{ "title": "Sarma Kalori", "image": "https://www.sarma.gen.tr/images/sarma-kalori.jpg", "date": "20.01.2024 06:15:37", "author": "Abdullah Korkmaz", "article": [ { "article": "
Sarma kalori yoğunluğu, içerisinde bulunan karbonhidrat, yağ ve protein değerlerinin yüksek olması nedeniyle vücut dengesini bozabilmektedir. İçerdiği yüksek besin değerli minerallere rağmen mutfakların vazgeçilmezi olan sarma yemeğinin, kalori değerlerini hepten düşürmek mümkün olmasa da yapılacak bazı farklılıklar ile minimum seviyeye indirmek olasıdır.

Sarma kalori değerlerini kontrol altına alabilmek için öncelikle Türk mutfağında oldukça farklı malzemelerle yapılan bu yemeği çeşitlerine göre sınıflandırmak gerekir. Sarmanın en bilinen ve yaygın olan çeşidi zeytinyağlı yaprak sarması olsa da kıymalı yaprak sarması, hamsi yaprak sarması gibi çeşitleri de bulunmaktadır. Sarmanın içine katılan her bir besin maddesinin ise farklı kalori değerleri bulunmaktadır.

Sarma yemeğinin en lezzetli çeşitlerinden olan etli yaprak sarması, içerisine katılan bol pirinç ve etlerin kalorileri değerlerinin fazlaca olması nedeniyle seyrek tüketilmesi gereken bir besindir. 100 gr etli yaprak sarma kalorisi 66 kalori olarak ölçülmüştür. Bu kalori değeri yaklaşık olarak 3 gram karbonhidrat, 6 gram protein, 3 gram yağ içerir. Vücudun kilo durumunu en çok etkileyen mineraller yağ, protein ve karbonhidrat olduğu için baz alınması gereken değerler bunlardır. Baz alınan bu değerlerde ise 100 gram birim porsiyon için oldukça fazla değerler ölçüldüğü görülmektedir. Ancak vücudun kilo işlevi dışındaki değerleri etkileyen değerler incelendiğinde faydalı mineral ve vitaminler açısından oldukça zengin bir yemek olduğu görülmektedir. Örneğin kalsiyum, C vitamini ve A vitaminlerinin vücuda alınmasında olumlu bir katkı sağlar. Olumlu ve olumsuz terazileri karşılaştırıldığında aşırı tüketilmediği takdirde vücuda faydalı olan bir besindir. Etli yaprak sarmanın kalori değerini düşürmek için posa değeri pirinçten daha yüksek olan ve vücudun sindirim sisteminde daha kolay sindirilebilen bulgur kullanılabilir.

Maharetli ellerde en az etli yaprak sarması kadar lezzetli bir hal alan zeytinyağlı yaprak sarması ise en çok tüketilen sarma çeşididir. İçerisinde et bulunmaması nedeniyle protein ve yağ bakımından etli yaprak sarmasına göre daha masum olsa da karbonhidrat değeri ile kalori değerlerini dengelemektedir. Ancak vücutta kilo alımına neden olan başlıca etken yağların birikmesi ve yakılamaması olduğu için, yağ değerinin düşük olması kilo aldırma oranının daha az olmasını sağlamaktadır. Sarma kalori değeri100gram yaprak sarması için 96 kcaldır. Görüldüğü üzere yaprak sarması çeşitlerinin içinde kalori değeri en yüksek olanlardan birisidir. Ölçülen yüksek değerlerin nedeni açık ara karbonhidratlardır. 100 gram sarmanın içerisinde 18 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Karbonhidrat değerinin bu denli yüksek olması, yemeğe asıl lezzetini veren zeytinyağından kaynaklanmaktadır. Yağlı yemek tüketiminde fazlaca ısrarcı olan toplumumuzda ise yağ oranını düşürmek pek hoş karşılanmayacaktır. Bu nedenle yemeğin lezzetinden ödün vermeden, tüketim miktarına dikkat edilerek kalori planının yapılması tercih edilebilecek bir yöntemdir.

Zeytinyağlı yaprak sarma kalorisi yağ ve protein değerleri ise etli yaprak sarmasına göre daha düşük miktarlarda seyretmektedir. 100 gram sarmanın içerisinde 1 gram yağ ve 3 gram protein bulunmaktadır. Kolesterol değerine rastlanmamıştır. Bu değer, etli yemeklerde 13- 15 gram gibi yüksek değerlerde ölçülebilmektedir. Kilo alımında en az yağ kadar etkili olması nedeniyle kolesterol değerleri de kalorisine dikkat eden bireylerin göz önünde bulundurması gereken bir unsurdur.

Sarma kalorisini kontrol altında tutmak için yemeğin yanında ekmek tüketmeme yoluna gidilebilir. Sarma ile 2 dilim ekmek tüketmek, vücuda alınan kalori değerini yaklaşık olarak 2 katı artıracaktır.
" } ] }