{ "title": "Etli Pazı Sarması", "image": "https://www.sarma.gen.tr/images/etli-pazi-sarmasi.jpg", "date": "20.01.2024 08:02:49", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Etli pazı sarması, Sarma Türk mutfağının vazgeçilmez bir lezzetidir. Türkiye'de her yörenin kendine özgü bir sarma çeşidi bulunmaktadır. Örneğin yaprak sarması egede zeytin yağlı yapılırken doğu bölgelerinde daha çok etli yapılmaktadır. İç Anadolu'da kuru sebze dolmaları yapılırken Karadeniz bölgesinde kara lahana ve pazı dolması çeşitleri daha çok yapılmaktadır. Bazı kesimlerde zeytin yalı yapılsa da çoğunlukla etti pazı sarması tüketilmektedir. En lezzetli pazı ilk bahar ve yaz aylarında yetişir. Diğer mevsimlerde çarşı ve pazarlarda bulduğunuz pazılar genelde seralarda ve çeşitli hormon ilaçlı ile yetiştirilmiş pazılardır. Tazecik ve ince yapraklı pazıları toplayıp Etli pazı sarması pişirip yanına da mis gibi bir çorba ve salata nasıl da hoş olurdu öyle değil mi? Sizde etli pazı sarması yapmak istiyor iseniz yazdığım tarife uymanız yeterli olacaktır.

Etli pazı sarması için gerekli malzemeler
Etli Pazı Sarması Nasıl Yapılır?

Öncelikle Saplarını kesip yaprak kısımlarını aldığımız pazıları sıcak suya kopuk 5 dk solması için bekletiyoruz. Ayrı bir yerde derin bir kâsenin içine yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri koyuyoruz. Daha sonra eti ilave edip kara biber, pul biber, salça, tuz ve sıvı yağı ekliyoruz. Ardından küçük küçük doğradığımız kuru soğan sarımsak ve maydanozu ekleyip karıştırıyoruz. Hazırladığımız için tadına bakıp damak zevkimize uygun mu değil mi kontrol ediyoruz. Size göre eksik bir şeyler var ise ekleyebilirsiniz. Sıcak suda bekletip sol-durduğumuz pazı yapraklarını sudan çıkartıp bir süzgeç yardımı ile suyunu sıkıyoruz. Yaprakların damarlı kısımları içi parlak kısımları dışından kalacak şekilde servis tabağına seriyoruz. Yaprağın dip kısmına gelecek şekilde iç harcımızdan bir kaşık ekleyip kenarlarını kıvırarak uca doğru sarıyoruz. Bütün malzeme bitinceye kadar bu işleme devam edip bittikten sonra tencereye diziyoruz. Dilerseniz limon dilimleri koyabilirsiniz sarmanın üstüne. Sıcak su koyarak pişirdiğiniz sarmaların üstüne küçük bir servis tabağı kapatabilirsiniz sarmaların açılıp şişmesini engelleyecektir. Hazırlamış olduğunuz etli pazı sarması şimdiden size ve sevdiklerinize afiyet olsun.
" } ] }