Sarma İçi

Sarma içi, sarma lahana, pazı, yaprak gibi sebzeler kullanılarak hazırlanan bir yemek türüdür. Ana yemek olarak kullanılabileceği gibi ara sıcak olarak ya da özel günlerde garnitür olarak da kullanılabilir. Sarmanın sarma işlemi kadar güzel bir lezzet yakalamak için iç harcını hazırlama işlemi de oldukça önemlidir. Örneğin zeytinyağlı iç harçlarda mutlaka toz şeker kullanılmalıdır.
Bu sayede zeytinyağı tadı engellenir ve iç harç daha lezzetli bir hal alır. Zeytinyağlı iç harç kavrularak hazırlanıyorsa üzerine bir miktar sıcak su eklenip suyunu çekmesi beklenir. Suyunu çekme aşamasında ocağın altı kapatılıp, iç harç hazırlanan tencerenin kapağı örtülerek suyunu bu şekilde çekmesi sağlanırsa sonuç daha güzel olur. Sarma iç harç ılıdıktan sonra sarılmaya başlanmalıdır. Sıcak olacak şekilde sarılırsa hem sarma anında kullanılan yapraklar delinebilir. Sarma için kullanılan iç malzeme yörelere göre farklık gösterir. Bu aşamada tercihe dilebilecek birçok alternatif bulunmaktadır. Sarma içi için kullanabileceğiniz tariflere yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Kıymalı sarma içi için gerekli malzemeler (Çiğ harç)

  • 250 gr kıyma
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 tane orta büyüklükte kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Karabiber, nane, tuz
  • Yarım bağ maydanoz ve dereotu

Kıymalı sarma içi nasıl yapılır?


Derin bir kabın içine kıyma alınır.
Pirinçler bol su ile yıkanıp, nişastasını atması sağlanır. Suyunu süzdükten sonra kıymanın üzerine eklenir. Kuru soğanın kabukları soyulur ve ince ince malzemelerin üzerine doğranır. Dereotu ve maydanoz incecik kıyılıp karıştırma kabına eklenir. Üzerine domates salçası, biber salçası, rendelenmiş sarımsak, tuz, karabiber, nane eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır. Kıymalı sarma içi kullanım için hazır. İster lahana ister yaprak ister pazı kullanılarak sarma yapılabilir. Aynı malzemeler kullanılarak iç harç kavrulabilir. Kavrulmuş iç harç için sıvıyağ tavaya alınarak ısıtılır. İlk önce ince doğranmış kuru soğan eklenip kavrulur. Üzerine kıyma ilave edilerek kıyma bıraktığı suyu çekene kadar soğanlar ile kavrulur. Malzemelerin üzerine iyice yıkanıp suyu süzülmüş pirinç ilave edilir. Baharatlar, domates salçası, biber salçası, ince kıyılmış maydanoz, dereotu ve rendeden geçirilmiş sarımsak eklenip karıştırılır. 1 çay bardağı kadar sıcak su ilave edilerek suyu çekene kadar kısık ateşte bekletilerek ocaktan alınır. Bir süre soğuması beklenerek sarmaya başlanabilir.

Zeytinyağlı sarma içi için gerekli malzemeler (Kavrulmuş)

  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 3 tane orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates+1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Karabiber, tuz, kimyon, nane, 2 tane kesme şeker
  • Yarım limon suyu ve 3 diş sarımsak
Zeytinyağlı sarma içi nasıl yapılır?

Uygun bir tavanın içine sıvıyağ alınarak ısıtılır. Kuru soğanın kabukları soyulup ince ince doğranır ve ısınan yağa eklenir. Kuru soğan yağın içinde şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Pirinç yıkanıp süzüldükten sonra kuru soğana ilave edilip kavurmaya devam edilir. Pirinç kavrulduktan sonra rendelenmiş sarımsak, yarım limon suyu, domates salçası, biber salçası, nane, kesme şeker, tuz, kimyon ve karabiber eklenip karıştırılır. Üzerine 1 çay bardağı kadar sıcak su eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çektikten sonra ocaktan alınarak demlenmeye bırakılır. Ilıdıktan sonra sarma işlemine geçilebilir. Aynı malzemeler kullanılarak zeytinyağlı sarma içi çiğ olarak hazırlanabilir. Çukur bir kabın içine kuru soğanlar doğranır. Üzerine yıkanıp suyu süzülmüş pirinç, domates salçası, biber salçası, rendelenmiş sarımsak, limon suyu, baharatlar eklenip homojen bir şekilde karıştırılır. Malzemeler tamamen birbiri ile bağdaştıktan sonra sarma işlemine başlanabilir.
<
19.01.2024 23:23:20
Sarma İçi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sarma İçi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Sarma İçi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer; Herkesin şüphesiz çok sevdiği zeytinyağlı yaprak sarmasının önemli püf noktalarından birisi de pişmesinin kıvamında olması...
Devamını Oku

Sarma Nasıl Pişirilir

Sarma nasıl pişirilir, zeytinyağlı, kıymalı, çiğ harçtan ya da kavrulan iç harçtan yapılabilen yaprak sarma mutfaklarda en çok sevilen yemeklerden birid...
Devamını Oku

Yaprak Sarma İçi

Yaprak sarma içi, yaprak sarması küçük büyük herkesin büyük bir zevkle tükettiği yemeklerden biridir. Özel günlerde sofranın speciali olarak kullanılabi...
Devamını Oku

Pirinçli Yaprak Sarması

Pirinçli yaprak sarması, pirinçli yaprak sarması genellikle asma yaprağı, dut yaprağı, beyaz lahana, dut yaprağı ve kara lahana yaprağı ile yapılan bir yiyec...
Devamını Oku

Salamura Yaprak Sarma

Salamura yaprak sarması, Salamura yaprak sarması için, mevsiminde topladığımız üzüm yapraklarını salamura etmek için, yaprakları kaynar suya koyarız. Üzerine...
Devamını Oku

Taze Yaprak Sarması

Taze yaprak sarması, her zaman yapmak mümkün olmayabilir. Çünkü taze sarma yaprakları, yılın belli ayında toplanabiliyor. Taze yaprak sarması, ol...
Devamını Oku

Yaprak Sarması Kalori

Yaprak sarması kalori, bildiğiniz gibi benzeri besinlerin kalori değerleri içerisinde kullanılan malzemelere yönelik belirlenir. Mutfağımızın en güzel yiyece...
Devamını Oku

Üzüm Yaprak Sarması

Üzüm Yaprak Sarması, Üzüm yaprağı sarması yapmaya başlamadan önce, eğer sarmanızı salamura ile yapacaksanız salamuranın tuzunu almayı unutmamanız gerekir. Ki...
Devamını Oku

Düdüklüde Yaprak Sarması

Düdüklüde yaprak sarması: Bir çoğumuzun severek tükettiği bir yemek çeşididir. Yörelere göre değişkenlik gösteren bu yemek grubu etli veya zeytinyağlı olarak...
Devamını Oku

Sarma Pişirme

Sarma Pişirme, Anadolu'nun vazgeçilmez lezzetlerinden biri de sarmadır. Sarma ve dolmaların yapılışı zahmetli olmakla birlikte sarma pişirmesi de bir o ...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Tavuk Sarma

Fırında kaşarlı tavuk sarma, muhteşem görüntüsü ve lezzeti ile olsa da yesem dedirten olağan üstü bir yemek fırında kaşarlı tavuk sarma. Özel günlerinizde se...
Devamını Oku

Krepli Tavuk Sarma

Krepli tavuk sarma, Krepi sevmeyen yoktur. Büyük, küçük herkesin beğenerek yediği krebe, bir de tavuk eklenince çok lezzetli bir yemek ortaya çıkıyor. Krep k...
Devamını Oku

Bulgurlu Lahana Sarması

Bulgurlu lahana sarması, Bulgurlu lahana sarması için öncelikle yumuşak bir lahana almamız lazım. Bunu anlamak için aldığımız lahanaya dokunduğumuzda yumuşak...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Sarma İçi

Zeytinyağlı sarma içi, geleneksel Türk mutfağının çok sevilen yemeklerinden biri olan zeytinyağlı sarma birçok mutfak hanımının olmazsa olmazıdır. Mutfa...
Devamını Oku

Garnitürlü Tavuk Sarma

Garnitürlü Tavuk Sarma, pek çok çeşitte tavuk sarma yapabildiğiniz gibi içine farklı sebzeler eşliğinde muhteşem bir lezzet olan tavuk sarma sizin için farkl...
Devamını Oku

Baklalı Yaprak Sarması

Baklalı Yaprak Sarması, Amasya yöresine ait olan bir sarma çeşididir. Yaprak sarmayı sevenlere sunulabilecek çok lezzetli bir alternatiftir. Etli sarma terci...
Devamını Oku

Kaşarlı Tavuk Sarma

Kaşarlı tavuk sarma, sarmalar genellikle tavukla, patlıcanla ya da et ile yapılmaktadır, Fakat tavuk çocukların en çok severek yediği gıda maddesidir. Eğer k...
Devamını Oku

Etli Krep Sarma

Etli Krep Sarma, krep özellikle içine farklı malzemeler kullanılarak yapılan yemek çeşitlerinden birisidir. Hazırlanan krepin içine tatlı malzeme ya da tuzlu...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Sarma

İç pilavlı tavuk sarma, iç pilavlı tavuk sarma özel günlerde özel yemeklerde akşam için hazırlanan şık sofralarda her daim kendisine bir yer bulur. Oldukça l...
Devamını Oku

Beşamel Soslu Tavuk Sarma

Beşamel Soslu Tavuk Sarma, Tavuk çok çeşitli olarak yenilen bir besin maddesidir. Çorbasından yemeğine kadar her türlü tüketime açık bir besindir. Dünya çapı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer
Sarma Nasıl Pişirilir
Yaprak Sarma İçi
Pirinçli Yaprak Sarması
Salamura Yaprak Sarma
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024