{ "title": "Sarma İçi", "image": "https://www.sarma.gen.tr/images/sarma-ici.jpg", "date": "19.01.2024 23:23:20", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Sarma içi, sarma lahana, pazı, yaprak gibi sebzeler kullanılarak hazırlanan bir yemek türüdür. Ana yemek olarak kullanılabileceği gibi ara sıcak olarak ya da özel günlerde garnitür olarak da kullanılabilir. Sarmanın sarma işlemi kadar güzel bir lezzet yakalamak için iç harcını hazırlama işlemi de oldukça önemlidir. Örneğin zeytinyağlı iç harçlarda mutlaka toz şeker kullanılmalıdır. Bu sayede zeytinyağı tadı engellenir ve iç harç daha lezzetli bir hal alır. Zeytinyağlı iç harç kavrularak hazırlanıyorsa üzerine bir miktar sıcak su eklenip suyunu çekmesi beklenir. Suyunu çekme aşamasında ocağın altı kapatılıp, iç harç hazırlanan tencerenin kapağı örtülerek suyunu bu şekilde çekmesi sağlanırsa sonuç daha güzel olur. Sarma iç harç ılıdıktan sonra sarılmaya başlanmalıdır. Sıcak olacak şekilde sarılırsa hem sarma anında kullanılan yapraklar delinebilir. Sarma için kullanılan iç malzeme yörelere göre farklık gösterir. Bu aşamada tercihe dilebilecek birçok alternatif bulunmaktadır. Sarma içi için kullanabileceğiniz tariflere yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Kıymalı sarma içi için gerekli malzemeler (Çiğ harç)
Kıymalı sarma içi nasıl yapılır?

Derin bir kabın içine kıyma alınır. Pirinçler bol su ile yıkanıp, nişastasını atması sağlanır. Suyunu süzdükten sonra kıymanın üzerine eklenir. Kuru soğanın kabukları soyulur ve ince ince malzemelerin üzerine doğranır. Dereotu ve maydanoz incecik kıyılıp karıştırma kabına eklenir. Üzerine domates salçası, biber salçası, rendelenmiş sarımsak, tuz, karabiber, nane eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır. Kıymalı sarma içi kullanım için hazır. İster lahana ister yaprak ister pazı kullanılarak sarma yapılabilir. Aynı malzemeler kullanılarak iç harç kavrulabilir. Kavrulmuş iç harç için sıvıyağ tavaya alınarak ısıtılır. İlk önce ince doğranmış kuru soğan eklenip kavrulur. Üzerine kıyma ilave edilerek kıyma bıraktığı suyu çekene kadar soğanlar ile kavrulur. Malzemelerin üzerine iyice yıkanıp suyu süzülmüş pirinç ilave edilir. Baharatlar, domates salçası, biber salçası, ince kıyılmış maydanoz, dereotu ve rendeden geçirilmiş sarımsak eklenip karıştırılır. 1 çay bardağı kadar sıcak su ilave edilerek suyu çekene kadar kısık ateşte bekletilerek ocaktan alınır. Bir süre soğuması beklenerek sarmaya başlanabilir.

Zeytinyağlı sarma içi için gerekli malzemeler (Kavrulmuş)
Zeytinyağlı sarma içi nasıl yapılır?

Uygun bir tavanın içine sıvıyağ alınarak ısıtılır. Kuru soğanın kabukları soyulup ince ince doğranır ve ısınan yağa eklenir. Kuru soğan yağın içinde şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Pirinç yıkanıp süzüldükten sonra kuru soğana ilave edilip kavurmaya devam edilir. Pirinç kavrulduktan sonra rendelenmiş sarımsak, yarım limon suyu, domates salçası, biber salçası, nane, kesme şeker, tuz, kimyon ve karabiber eklenip karıştırılır. Üzerine 1 çay bardağı kadar sıcak su eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çektikten sonra ocaktan alınarak demlenmeye bırakılır. Ilıdıktan sonra sarma işlemine geçilebilir. Aynı malzemeler kullanılarak zeytinyağlı sarma içi çiğ olarak hazırlanabilir. Çukur bir kabın içine kuru soğanlar doğranır. Üzerine yıkanıp suyu süzülmüş pirinç, domates salçası, biber salçası, rendelenmiş sarımsak, limon suyu, baharatlar eklenip homojen bir şekilde karıştırılır. Malzemeler tamamen birbiri ile bağdaştıktan sonra sarma işlemine başlanabilir.
<" } ] }