{ "title": "Etli Yaprak Sarma", "image": "https://www.sarma.gen.tr/images/etli-yaprak-sarma.jpg", "date": "19.01.2024 10:53:11", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "Etli yaprak sarması, Ülkemizde yaprak denilince ilk akla gelen Tokat ilimizdir. Ama artık ülkemizin her bölgesinde asma yaprağı yetiştirilmektedir. Eğer kendi asma yaprağınız ya da üzüm bağınız var ise daha şanslısınızdır. Mevsimi gelince asma yapraklarını dalından koparırız. Yaprak toplama ayı genelde Mayıs ve haziran aylarında olur. Toplanan yapraklar büyüklük ve küçüklüklerine göre ayrılır. Yapraklarımız topladıkça kendisini yeniler.

Ağzı kapaklı uygun olan cam veya plastik kaplarımızı ayarlarız ve yapacaklarımızda yırtılma olmasına dikkat ederek içerisine yerleştirelim. Yerleştirme işlemimiz bittikten sonra, üzerine kaya tuzunu ilave ederiz. 5 kiloluk bidona, yaklaşık üç avuç dolusu kaya tuzu ilave etmek gerek. Ardından yapraklarımızın batısı kadar temiz su ilave ediyoruz. Kabımızın kapağını hemen kapatmıyoruz. Birkaç gün ağzı açık şekilde bekletiyoruz. Aksi halde tuzlu su taşma yapabiliyor. İşlemimiz bittikten sonra bir sene boyunca yaptığımızı istediğimiz zaman tüketebiliriz. Görüntüsü o kadar şık ve tadı da çok lezzetli olan yaprak sarmasını yapmak çok kolaydır. Benim yıllardır yapmış olduğum yaprak sarmamı herkes çok beğenir. Bu beğenilen lezzeti sizlerle paylaşmak istedim.

Etli yaprak sarması için gerekli malzemeler
Etli Yaprak Sarma Nasıl Yapılır?

Öncelikle ilk yapmamız gereken, yapraklarımızı haşlamaktır. Yaprağınızın durumuna göre taze yaprak ise direk sıcak suda 3 dk kadar haşlıyoruz ve soğuk suya tutarak sarılmaya hazır hale geliyor. Yok eğer yaprak salamura yaprak ise o zaman tuzlu olan yapraklarımızı, üç ya da dört gün tuzlu suyu gidene kadar gün içinde yaprakların suyunu tazeleriz. Bu işlemi bitirdikten sonra kaynayan tenceremize, yapraklarımızı atarak alt üst ettikten sonra süzgecimize alırız. Diğer taraftan yaprağımızın içini hazırlayalım. Bunun için önce soğanları ve sarımsakları soyma ile başlayalım. Soyma işlemimiz bittikten sonra küçük küçük ve ince olacak şekilde doğrayalım ve derin bir kabımıza boşaltalım. Ardından yıkanan pirinçlerimizi ekleyelim. Dana kıymamızı katalım. Domateslerimizi rendeleyelim ve salçamızı katalım. İsteğinize göre tuz oranını ekleyebilirisiniz ve kırmızı ile karabiberleri de unutmayalım. Son olarak da zeytinyağını üzerlerine gezdirelim. İçimiz hazır ve sıra yaprağı ile buluşturmaya geldi.

Herkesin yaprak sarış şekli farklıdır ama ben tahta üzerinde yaprağımı sererek sarmayı tercih ediyorum. Yaprağımızı tahtamızın üzerine parlak kısmı alta gelecek şekilde seriyoruz. Hazır olan iç harcımızdan yeteri kadar yaprağımızın saplı kısmına, saplarını alıyoruz tabi harcı yaklaşık bir tatlı kaşığı kadar koyuyoruz. İnce bir şekilde harcı yayıyoruz ve ardından yaprağımızın kenar kısımları içe gelecek şekilde sarmaya başlıyoruz. Sararken de için dışarı çıkmamasını sağlayalım. Ne çok sıkı bir şekilde ne de çok gevşek olacak şekilde sarılmalıdır. Orta halli sarmak her zaman iyi olur. Sarma işlemini yaprağımız bitene kadar devam ediyoruz.

Bittikten sonra pişireceğimiz tenceremizin tabanına yırtılan yapraklar var ise onları serelim ki dibine tutma olasılığı olmasın. Sarılan yapraklar dikine ya da yatay bir şekilde tencereye dizelim. Küçük bir kapta bir kaşık salça, bir çay bardağı zeytinyağını ve üç su bardağı suyumuzu karıştıralım ve sarmamızın üzerine dökelim. İsterseniz limon dilimleyip üzerine koyabilirsiniz. Tenceremizin kapağını kapatalım ve yumuşayana kadar pişirelim. İlk sıcaklığı gittikten sonra servis tabağımıza alabiliriz. Dilerseniz üzerine sarımsaklı yoğurt ekleyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
" } ] }