{ "title": "Lahana Sarması", "image": "https://www.sarma.gen.tr/images/lahana-sarmasi(1).jpg", "date": "21.01.2024 07:14:49", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Lahana sarması, lahana sarması çok sevilen yemek tariflerinden biridir. Akşam misafirlerine, beş çaylarına, kadın günlerine yapılabilecek en güzel yemeklerden biridir. Okullarda kurslarda yapılan kermeslerde çok rağbet gören yemek tariflerinden biridir. Yapım aşaması biraz uğraştırıcıdır fakat buna rağmen çok sık yapılır ve tüketilir. Lahana sarması yapımında yorulabilirsiniz fakat sarmanız pişince iki tane yendiğiniz an tüm yorgunlukları unutturacak ve yorgunluğunuza değdiğini fark edeceksiniz. Lahana sarması kişinin damak tadına göre bazen farklılık gösterebilir. Kimi et ile, kimi kıyma ile, kimi sade bulgur ve pirinç ile, kimi hamurlu bir iç ile yapar. Tercihe göre zeytinyağı ya da sıvıyağ kullanılır. Tamamen tercihinize göre hazırlayabilirsiniz iç harcını. Ben kesinlikle kıymalı olanı severim ve tavsiye ederim. Size de kıymalı lahana sarması tarifini vereceğim.

Kıymalı lahana sarması için gerekli malzemeler
Kıymalı lahana sarma nasıl yapılır?

Kıymalı sarmalarımızın yapımı için ilk olarak iç harcı hazırlamamız gerekiyor. İç harcı için üç adet kuru soğan çok küçük bir şekilde doğranır ve bir tavaya alınır üzerine iki çay bardağı sıvı yağ eklenir, ocağın altı açılır ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. İçerisine iki yemek kaşığı salça eklenir. Salça da kavrulunca kıyma ilave edilir ve kıyma kavrulurken pirinç ve bulgur yıkanarak tavaya ilave edilir. İki diş sarımsak ezilerek eklenir ardından baharatları ve tuzu eklenir ve iyice karıştırılır. Tüm malzeme karışınca iki su bardağı kadar su konulur ve beş dakika kadar daha iç harç pişirilir ve ocağın altı kapatılır ve tavanın da kapağı kapatılarak bir kenara alınır. Lahana ilk olarak birkaç parçaya bölünür ardından katmanları tek tek ayrılır ve kaynar suda yumuşayıncaya kadar haşlanır. Ardından sarma boyutuna göre kesilir. Lahana çok büyük olmayacak şekilde kesilmelidir ki görsel olarak da şık dursun. İç harçtan her yaprak için de birer tatlı kaşığı konularak dağılmamasına özen göstererek tencereye sarılır. Ardından bir çay bardağı sıvı yağ bir tatlı kaşığı salça bir su bardağı su derin bir kapta çırpılır ve tencerenin her yerine eşit olarak eklenir. Üzerine kaynar su eklenir sarmaların hizasına kadar ve ocağa alınır. Kısık ateş de pişene kadar kaynatılır. Yaklaşık bir saat kadar pişirme işlemi sürer. Ara sıra kontrol ederek pişirmelisiniz. Pişince sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }