{ "title": "Yalancı Yaprak Sarması", "image": "https://www.sarma.gen.tr/images/Yalanci-Yaprak-Sarmasi-99.jpg", "date": "20.01.2024 05:49:44", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Yalancı Yaprak Sarması, diğer adıyla zeytinyağlı yaprak sarması Türk mutfağının geleneksel yemekleri arasında büyük küçük demeden herkes tarafından sevilerek tüketilen bir sarma çeşidi olan yalancı yaprak sarması arkadaş toplantılarında garnitür, ana yemek önce ara soğuk olarak hazırlanabilir. Yalancı yaprak sarması tarifimize birlikte göz atalım.

Yalancı Yaprak Sarması İçin Gerekli Malzemeleri
Yalancı Yaprak Sarması Nasıl Yapılır?

Yalancı yaprak sarması hazırlığımıza ilk olarak şayet yaprağımız taze ise sıcak suyun içinde haşlayalım. Ancak salamura yaprak kullanacaksak birkaç saat önceden sıcak suyun içine alarak beklemeye bırakalım. Ardından yapraklarımız hazır hale geldikten sonra yaprakların saplarını tek tek temizledikten sonra yaprakları üst üste düzgün bir şekilde yerleştirerek sarmaya hazır hale getirerek yalancı sarmamızın iç harcını hazırlamaya başlayalım. İç harcımız için önce kuru soğanların ve sarımsakların kabuklarını soyduktan sonra ince ince yemeklik doğrayalım. Uygun bir tavaya zeytinyağını ilave edip ocağa alarak yağın ısınmasını sağladıktan sonra üzerine kıyılmış soğan ve sarımsakları ekleyerek pembeleşinceye kadar kavuralım. Üzerine dolmalık fıstıkları da ekleyerek birkaç dakika kadar kavurduktan sonra önceden yıkanarak süzülmüş pirinci soğanların üzerine ekleyerek 3-4 dakika kadar karıştırarak kavurmaya devam edelim. Ardından sırasıyla pirinçlerin üzerine önceden ıslatılarak kabarmış kuş üzümü tüm baharatlar, kıyılmış maydanoz, dereotu, limon suyu ve yeteri kadar tuz ilave edip karıştırdıktan sonra yarım su bardağı kaynar su ekleyerek kısık ateş üzerinde pirinçler suyu çekinceye kadar pişirerek iç harcımızı ocaktan alarak demlenmesi ve soğuması için bekletelim.

Artık yalancı yaprak sarmamızı sarmaya başlayabiliriz. Yaprakları saracağımız tencerenin tabanına önceden temizlenen yaprak saplarını döşedikten sonra yaprakları tek tek düz bir zeminin üzerine veya avuç içimize açarak yerleştirelim ve bir tatlı kaşığı kadar iç harçtan yaprağın geniş kısmına koyarak düzgün bir şekilde yaydıktan sonra ince olacak şekilde sigara böreği sarar gibi sararak tencereye yerleştirelim. Tüm yapraklar ve iç harç bitene kadar aynı şekilde yaprakları sararak tencereyi dolduralım. Daha sonra tencerenin üzerine 1 kahve fincanı kadar zeytinyağını gezdirerek dökelim. Ardından 1 adet limonu dilimler şeklinde kestikten sonra sarmaların üzerine yerleştirip üzerine 1,5 su bardağı kadar sıcak su ilave edelim. Yalancı yaprak sarmamızı ocağa koyarken sarmaların dağılmaması için üzerine düz bir yemek tabağı yerleştirip tencerenin kapağını kapatalım. Sarmalar önce harlı ateşte kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yarım saat kadar sarmalar pişinceye kadar pişirerek ocaktan alarak soğumaya bırakalım. Arzuya göre limon dilimleri ile maydanoz yaprakları serpiştirerek servise sunalım.

Afiyet olsun.

" } ] }