{ "title": "Pirinçli Yaprak Sarması", "image": "https://www.sarma.gen.tr/images/Pirincli-Yaprak-Sarmasi-58.jpg", "date": "21.01.2024 04:45:50", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Pirinçli yaprak sarması, pirinçli yaprak sarması genellikle asma yaprağı, dut yaprağı, beyaz lahana, dut yaprağı ve kara lahana yaprağı ile yapılan bir yiyecektir. Yaprak sarması bence eşi bulunmaz bir yemektir. Pirinçli yaprak sarması yapması zahmetli ve sabır isteyen bir sarma olsa da sofraya konulduğunda küçük büyük herkesin yüzündeki o mutluluğa değer. Hemen hemen her annenin çocuklarına özel bir pirinçli yaprak sarma tarifi vardır. Bazı yörelerde yaprak sarması bulgurla yapılsa da genel olarak tercih edilen şekli zeytinyağlı ve pirinçli olanıdır. Pirinçli yaprak sarması sofraların baş tacı ve ana yemeği de olsa bazen de misafirlere çayın yanında ikram edilen harika bir yemektir. Yaprak özellikle asma yaprağı mevsiminde alınıp taze olarak yapıldığı gibi kışlık olarak da hemen herkesin farklı bir yöntemle yapıp hazırlama şekli vardır. Örneğin bazıları kış için mevsiminde alıp salamura şeklinde saklar. Bazıları ise şoklayarak buzluğa koyar. Kısacası bizim Türk mutfağında pirinçli yaprak sarmasının yerini hiçbir şey tutamaz. Pirinçli yaprak sarması ister zeytinyağlı olsun isterse kıymalı hepsi birbirinden sağlıklı ve lezzetli bir yemektir.

Pirinçli yaprak sarması için gerekli olan malzemeler
İç harcı için gerekli olan malzemeler
Pirinçli yaprak sarması nasıl yapılır?

Öncelikle yaprakları deste deste yapıp kaynar suya arkalı önlü batırıp süzülmesi için süzgece koyuyoruz. Diğer yandan da orta boy bir kâseye yıkadığımız pirinci, küp-küp doğradığımız soğanı, rendelediğimiz sarımsağı, ince ince doğradığımız maydanozu, domates salçasını, biber salçasını, kırmızı pul biberi, karabiberi, kimyon, naneyi, tuzu ve zeytinyağını koyup iyice karıştırıyoruz. Daha sonra bu karışımdan yaprağın içine yeterli miktarda koyup çok sık olmayacak şekilde sarıyoruz. Bu işlemi yapraklar bitinceye sarıyoruz. Daha sonra orta boy bir tencerenin dibine ister asma yapraklarının sapını isterseniz iki adet iri iri doğranmış domatesi koyup üzerine sardığımız pirinçli yaprak sarmalarını diziyoruz. Son olarak da pirinçli yaprak sarmalarının üzerini iki parmak aşacak şekilde su doldurup pişmesi için ocağa alıyoruz. Yapraklar suyunu çekip pişince ister sıcak ister soğuk olarak servis yapıyoruz.

" } ] }