{ "title": "Ciğer Sarma Tarifi", "image": "https://www.sarma.gen.tr/images/ciger-sarma-tarifi.jpg", "date": "23.01.2024 04:25:08", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "
Rumeli mutfağından Osmanlı saray mutfağına kadar geçmiş ve günümüzde de Türk mutfağına özgü yemekler arasında yer alan, lezzeti ile her türlü damağa hitap eden bu yemek yurdumuzda en çok Edirne ve Trakya bölgesinde yapılmaktadır. Kuzu gömleğine sarılan iç pilav ile oluşan bu eşsiz lezzet Türk mutfağının baş tacı yemeklerinden birisidir.

Ciğer Sarma İçin Gerekli Malzemeleri
Ciğer Sarma Nasıl Yapılır?

Kuzu gömleği derin bir kap içerisine alınarak üzerine sıcak su eklenir ve çözülmesi sağlanır. Diğer yandan bir tencereye sıvı yağ eklenerek üzerine küp-küp doğranmış kuru soğanlar ve fıstık eklenerek bir miktar kavrulur. Kuş başı şeklinde küçük küçük doğranmış kuzu ciğerler de tencereye eklenir ve sık sık karıştırılarak pişirilir. Ardından yıkanmış olan pirinçler süzülerek tencereye eklenir ve üzerine yeşil soğan, ince kıyılmış dere otu, kuş üzümü ve baharatlar eklenir. Son olarak tuzu da ilave edilen iç harç bir müddet dinlenmeye bırakılır. Demlenmek için bırakıla iç harç hazır oluncaya kadar çözünmüş olan kuzu gömlekleri istenilen büyüklükte içine iç harç koyulup sarılacak şekilde kesilir. Derin bir kâse içine koyulan kuzu gömleklerin içi iç pilav ile doldurulur ve sıkıca sarılır. Ağız kısmının açılmaması için sarılan kısımlar alt tarafa gelecek şekilde fırın tepsisine dizilir. Sarma işleminin bitmesi ile ciğer sarmaların üzerine yumurta sarısı sürülür ve üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Enfes şekilde pişen kuzu ciğer sarma sıcak bir şekilde servis edilir.
" } ] }