Yaprak Sarma İçiYaprak sarması, küçük büyük herkesin büyük bir zevkle tükettiği yemeklerden biridir. Özel günlerde sofranın spesiyali olarak kullanılabilen yaprak sarma içi, farklı şekillerde hazırlanabilir. Çiğ ya da kavrulmuş, zeytinyağlı ya da kıymalı olarak tercihe göre iç harç hazırlanıp servise sunulabilir. Yazımızın devamında yaprak sarması için hazırlayabileceğiniz iç harç tariflerine ulaşabilirsiniz. Zeytinyağlı Yaprak Sarma İçi (Kavrulmuş İç Harç)
Zeytinyağlı Yaprak Sarma İçi Nasıl Yapılır?Zeytinyağlı yaprak sarma içi için ilk olarak kuru soğanın kabukları soyulur. İç harç hazırlanacak tavaya sıvıyağ alınarak ısıtılır. Isınan yağın üzerine kuru soğanlar incecik doğranır. Pirinç bol su ile yıkanıp suyunu süzmesi için bekletilir. Sıvıyağda soğanların rengi değişene kadar kavrulur. Üzerine dolmalık fıstık eklenip 2 dakika daha kavrulur. Malzemelerin üzerine domates ve biber salçası eklenip karıştırılır. Suyu süzülen pirinçler, nane, ince kıyılmış maydanoz, dereotu, rendelenmiş sarımsak, tuz, karabiber eklenerek homojen bir şekilde karıştırılarak 5 dakika kadar kavrulur. Üzerine 1 çay bardağı kadar su eklenip, pirinçler suyu çektikten sonra iç harç ocaktan alınır. Zeytinyağlı kavrulmuş yaprak içi sarma işlemi için hazırdır. Zeytinyağlı Yaprak Sarma İçi (Çiğ İç Harç)
Zeytinyağlı Yaprak Sarma İçi Nasıl Yapılır?Zeytinyağlı yaprak sarma iç harcını hazırlamak için ilk olarak pirinçler ayıklanır ve bol suyun altında nişastadan arınana kadar yıkanır. Suyu süzülen pirinçler çukur karıştırma kabına alınır. Kuru soğanın kabukları soyularak yemeklik ince olacak şekilde pirinçlerin üzerine doğranır. Maydanoz ve dereotu karıştırma kabına eklenir. Malzemelerin üzerine domates, biber salçası, zeytinyağı, karabiber, tuz, minik doğranmış sarımsaklar ve limon suyu eklenip homojen bir şekilde karıştırılır. İç harcın tuzu yaprağın tuz oranına göre ayarlanmalıdır. Zeytinyağlı iç harç artık yaprak sarma için hazırdır. Yapraklar hazırlanan iç harç ile sarılmaya başlanabilir. Kıymalı Yaprak Sarma İçi (Kavrulmuş İç Harç)
Kıymalı Yaprak Sarma İçi Nasıl Yapılır?Pirinçler bol su ile yıkanarak süzdürülür. Uygun bir tavanın içine sıvıyağ alınır. Kuru soğanın kabukları soyulup ince doğranarak ısınan yağda kavrulur. Üzerine kıyma ilave edilir ve kavurmaya devam edilir. Kıyma kavrulduktan sonra pirinç eklenerek kavurmaya devam edilir. Domates salçası, biber salçası, karabiber, tuz, nane, 2 tane kabuğu soyulmuş ve ufak doğranmış domates ilave edilir. 5 dakika kadar kavrulduktan sonra iç harç yaprakları sarmak için ocaktan alınır. Aynı malzemeler ile kıymalı çiğ yaprak sarma içi de hazırlanabilir. Tüm malzeme çukur bir kabın içinde karıştırılarak yaprak sarma işlemine geçilebilir. |
Yarı misafirlerim gelecek ve onlar için çeşitli mezeler ve dolma hazırlayacağım. Arkadaşlarımdan bir tanesi yaprak sarma da yapar mısın dedi. Yaprak sarma daha önce hiç yapmadım. Yaprak sarmanın iç harcı dolma iç harcı ile aynı değil mi? Yada iç harcını nasıl hazırlamalıyım?
Cevap yazYaprak sarmanın iç harcı dolma iç harcından biraz farklı olabilir. Genellikle yaprak sarmada kullanılan iç harç, pirinç, soğan, zeytinyağı, çam fıstığı, kuş üzümü, taze nane, dereotu, maydanoz, tuz ve karabiber gibi malzemeler içerir. Dolma harcı ise etli veya etsiz olabilir ve genellikle domates, biber, patlıcan gibi sebzelerle doldurulur. Yaprak sarma için pirinci bol su ile yıkayıp süzdükten sonra soğanı ince doğrayıp zeytinyağında kavurabilir, ardından pirinci ekleyip birkaç dakika daha kavurabilirsiniz. Sonrasında diğer malzemeleri ekleyip karıştırarak iç harcınızı hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!