{ "title": "Sarma Dolma", "image": "https://www.sarma.gen.tr/images/sarma-dolma(1).jpg", "date": "20.01.2024 11:07:20", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Sarma dolma, dolma çok geniş bir yelpazeye sahip bir yemek türüdür. Biber, patlıcan, kabak, patates, üzüm yaprağı, lahana dolması yapılır. Sarma dolmalar ise lahana ve üzüm yaprağı ile yapılandır. Kıymalı, zeytin yağlı, sade bulgur ve pirinçli yapılabilir. Damak tadınıza ve ekonomik durumunuza göre içeriği değiştirebilirsiniz ya da çok az bir kıyma ilavesi ile de lezzetlendirerek yapabilirsiniz. Kıyma oranı biraz artınca daha da lezzetli olacağı kaçınılmazdır. Yapım aşamaları biraz uğraş ister fakat uğraşmanıza değecek lezzetler elde edeceksiniz. Akşam yemeklerinde, öğle yemeklerin de beş çaylarında, bayanlar arası yapılan günlerde oldukça sık tercih edilir. Şimdi kıymalı harç ile hep üzüm yaprağı hem de lahana sarması tarifi verelim.

Sarma dolma yapımı için gerekli malzemeler
Sarma dolma nasıl yapılır?

Kıymalı sarmalarımızın yapımı için ilk olarak iç harcı hazırlamamız gerekiyor. İç harcı için üç adet kuru soğan çok küçük bir şekilde doğranır ve bir tavaya alınır üzerine iki çay bardağı sıvı yağ eklenir, ocağın altı açılır ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. İçerisine iki yemek kaşığı salça eklenir. Salça da kavrulunca kıyma ilave edilir ve kıyma kavrulurken pirinç ve bulgur yıkanarak tavaya ilave edilir. İki diş sarımsak ezilerek eklenir ardından baharatları ve tuzu eklenir ve iyice karıştırılır. Tüm malzeme karışınca iki su bardağı kadar su konulur ve beş dakika kadar daha iç harç pişirilir ve ocağın altı kapatılır ve tavanın da kapağı kapatılarak bir kenara alınır. Üzüm yaprağı taze kullanılacak ise kaynar su içerisinde on dakika bekletilir ve kullanıma hazırdır. Salamura kullanılacaksa yarım saat kadar bekletilmelidir ki tuzu çıksın. Üzüm yaprağı hazırlanınca sıra lahana da. Lahana ilk olarak birkaç parçaya bölünür ardından katmanları tek tek ayrılır ve kaynar suda yumuşayıncaya kadar haşlanır. Ardından sarma boyutuna göre kesilir. Lahana ve yapraklar hazır olunca iç harç ile doldurma zamanı. Lahana ayrı tencereye üzüm yaprağı ayrı tencereye sarılmalıdır. İç harçtan her iki yaprak için de birer tatlı kaşığı konularak dağılmamasına özen göstererek ayrı tencerelere sarılır. Ardından bir çay bardağı sıvı yağ bir tatlı kaşığı salça bir su bardağı su derin bir kap da çırpılır ve her iki tencereye eşit olarak eklenir. Üzerine kaynar su eklenir sarmaların hizasına kadar ve ocağa alınır her iki tencere de. Kısık ateş de pişene kadar kaynatılır. Yaklaşık bir saat kadar pişirme işlemi sürer. Ara sıra kontrol ederek pişirmelisiniz. Pişince sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }