{ "title": "Sultan Sarması", "image": "https://www.sarma.gen.tr/images/sultan-sarmasi.jpg", "date": "20.01.2024 03:17:02", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Sultan Sarması, Sultan sarması şekli ve sunumu ile sofralarımızın vazgeçilmez tatlılarındandır. Misafirler için çok lezzetli tatlı olan sultan sarması yapımı kolay sunumu ile göz dolduran tatlıdır. Sultan sarması tatlısının iki çeşidi vardır. Kakaolu Sultan sarması, Sade sultan sarması.

Kakaolu sultan sarması
Kakaolu sultan sarması yapmak için öncelikle derin bir tencereye un ve sütü ekleriz. İyice karıştırdıktan sonra şeker ve nişastayı ekleriz. Daha sonra kakaoyu ekleyip iyice karıştığından emin olunca tencereyi ateşe koyar, karıştırarak pişirmeye başlarız. Muhallebi kıvamına gelene kadar pişiririz. Ocağı kapatmaya yakın margarini ekleriz. Vanilyayı da ekleyip tencereyi ocaktan alırız. Büyük boy fırın tepsisini öncelikle hafif bir şekilde ıslatırız. Daha sonra tepsiye bolca Hindistan cevizi serperiz. Daha sonra hazırladığınız muhallebiyi ince bir şekilde gezdiririz. Kakaolu saray sarmasını soğuması için bekleriz. İyice soğuduğunda ise sarma işlemine hazır demektir. Şimdi ise küçük bir kabın içerisine önce süt sonra da krem şantiyi karıştırırız. Kıvama gelen kem şantiyi dolapta iyice soğuturuz. Soğuduğundan emin olduğumuz krem şantiyi tepside olan muhallebiye ince bir şekilde süreriz. Ardında istediğimiz ebatta keserek rulo halinde sararız. Bu parçaların boyunu uzun kesersek daha kolay sarma işlemi gerçekleşir. Güzel güzel sardığımız Kakaolu saray sarmasını servis tabağına alarak, servis ederiz. İstersek üzerine başka süslemeler de ilave ederiz.

Afiyet olsun.

Sade sultan sarması

Bu sefer anlatacağımız tarif sade olan kakao olmayan sarma tatlı içindir. Gerekli malzemeler.
Sultan sarması yapmaya başlamadan önce küçük kabın içine bir bardak süt ve krem şantiyi ekleriz. Robot yardımıyla iyice karıştırırız. Kıvama gelince buz dolabına soğumaya bırakırız. Şimdi ise geniş bir tencereye önce süt ve un ekleyip iyice karıştırırız. Daha sonra sırasıyla şeker ve vanilyayı da ekleyerek iyice karıştırırız. Karışan Sultan sarmasını kısık ateşte yavaş yavaş karıştırarak pişiririz. Koyu bir kıvam alınca son olarak margarini de ekleriz. Muhallebi kıvamına gelen karışımı ocaktan alalım. Daha sonra kare bir borcamı az bir su ile ıslatırız. Sonrasında bolca Hindistan cevizi ile borcamın tabanını kaplarız, her yeri eşit kapladığına emin oluruz. Muhallebiyi borcama eşit incelikte dökeriz. Daha sonra dolaba koyup soğumasını bekleriz. Dört saat sonra borcamda bulunan muhallebiye, dolapta bulunan krem şantiyi ince bir şekilde süreriz. İsteğe göre havanda ezdiğimiz fındık, ceviz ve bademi krem şantinin üzerine serperiz. İstediğimiz büyüklüklerde muhallebiyi kesip sarma işlemine başlarız. Güzel bir servis tabağına sardığımız Saray sarmalarını güzel bir şekilde dizeriz. Bu işlemi bütün muhallebiye uygularız. İsteğe bağlı meyvelerle de servis yaparız.

Afiyet olsun.
" } ] }