{ "title": "Sarma", "image": "https://www.sarma.gen.tr/images/sarma.jpg", "date": "21.01.2024 07:10:49", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Sarma, Türk Mutfağına ait en sevilen yemek türlerinin başında gelir. Etli ya da zeytinyağlı çeşitleri yapılır. Sarma malzemesi olarak asma yaprağı, kiraz yaprağı, pazı, lahana gibi farklı malzemeler kullanılabilir. Lahana ve asma yaprağı ile sarılan sarmanın tadı her zaman daha lezzetli olur. Ancak sarma yapılırken bazı noktalara dikkat edilmelidir. Bu sayede sonuç her zaman daha güzel olur.

Sarma yapmanın püf noktaları
Sarma için gerekli malzemeler
Sarma nasıl yapılır?

Salamura olan yapraklar ilk önce bol su ile yıkanır. Tuzunu atması için çukur bir leğenin içinde suya basılır. Ara ara suyu değiştirilerek tuzunu atması sağlanır. Tuzunu atan yapraklar süzülerek suyun içinden alınır. Yapraklar hazırlandıktan sonra çukur bir kabın içine ilk olarak kuru soğan incecik doğranır. Pirinç ayıklandıktan sonra bol su ile yıkanıp suyu süzülür ve doğranan soğanların üzerine eklenir. Baharatlar, ince kıyılmış maydanoz, dereotu, rendelenmiş sarımsak, tuz, sıvıyağ, limon suyu, domates ve biber salçası malzemelerin üzerine eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır.

Suyu süzülen yaprakların tırtıklı tarafı dışa gelecek şekilde düz bir tezgâha serilir. Geniş tarafına hazırlanan iç harçtan yeterince koyulup, kenarları içe doğru sıkıca katlanır. Aynı şekilde yaprak sıkıca sigara böreği gibi rulo şeklinde sarılır. Yaprakların sarma işlemi tamamlandıktan sonra pişecek tencerenin tabanına sert ve damarlı yapraklar yerleştirilip sarılan yapraklar dik olacak şekilde sıra sıra özenle dizilir. Tencerenin üzerine sarmaları kapatacak şekilde yine sert yapraklar yerleştirilir. Son olarak porselen bir tabak kapatılıp, yeterince sıcak su eklenir. Su kaynayana kadar orta hararetli ocakta suyu kaynayınca kısık ocakta sarma pişmeye bırakılır. Yaklaşık 40 dakika içinde kısık ateşte sarma lezzetli bir şekilde pişecektir. Piştikten sonra bir süre sıcaklığını atması beklenir ve servis tabağına dizilerek, limon dilimleri ile süslenip servise sunulur.

Afiyet olsun.
" } ] }