{ "title": "Zeytinyağlı Lahana Sarması", "image": "https://www.sarma.gen.tr/images/Zeytinyagli-Lahana-Sarmasi-39.jpg", "date": "20.01.2024 10:04:59", "author": "neval güven", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı lahana sarması, ister etli ister zeytinyağlı bayılırım lahana sarmasına. Ayrıca sağlığımız açısından da oldukça önemli bir besindir lahana. Yalnız yaptığımız lahana sarmasının lezzetli olmasını istiyorsak lahana seçerken dikkat etmemiz gereken birkaç küçük ama önemli ayrıntı var. Öncelikle lahana alırken yerli olmasına dikkat edilmeli daha sonra çok fazla damarlı ve sert olmamasına dikkat etmeliyiz. Lahana alırken alt kısmına hafifçe bastırmalı ve eğer yumuşak ise almalıyız. Bu şekilde alınan lahana hem daha kolay sarılacak hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Lahananın sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır bunlardan bazıları; Vücudumuzda bulunan zararlı maddeleri atmaya yardımcı olması, hücre yenilenmesine yardımcı olması, zayıflamada kullanılması, sindirime yardımcı olup bağırsakları çalıştırması, mide rahatsızlıklarına iyi gelmesi, vücuttaki yaraların ve sivilcelerin iyileşmesinde, vücudun direncini arttırması ve böylece kanser ve onun gibi ciddi hastalıklara karşı bizi koruması gibi daha sıralayabileceğimiz birçok faydası bulunmaktadır. Şimdi lezzetli ama birazda zahmetli olan zeytinyağlı lahana sarmasının tarifine geçelim.

Zeytinyağlı lahana sarması için gereken malzemeler
Zeytinyağlı lahana sarması nasıl yapılır?

Öncelikle lahananın yapraklarını parçalamadan tek tek bıçakla köküne yakın kısmından kesiyoruz. Kestiğimiz lahanaları geniş bir tencereye su koyup kaynattığımız ve çok az da tuz attığımız suyun içine bırakıyoruz. Lahanaları sadece birkaç dakika haşlamak yeterli. Çünkü çok haşlarsak hem sarılmaz parçalanır hem de sarılsa bile pişerken dağılabilir. Lahanalar haşlandıktan sonra sarılabilecek büyüklüklerde bıçakla kesiyor ve kalın damarlarını kesiyoruz. Suyunu sıkıp bir süzek içinde kenara alıyor ve iç harcını hazırlıyoruz. Yayvan geniş bir teflon tavaya zeytinyağını döküyoruz. Kuru soğanları soyup küçük doğruyoruz. Pembeleşene kadar kavurduğumuz soğanların içine fıstıkları ve yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri atıyor ve biraz kavuruyoruz. Domatesi soyup rendeliyoruz ve kavrulan karışıma ekliyoruz. Ardından 1 bardak su, şeker, tuz ve karabiberini ekleyerek tekrar karıştırıyoruz. Suyunu çekene kadar orta ateşte bırakıp sonra altını kapatıyor ve 10 dakika kadar kapağı kapalı şekilde dinlendiriyoruz. Dinlendirdiğimiz harcın içine kuş üzümünü ve temizleyip ince kıydığımız maydanozları da ekliyor ve tekrar karıştırıyoruz. Sarmaya hazır hale getirdiğimiz lahanaların içini çok fazla doldurmadan sarıyor ve pişireceğimiz tencereye diziyoruz. Tencerenin içine kalan 2 su bardağı suyu nar ekşisi ve bir tutam tuz da ekleyerek karıştırıp lahana sarmasının üzerine gezdiriyoruz. Kaynarken dağılmasını önlemek için lahana sarmasının üzerine porselen bir tabak katıyoruz ve kapağını da kapatarak önce yüksek ateşte kaynadıktan sonra orta ateşte pirinçler pişene kadar bırakıyoruz. Yemeğimiz artık hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }