{ "title": "Lorlu Pazı Sarması", "image": "https://www.sarma.gen.tr/images/Lorlu-Pazi-Sarmasi-84.jpg", "date": "19.01.2024 18:17:26", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Lorlu pazı sarması, genel olarak Erzurum yöremize ait bir yemek türüdür. Değişik tat ve lezzetleri sevenlere değişik bir lezzet sunuyor. Yapımı kolay olan bu tarifle kişiye kendisini köyde gibi bir his doğuruyor. Bu lezzeti diğerlerinden farklı kılan ise lor peyniri ile bulgurun oldukça uyumlu bir görünüm vermesi ve birbirleri ile uyuşması diyebilirsiniz. Ekmeksiz de tüketilebilecek bir yemek olan lorlu pazı sarması yapımı biraz zahmetli de olsa oldukça beğenerek tüketebileceğiniz bir tarif olacaktır.

Lorlu pazı sarması için gerekli malzemeler
Lorlu pazı sarması nasıl yapılır?

Pazı sarmayı yapmak için öncelikle pazılar iyice yıkanır daha sonra haşlanır. Haşlama işi biraz dikkat isteyen bir iştir pazı yaprakları ince olmasından dolayı fazla haşlama yapmamaya dikkat edilmelidir, fazla haşlanması durumunda yırtılabilir sarılması zorlaşır. Pazı yapraklarını haşlamak için, pazı yaprakları kaynar suya atılır 15 saniye kadar bekletilir ve hemen alınarak soğuk suya atılarak şoklama işlemi yapılır, bu şekilde hem pişmeye devam etmez hem yeşil rengini korur, hepsini bu şekilde yaptıktan sonra bir süzgece alınır ve suyu süzülür. Bu işlemleri yaparken de diğer yandan da içi için bulgur pilavını yapmaya başlarız. Önce bir baş iri soğanın yarısını ufak ufak küp şeklinde doğranır, tava içerisinde zeytinyağı ile kavrulur üzerine bulgur ve tuz eklenir, üzerine bir buçuk bardak su ilave edilir fazla pişirmeden lapa olmadan diri olacak şekilde pişene kadar beklenir ve indirilip soğumaya bırakılır. Bulgur iyice soğuduktan sonra lor peynir ve karabiber eklenir ve karışım iyice yoğrularak birbirine karışması sağlanır.

Pazılar kesmek için bir tahta üzerine alınır, damarlı kısımları bıçak yardımı kesilip çıkarıldıktan sonra bir kaşık ile daha önce hazırladığımız iç karışımdan biraz alınır pazının içine yerleştirilerek iyice sarılır. Bütün pazılar bu şekilde sarıldıktan sonra bir tencerenin içerisine dizilir, bu dizme işlemi yapmadan önce biraz soğan halka şeklinde kesilerek tencerenin tabanına döşenir ve taban yapılır, kullanmadığımız pazı sapları da üzerine serpilerek tencereye yapışması önlenir sardığımız pazılar güzelce dizilir, sardığımız bütün pazılar bu şekilde bittikten sonra ocağın üzerine konulur, bir bardak su ilave edilerek kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pazılar pişerken kalan soğanı da ufak küp halinde doğrayıp erittiğimiz tereyağında sos hazırlanır pişmekte olan tencerenin üzerine ilave edilir. Tenceredeki yemek kaynamaya başladıktan sonra 15-20 dakika daha pişirmeye devam ederiz. Lorlu pazı sarmamız hazırdır artık servis edebiliriz.

Afiyet olsun.
" } ] }