{ "title": "Patatesli Lahana Sarması", "image": "https://www.sarma.gen.tr/images/patatesli-lahana-sarmasi.jpg", "date": "21.01.2024 03:43:56", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Patatesli lahana sarması, Erzurum yöresine ait bir dolma çeşididir. Patatesli lahana dolmasının oldukça kalın sarılması gerekir. Sarma farklı versiyonlarla hazırlanarak sofraları süsleyen mükemmel bir lezzettir. Lahana da Türk mutfaklarında özellikle kış mevsiminde hazırlanarak tüketilen bir sebzedir. Patatesli lahana sarmasını daha önce hiç duymamış ya da denememişseniz bu tarifi mutlaka değerlendirmelisiniz.

Patatesli lahana sarma için gerekli malzemeler
Üzeri için
Patatesli lahana sarma nasıl yapılır?

Uygun bir tavanın içine yeteri kadar sıvıyağ alınarak ısıtılır. Kuru soğanın kabukları soyulup ince ince doğranır. Doğranan kuru soğan sıvıyağa eklenir ve şeffaf bir hale gelene kadar kavrulur. Üzerine yıkanmış bulgur eklenip kavrulmaya devam edilir. 3-4 dakika kavrulduktan sonra üzerine 1 çay bardağı sıcak su eklenip suyu çekene kadar beklenir. Suyunu çekip bulgurlar pişince ocaktan alınır. Haşlanmış patateslerin kabukları soyularak malzemelerin üzerine rendelenir. Biber salçası, karabiber, nane, kırmızı pul biber ve tuz eklenir. Tüm malzeme el ile homojen bir şekilde karıştırtılarak iç harç hazır hale getirilir.

Lahana yapraklarına ayrılır. Büyükçe bir tencereye su alınarak kaynatılır. Kaynayan suya bir miktar tuz eklenerek yapraklarına ayrılmış lahanalar kaynar suda 3-4 dakika haşlanır. Haşlanan lahana yaprakları kaynar sudan alınarak soğuk suyun içine atılır. Soğuk suda birkaç dakika bekletildikten sonra bir süzgece alınarak suyu süzdürülür.

Lahana düz bir zemine serilir ve hazırlanan iç harçtan yerleştirilerek kalın bir şekilde sarılır. Sarılan lahanalar fırına dayanıklı borcam bir tepsiye sıra sıra dizilir. Fırın 180 dereceye ayarlanarak sarılan lahanalar fırına verilir. Patatesli lahananın üzeri kızarıncaya kadar fırınlanır.

1 kâse yoğurdun üzerine 2 diş sarımsak rendelenip, yeteri kadar tuz eklenip karıştırılır. Son olarak sos tavasına tereyağı alınıp kızdırılır. Kızgın yağa kırmızı pul biber eklenip ocaktan alınır. Pişen patatesli lahana fırından alınarak servis tabağına dizilir. Üzerine önce sarımsaklı yoğurt ve son olarak tereyağlı sos gezdirilip servise sunulur.

Afiyet olsun.
" } ] }