıl Yapılır?

Bulgurlu lahana sarması yapmaya başlamadan önce, suyu tencereye koyarak kaynamaya bırakırız. Daha sonra lahanayı yapraklar halinde ayırırız. Kaynayan suya bir kaşık tuz atarız. Lahananın kalın kısımlarını keserek yaprak kısımlarını haşlamaya bırakırız. Fazla haşlamadan iki dakika sonra haşlanmış lahanayı alıp yenisini ekleriz. Bu işlem lahanalar bitene kadar devam ederi. Haşlanmış lahanaları soğuk suda beş dakika beklettikten sonra süzgeç yardımıyla süzeriz. Bu sırada kuru soğanlarımızı küp-küp doğrayıp, tencereye bir bardak yağ koyup, soğanları kavurmaya başlarız. Kavrulan soğanlara yıkadığımız göz kararı bulguru ekleriz. Lahananın büyüklüğüne göre bulgur miktarını artırırız. Bulguru da eklediğimiz soğanları iki dakika daha kavurup, sırayla baharatlarını ekleriz. Eklediğimiz salça, toz biber, pul biber, kara biberden sonra bulgurun üzerini geçecek seviye de su koyup, birazcık pişmesini sağlarız. Altını kapattığımız içimizi biraz dinlendirdikten sonra sarma işlemine başlarız. Lahana yapraklarını küçük parçalara böleriz. Böldüğümüz lahana parçalarına, bir yemek kaşığı olacak şekilde iç koyarız. Lahanaları kenarları kapanacak şekilde ince ince sararız. Bütün lahanalara aynı işlemi uygulayıp, lahanaların tamamını sararız. Sardığımız lahanaları tencereye sırayla birbirinin üzerini kapatacak şekilde dizeriz. Dizdiğimiz lahanaların üzerine bir kaşık domates salçasını sulandırarak lahananın üzerine ekleriz. Sonra sıvı yağı da ekleriz. Soyduğumuz sarımsakları ezerek lahanaya ekleriz. Üzerine gelecek kadar su ilave edip, tuzu da ekledikten sonra, lahananın üzerine ağır bir tabak koyarız.

Sebebi ise lahanalar hareket etmesin diyedir. Tencereyi kısık ateşe koyup, yavaş yavaş pişmeye bırakırız. Ateşin kısık olması lezzetli pişmesinde oldukça etkilidir.

Suyunu çeken lahana sarmamı ateşten alıp, biraz dinlenmesi için bekleriz. Dinlenen lahana sarmalarını servis tabağına alırız. Sıktığımız limon sularını isteğe göre ilave ederiz. Farklı bir sunum olması için, küçük bir tavaya biraz yağ ekleyip üzerine bir yemek kaşığı domates salçası ekleriz. Az miktar su ekleyip hazırladığımız sosu, servis tabağına aldığımız lahana sarmalarına süslü bir şekilde dökeriz. Lahana sarmamız yemeye hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }