{ "title": "Üzüm Yaprak Sarması", "image": "https://www.sarma.gen.tr/images/uzum-yaprak-sarmasi.jpg", "date": "22.01.2024 01:50:09", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Üzüm Yaprak Sarması, Üzüm yaprağı sarması yapmaya başlamadan önce, eğer sarmanızı salamura ile yapacaksanız salamuranın tuzunu almayı unutmamanız gerekir. Kimi zaman yapılan sarmanın aşırı tuzlu olduğu yemek servis edildikten sonra anlaşılır. Oysa 'tuzunu iyi ayarlamıştım' diye düşünürsünüz. Sadece iç malzemesine katılan tuza göre yemeğin tuzu ayarlanır buna buna bir de salamura yaprakların tuzu eklenince yemek yenilemeyecek derecede tuzlu oluyor.

Üzüm Yaprak Sarması Malzemeleri
İç Malzemesi
Üzüm Yaprak Sarması Nasıl Yapılır?

Yaprakların tuzunu çıkmak için ılık suda 3-4 saat bekletip, bol su ile yıkayalım ve avucumuzun içinde fazla zedelemeden sıkalım. Eğer taze yaprak kullanıyorsak yaprakları, kaynar suya batırıp sararana kadar suda bekletip daha sonra bir kaba alalım ve soğuduktan sonra suyunu elimizle sıkalım.

İçi Nasıl Yapılır?

Soğanları ince ince doğrayalım. Pirinçleri güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzelim. Tencereye sıvı yağı, dolmalık fıstıkları, soğanları kıyalım ve fıstıkların rengi hafif pembeleşinceye kadar kavuralım. İçine pirinci de ilave edelim ve 2-3 dk. Kadar daha karıştırarak kavuralım. Sonra tarçını, yenibaharı da ekleyelim ve karıştıralım. Daha sonra 1 su bardağı önceden kaynattığımız suyu ve tuzu ilave edelim ve kısık ateşte pirinçler biraz diri kalacak şekilde pişirelim. Hazırladığımız harç biraz ılıyınca naneyi, kuş üzümünü de ilave edelim ve karıştıralım.

Yaprakların saplarını tek tek koparalım. (Koparılan yaprak saplarının bir kısmını atmayalım pişirirken dolmaların üzerine koyacağız). Yaprakları açalım ve içine 1 tatlı kaşığı kadar iç harçtan koyalım ve sigara böreği sarar gibi her bir yaprağı tek tek saralım. (Çok sıkı veya gevşek sarmayalım). Tencereye sardığımız sarmaları dizmeden önce dibine biraz yaprak dizelim. Üzerine sardığımız sarmaları dizelim.
Dolmaların üzerine ekşi olması için önceden kopardığımız yaprak saplarını ve limon dilimlerini yerleştirelim. Sarmaların üzerine bir tabak kapatalım ve 2 su bardağı kaynamış su ilave edelim. Su kaynamaya başlayınca ateşi kısalım ve kısık ateşte sarmalar suyunu çekene kadar pişirelim.

Piştikten sonra tencerenin kapağını açalım. Sarmalar ılındıktan sonra servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı gezdirelim.

Son olarak sarmaları limon dilimleri ile süsleyerek servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }