{ "title": "Düdüklüde Yaprak Sarması", "image": "https://www.sarma.gen.tr/images/Duduklude-Yaprak-Sarmasi-23.jpg", "date": "21.01.2024 02:18:25", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Düdüklüde yaprak sarması: Bir çoğumuzun severek tükettiği bir yemek çeşididir. Yörelere göre değişkenlik gösteren bu yemek grubu etli veya zeytinyağlı olarak yapılmaktadır. Yaprak sarma yaparken daha lezzetli ve sağlıklı olması için dikkat edilmesi gereken püf noktaları vardır. Sarmada kullanılacak olan pirinci ılık suda bekletirseniz sarmanız daha çabuk pişecektir. Sarmaların yumuşak sevenler düdüklü tencerede pişirmelidir. Eğer daha lezzetli olmasını istiyorsanız doğrama yöntemi ile bol soğan koymalısınız. Sarmaları tencereye dikine doğru dizerseniz hepsi eşit zamanda pişer. Sarmaların üzerine zeytinyağı gezdirirseniz daha güzel görünecektir. Pişirdiğiniz sarmaları soğuturken tencerenin kapağını hafif aralık bırakın. Böylece parlak görünecektir.

Düdüklüde yaprak sarması malzemeleri
Düdüklüde Yaprak Sarması Nasıl Yapılır?

İlk olarak salamura yaprakları önceden soğuk suda bekletip, tuzunun çıkmasını sağlıyoruz. Yaprak sert ise sonrasında sıcak suda yumuşatın. Ardından bulguru ve pirinci yıkayın ve kabın içine koyun. Üzerine kıymayı ilave edin. Sonrasında soğan ve sarımsakları ince ince doğrayın, domatesleri de rendeleyip pirincin içine ilave edin. Daha sonra nane ve maydanozu doğrayıp içerisine ekliyoruz. Son olarak biber salçasını, karabiber, pul biber, sumak ve zeytinyağını ilave edip karıştırıyoruz. Yaprağın tuzuna göre tuz ekleyin. Elimize aldığımız yaprağın parlak kısmı altta olacak şekilde seriyoruz. İç harcından bir kaşı alıp, yaprağın sap kısmına yakın koyuyoruz. Ardından yaprağın iki kenarını içe doğru katlıyor ve sapından ucuna doğru rulo şeklinde yuvarlıyoruz. Sarma işlemi bittikten sonra yapraklardan 10-15 tanesini ip ile bağlıyor ve düdüklüye dik bir şekilde koyuyoruz. Bu şekilde düdüklüde yaprak sarmasının dağılmasını önlemiş oluyoruz. Yaprakların üzerine sumak ve salçayı sıcak suyla karıştırıp, sarmaların üzerine çıkacak kadar üzerine döküyoruz. Sarmalar kaynadıktan sonra altını kısıp 10-15 dakika daha pişiriyoruz. Ocaktan aldıktan sonra iplerini kesip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

" } ] }