{ "title": "Mercimekli Yaprak Sarma", "image": "https://www.sarma.gen.tr/images/mercimekli-yaprak-sarma.jpg", "date": "20.01.2024 10:35:45", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Mercimekli yaprak sarma, diğer yaprak sarmalarına göre çok fazla bilinmeyen bir yemek çeşididir. En az diğer yaprak sarmaları kadar lezzetli olan bu yaprak sarması, çok yaygın olarak yapılmamaktadır. Çünkü insanlar daha çok sade yaprak sarmasını severler. Özellikle yapılan zeytinyağlı yaprak sarmaları insanlara, mercimekli yaprak sarmasından daha fazla hitap eder. Fakat mercimeği seve kişilerin kesinlikle mercimekli yaprak sarmasını tüketmeleri gerekir. Çünkü iç harcı içerisinde yeşil mercimek kullanılan bu yemek, oldukça lezzetli bir hal alır. Mercimekli yaprak sarması içerisinde kullanılan malzemeler çok çeşitlidir. Çok farklı çeşitlerde malzeme kullanılan bu yemeğin bir de yapılış şekli vardır. Yapılış aşamasında kişilerin el becerisi ile direk olarak alakalı olan bu yemeği herkes yapamaz. Yani mercimekli yaprak sarmasını ilk kez yapıyorsanız mutlaka yanınızda sarma yapmasını bilen bir kişinin olması gerekecektir. Çünkü sarılan yapraklar genellikle yanlış sarıldığı için yapılan bu yemek pişerken ya da piştikten sonra kişiye sorun olarak geri dönmektedir. Eğer sizlerde normal yaprak sarmasından farklı olarak mercimekli yaprak sarması yapmak istiyorsanız birazdan bahsedeceğimiz tüm malzemeleri eksiksiz olarak hazırlayın ve bu sarmanın yapılışına geçin.

Mercimekli Yaprak Sarma Malzemeleri
Sos malzemeleri
Mercimekli Yaprak Sarma Nasıl Yapılır?

Öncelikle tüm malzemeleri tezgâh üzerinde hazır olarak bulunduralım. Daha sonra temiz bir şekilde yıkadığımız soğanları ister rendeleyelim ister ince ince bıçak yardımı ile doğrayalım. Soğanları daha çok bıçak ile kıymanız önerilir. Bu şekilde suyunu kaybetmemiş olacaktır. Bu sırada bir tencere içerisine malzemelerde bahsettiğimiz kadar zeytinyağı ekleyerek üzerine yemeklik şekilde doğranmış soğanları ilave edelim. Zeytinyağı içerisinde bir süre soğanları kavurun ve sonraki aşamaya geçin.

Zeytinyağı içerisinde kavrulan soğanların içerisine tüm biber salçasını ve domates salçasını ilave edelim ve bol bol karıştırarak kavurma işlemine devam edin. Kavrulma işlemi devam ederken bu malzemeler içerisinde bulgurun tümünü ve elimizde bulunan yeşil mercimeği ilave ederek bol bol karıştırarak pişirmeye devam edin. Kısa bir süre bu şekilde pişirilen malzemelerin üzerine bir bardak sıcak suyu ekleyerek bu malzemelerin eklediğimiz suyu çekmesini sağlayalım.

Suyunu çeken malzemelerin üzerine nar ekşisini, pul biberi, kıyılmış maydanozu, tuzu ve son olarak kuru naneyi de ekleyerek tekrar karıştırın. Bu şekilde iç harç hazırdır. İç harcı, bir yaprağın içerisine bir tatlı kaşığı olacak şekilde ilave ederek ince ince sararak sarmaları yapalım. Tüm harç bitene kadar yaprak sarma işlemine devam edin.

Artık mercimekli yaprak sarma hazır. Şimdi bu yemeğin sosunu yapmak için bir adet kuru soğanı ince ince soyalım. Tava içerisine zeytinyağı ile kavuralım ve biber salçasını kavrulan soğanın içerisine ekleyelim. Bolca karıştırarak sıcak su ile tuzu atalım. Bu sosu tüm sarmaların üzerine gezdirin. Son olarak sarmaların üzerine gelecek kadar sıcak su ekleyerek bir tabak ile sarmaların üzerini kapatın. Bu şekilde yemeğinizi orta ateşte pişirmeye devam edin.
" } ] }