{ "title": "Dolma Sarma", "image": "https://www.sarma.gen.tr/images/dolma-sarma.jpg", "date": "19.01.2024 09:53:31", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Dolma Sarma, mükemmel ötesi bir lezzet olan bu sarma ile sizlerde harika bir lezzetle tanışabilirsiniz. Türk mutfağının vazgeçilmez tariflerinden birisi olan bu dolma sarma tarifini sizlerde tarifimize göre hazırlayıp sevdiklerinize sunabilirsiniz. İster ana yemek olarak ister ara sıcak olarak veya özel günleriniz için hazırlayarak sevdiklerinizi de bu lezzete dahil edebilirsiniz.

Dolma Sarma İçin Gerekli Malzemeleri
Dolma Sarma Nasıl Yapılır?

Dolma sarma hazırlığımıza ilk olarak şayet asma yaprağımız taze ise yaprakları haşlayarak başlayalım. Yaprakları haşlamak için uygun bir tencereye sıcak su doldurarak suyun kaynaması için ocağa koyalım. Ardından kaynamakta olan suyun içine demetler şekline getirilmiş yaprakları kısım kısım ilave edip arkalı önlü çevirerek 4-5 dakika kadar haşlayarak bir süzgecin içine çıkartarak suyun süzülmesini sağlayalım. Tüm yaprakları da ayı şekilde haşladıktan sonra iç harcımızın hazırlığına başlayabiliriz. Dolma sarma iç harcımız için ilk olarak 2 adet kuru soğanımızın öncelikle kabuklarını soyduktan sonra ince ince kıyarak bir kabın içine alarak bir kenarda beklemeye bırakalım. Soğanların ardından 2 adet domatesi iyice yıkayarak kabuklarını soyup tıpkı kuru sonlarda olduğu gibi ufak ufak doğradıktan sonra yarım demet maydanozu bol su altında güzelce yıkadıktan sonra kesme tahtamızda incecik kıyalım. Dolma harcımızın sebzelerini olması gereken şekilde doğrayarak hazır hale getirmeniz daha sonraki aşamalarda dolmamızın daha lezzetli olması için oldukça önemlidir.

Sebzelerin ardından karıştırma kabımıza ilk olarak 300 gr dana kıymamızı ekledikten sonra üzerine sırasıyla kıyılmış kuru soğan, minik küpler şeklinde doğranmış domatesleri, önceden yıkanarak süzdürülmüş 2 su bardağı pirinçleri ilave edelim. Dolmalık harcın üzerine 2 çorba kaşığı dolusu domates salçası, 1 çorba kaşığı kadar biber salçası, 1 çay bardağı sıvıyağ, 2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı ilave edelim. Ardından iç harcın üzerine 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kadar kırmızı pul biberin ardından, 1 tatlı kaşığı kadar kimyon ve yeteri kadar tuz ilave edip iç harcımızın lezzetini artıralım. Ardından Yarım çay bardağı ılık suyun içinde çözdürerek ezdikten sonra harcımızın içine ilave edip son olarak da kıyılmış yarım şar demet maydanoz ve dereotunu ilave ederek harcımızı iyice karıştırarak harmanlayıp hazır hale getirelim.

Dolma harcımızda hazır hale geldiğine göre artık sarma işlemine başlayabiliriz. Önceden haşlayarak süzülmeye bıraktığımız yaprakları düz bir tezgâh üzerine tek tek sererek içine hazırladığımız iç harçtan bir kaşık yardımıyla koyup elimizle düzgünce yerleştirerek kenar kısımlarından içe doğru katlayarak bildiğimiz yaprak sarması şeklinde sararak uygun bir tencereye döşemeden hemen önce tencerenin tabanını yapraklardan kopardığımız saplarıyla düzgün bir şekilde kaplayalım. Ardından tüm yapraklar ve iç harç bitene kadar sarma işlemine devam ederek tenceremizi düzgün bir şekilde sıralayarak dolduralım. Sarma işleminin sonunda artık dolma sarmamız pişmeye hazır hale gelmiştir. Dolmaların bir kenarından tencereye sıcak su ilave ederek suyun dolmaların üzerine hafifçe çıkmasını sağladıktan sonra tencerenin kapağını kapatarak dolmamız kaynayıncaya kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yapraklar pişirerek sıcak sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }