{ "title": "Sarma Börek", "image": "https://www.sarma.gen.tr/images/sarma-borek.jpg", "date": "19.01.2024 18:26:38", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Sarma Börek, iç harcında kullanılan malzemelerden dolayı çok lezzetli bir börek çeşidi olarak isim yapmıştır. Sarma börek Türk mutfağının vazgeçilmez böreklerinden olarak asırlardır sofraları süslemeye devam etmektedir. Bayanların devamlı olarak hazırlamış oldukları toplantı yemeklerinde ara sıcak olarak, kabul günlerinde, beş çaylarında ve bazı durumlarda ise ana yemek konumunda bu şahane lezzete başvurulabilir. Sarma börek gerçekten de enfes bir lezzet oluşturduğundan dolayı yediden yetmişe herkesin severek tükettiği ve damak zevkine hitap etmeye devam etmektedir. Özellikle sarma börek bay bayan herkesin rahatlıkla hazırlayabileceği basit bir börek çeşididir. Buyurun şimdi bu leziz böreği hazırlamaya birlikte başlayalım.

Sarma Börek İçin Gerekli Malzemeleri
Sarma Börek İç Harcı için
Sarma Börek Üzeri için
Sarma Börek Nasıl Yapılır?

Sarma börek hazırlamaya ilk olarak iç harcımızı hazırlayarak başlayalım. İç harcını hazırlayacağımız uygun bir tavanın içine öncelikle yarım çay bardağı sıvı yağını ekleyip ısıttıktan sonra üzerine kıymamızı ilave ederek kıyma bıraktığı kendi suyunu çekinceye kadar kavurduktan sonra üzerine kuru soğanın kabuklarını soyup ince yemeklik doğrayıp ilave ederek soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım. Yaklaşık olarak kıyma ve soğanı 5-6 dakika kadar kavurarak üzerine domates salçası, biber salçası ekleyip salçaları iyice ezip salçaların kokusu çıkıncaya kadar kavuralım. Kavrulmakta olan iç harcımızın üzerine karabiber, kırmızı pul biber ve yeteri kadar tuz ilave edip iç harcımızı lezzetlendirdikten sonra yarım demet bol suda yıkanmış ve ince ince kıyılmış maydanozu ilave edip karışımı karıştırarak iç harcımızı ocaktan alarak soğuması için bir kenarda beklemeye bırakalım.

İç harcımız hazır hale geldikten sonra sarma böreğimizi hazırlamak için öncelikle uygun bir kâseye yarım çay bardağı süt, sıvı yağ ve yumurta ilave ederek bir çatal yardımıyla karışımı iyice çırparak hazır hale getirelim. Ardından 1 adet yufkayı mutfak tezgâhımızın üzerine serdikten sonra bir fırça yardımıyla hazırladığımız sostan yufkanın üzerine bolca sürerek üzerine ikinci yufkayı serelim. İkinci yufkanın da üzerine sos sürdükten sonra tıpkı sigara böreğinde olduğu gibi yufkayı sekiz adet üçgen parçalar şeklinde keselim. Ardından önceden hazırladığımız kıymalı iç harcından üç gen parçaların geniş kenarlarına koyarak her bir parçayı ayrı ayrı rulo şekline getirerek saralım. Kalan iki adet yufkayı da aynı şekilde hazırladıktan sonra sarma böreklerimizi iyice yağlanmış fırın tepsimize yan yana sıraladıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı, çörek otu veya susam serpiştirelim. Fırınımızı önceden 200 derecede ısıtarak tepsiyi fırına verip sarma böreklerin altı üstü kızarıncaya kadar pişirdikten sonra fırından alarak sıcak sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }