{ "title": "Zeytinyağı Sarma", "image": "https://www.sarma.gen.tr/images/Zeytinyagi-Sarma-37.jpg", "date": "20.01.2024 15:40:04", "author": "Ceyda Kekik", "article": [ { "article": "
Zeytinyağlı sarma yapımı zor olan ancak çok sevilen bir zeytinyağlı yemektir. Kimi insanlar ılık yemeği sever kimi insanlar ise soğuk yemekten hoşlanır. Davet sofralarının vazgeçilmez soğuk mezelerinden birisidir. Farklı mutfaklarda farklı usuller ile pişirilir. Zeytinyağlı bir yemek olduğu için yemeden bir gün önce yaparsanız hem yemeğin tadı oturur hem de rahat bir şekilde soğutulur.

Zeytinyağlı sarma malzemeleri
Zeytinyağlı sarma nasıl yapılır?

Önce kuru soğanları yemeklik doğrayın, dolmalık fıstık ve zeytinyağında kavurun. Pirinci yıkayıp süzün ve soğan ile dolmalık fıstık üzerine ekleyin ve 1-2 dakika kavurun. Daha sonra sırayla tencereye kuru nane, karabiber, tarçın, şeker, kuş üzümü, maydanoz ve limon suyu ekleyin. Tencereye tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış su ekleyin, çok kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar demleyin, tencerenin altını kapatıp soğumaya bırakın. Diğer tarafta salamura asma yapraklarını ılık suyla birkaç kez suyunu değiştirerek yıkayın. Yaprakları avuçlarınızın arasında sıkarak kenara ayırın. Her bir yaprağı masa üzerinde açın ve damarlı tarafı üste gelecek şekilde yerleştirin daha sonra ortasına hazırlayıp soğuttuğunuz iç harçtan 1 tatlı kaşığı koyarak sigara böreği sarar gibi sarın. Pişireceğiniz tencerenin altına sardığınız yaprakların saplarını ve sarılamayacak şekilde olanları dizin (Bu şekilde tencerenin dibi tutmaz). Sardığınız yaprakları düzgün bir şekilde tencereye dizin. En üst sırayı yerleştirdikten sonra üstüne bir sıra yaprak kapatıp üstüne zeytinyağını gezdirin. Limon suyu ya da nar ekşisi ekleyerek (Ekşi seviyorsanız) üstüne bir tabak kapatın ve kaynamış su ekleyin. Tabağın üstüne bir ağırlık koymalısınız ki kaynama sırasında yapraklar açılmasın. Kaynamaya başlayan tencerenin altını kısıp yarım saat kadar daha pişirin. Pişen ve soğuyan sarmaları servis tabağına dizin. Servis sırasında limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süsleyin.

Afiyet olsun.

" } ] }