Sarma Pişirme, Anadolu'nun vazgeçilmez lezzetlerinden biri de sarmadır. Sarma ve dolmaların yapılışı zahmetli olmakla birlikte sarma pişirmesi de bir o kadar dikkat ister. Sarma denildiğinde akla yaprak sarması ve lahana sarması gelir. Etli ve zeytinyağlı yapılabilir. İç malzeme hazırlandıktan sonra eğer yaprak sarması ise biber dolmasıyla birlikte de pişirilebilir. Fakat lahana sarması diğer tür dolmayla karıştırılmaz çünkü, lahananın kokusunun tüm tencereye sinmesi istenmez. Sarma iç malzemesi tercihe göre önceden pişirilerek sarılabileceği gibi çiğden de sarılabilir. Genellikle yaprak sarılmadan önce kaynar sudan geçirilerek ya da 5-10 dakika bekletilerek tuzunun gitmesi ve yaprağın yumuşaması sağlanmış olacaktır. Lahana ise önceden kaynar suya atılıp 5 dakika pişirilerek soğuk suya tutularak sarma kıvamına getirilir.
Sarma Pişirme Önerileri
Sarma pişirirken tencere seçimi önemli konulardandır. Sarılmış, pişirilmeye hazır olan sarma miktarı, tencere hacminden az olmamalıdır. Salaş bir şekilde sarma pişirilemez. Bu şekilde İç malzeme dağılacaktır. Sarma tenceresi normal çelik, teflon, seramik olabileceği gibi düdüklü tencerede hızlı pişirmek isteyenler için kullanılabilir.
Tencerenin altına kullanmadığınız yapraklar veya kalın olan lahanalar dizilirse üst kısım pişene kadar, alt kısım sarmalar yanmamış olur. Tencerenin tabanına düz metal bir tabak veya düz metal süzgeç de konulursa aynı işlevi görecektir.
Sarma malzemesi hazırlandıktan sonra içine kaynamış bir bardak su eklenmesi pirinç veya bulgurun pişmesini kolaylaştıracaktır.
Sarmalar dizilirken tabana paralel dizilebileceği gibi dıştan içe doğru dik olarak da dizilebilir. Eğer ortası boş kalırsa metal bir bardak veya soyulmuş bir soğan konulursa ocağın ısısı direk olarak sarmaya geçmemiş olur. Sarma iyi pişmiş olur.
Sarma dizildikten sonra üzerine kaynamış su ilave edilir. Üç parmak civarı geçmesinde fayda vardır.
Sarma pişirilirken düşük ısıda yavaş yavaş pişirilmesi uygundur çünkü iç malzeme diri kalmaz.
Tencere kapağı hafif açık olursa içindeki su kaynarken taşmamış olacaktır.
Yaprak sarması ortalama (Normal tencerede) 1 saatte, lahana ise 50 dakikada pişebilir.