{ "title": "Yaprak Sarma", "image": "https://www.sarma.gen.tr/images/yaprak-sarma.jpg", "date": "19.01.2024 14:38:44", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Yaprak sarma, iç harç olarak bulgur, pirinç başta olmak üzere farklı malzemeler kullanılarak yapılan bir yemek çeşididir. Dut yaprağı, kiraz yaprağı ya da asma yaprağı ile sarılarak hazırlanabilir. Kökeni Osmanlı Mutfağına dayanan sarma Osmanlı İmparatorluğunun hükmettiği topraklarda hazırlanmaktadır. Zeytinyağlı ya da kıymalı olarak farklı şekillerde sarılabilir. Asma yaprağı kullanılarak yapılan sarma içine bulgur ya da pirinç gibi yöreden yöreye farklılık gösterebilecek malzemeler eklenebilir. Kullanılacak malzemeler karıştırma kabında harmanlanarak çiğ ya da kavrularak hazırlanabilir.

Yaprak sarması hazırlanışı biraz meşakkatli olsa da zevkle tüketilebilen bir yemektir. Daha çok gün masalarında, bayramlarda ya da özel günlerde ara sıcak olarak kullanılabileceği gibi ana yemek olarak da kullanılabilir. Yaprak sarmasının lezzetli olması için kullanılan yaprağın kalitesi oldukça önemlidir. Yaprağın yumuşak ve damarsız olması gerekir. Yaprak sarması yılın her mevsiminde hazırlanabilecek bir yiyecek türüdür. Yazın taze yaprak alınarak salumura yöntemi ya da buzlukta dondurma yöntemi ile kışa hazırlanabilir. Bu sayede yaz kış her mevsim yaprak sarması tüketilebilir. Yaprak sarması kıymalı ya da zeytinyağı olarak hazırlanabildiği için yazımızın devamında her iki tarife de ulaşabilirsiniz.

Zeytinyağlı yaprak sarma için gerekli malzemeler
Zeytinyağlı yaprak sarma nasıl yapılır?

Zeytinyağlı yaprak sarma için kuru soğanların kabukları soyulur ve ince yemeklik olacak şekilde doğranır. Uygun bir tavanın içine sıvıyağ alınarak ısıtılır. Isınan yağa doğranan soğanlar eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Pirinç bol suyun altında yıkandıktan sonra suyu süzülür. Kavrulan soğanların üzerine eklenir. 2-3 dakika soğanlarla birlikte kavrulduktan sonra üzerine, kırmızı pul biber, nane, karabiber, tuz, tarçın, kesme şeker kuş üzümü, ince kıyılmış maydanoz ve limon suyu ilave edilir. Tüm malzeme homojen bir şekilde karıştırılır. Son olarak üzerine yeterince sıcak su ilave edilerek kısık ateşte malzeme suyunu çekene kadar pişirilir. Zeytinyağlı iç harç ocaktan alınarak ılımaya bırakılır.

Eğer kullanılan yapraklar salamura ise tuzunu atması için bol suda yıkanır ve bir süre sıcak suyun içinde ıslı bekletilir. Yapraklar tuzunu tamamen attıktan sonra suyun içinden sıkılarak çıkarılır. Eğer kullanılan yaprak taze yapraksa uygun bir tencereye su koyularak kaynatılır. Su kaynadıktan sonra yapraklar demetler şeklinde kaynar suya atılıp birkaç dakika haşlanarak süzgece çıkarılır. Yine fazla suyunu atması için hafif sıkılarak sarma işlemine geçilir.

Yaprak sarması için kullanılacak olan tencerenin tabanına sarmayı yanmaya karşı korumak için birkaç tane yaprak serilir. Yapraklar düz bir zemine serilerek içine yeterince iç harç koyulup kenarları içe gelecek şekilde sarılır. Tüm yapraklar bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Her bir yaprak sıra sıra tencereye muntazam bir şekilde dizilir. Tencerenin en üs kısmına sarmaları kapatacak şekilde yine sadece yaprak serilir. Üzerine 2 su bardağı kadar sıcak su, limon dilimleri eklenir. Arzuya göre bir miktar da zeytinyağı gezdirilebilir. Son olarak üzerine yaprakların patlamaması ve dağılmaması için bir porselen tabak yerleştirilip, tencerenin kapağı kapatılır. Yaprak sarmasına eklenen su kaynayana kadar orta hararetli ocakta, su kaynadıktan sonra kısık ocakta yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirilir. Pişen dolma 15 dakika kadar dinlendirildikten sonra servise sunulabilir.

Afiyet olsun.

Etli yaprak sarma için gerekli malzemeler
Etli yaprak sarma nasıl yapılır?

Zeytinyağlı yaprak sarmasında olduğu gibi yaprakların önceden hazırlanması gerekir. Yapraklar bol su ile yıkandıktan sonra suyu süzdürülür. Kuru soğanın kabuğu soyularak çukur bir kabın içine yemekli doğranır. Pirinç bol su ile yıkanıp süzdürüldükten sonra kuru soğanın içine eklenir. İç harcın içine sırasıyla kıyma, biber ve domates salçası, kıyma, baharatlar, tuz, sıvıyağ ve ince kıyılmış maydanoz eklenip harmanlanır. Malzemeler homojen bir şekilde karıştırıldıktan sonra sarma işlemine geçilir. Tıpkı zeytinyağlı yaprak sarmada olduğu gibi yaprak düz bir zemine serilir. İç harçtan 1,5 tatlı kaşığı kadar yaprağa koyulur ve yaprağın kenarları içe katlanarak sigara böreği şeklinde sıkıca sarılır. Pişirmek için kullanılan tencerenin dibine sade yaprak serilerek sarılan yapraklar tencereye muntazam bir şekilde sıralanır. Üzerine 2 su bardağı kadar sıcak su eklenir. Tercihe göre limon dilimleri ve sıvıyağ gezdirilir. Yaprakların üzerine porselen bir tabak kapatılarak tencere ocağa alınır. Başta orta hararetli ocakta, daha sonra kısık ateşte 30-45 dakika pişirilir. Ocaktan alındıktan ve ilk sıcaklığını attıktan sonra yaprak sarma servis tabağına alınarak servise sunulur.
" } ] }