Yaprak Sarma İçi Tarifi ve Malzemeleri
24 Haziran 2024

Yaprak Sarma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Sarma İçi

Yaprak sarması, küçük büyük herkesin büyük bir zevkle tükettiği yemeklerden biridir. Özel günlerde sofranın spesiyali olarak kullanılabilen yaprak sarma içi, farklı şekillerde hazırlanabilir. Çiğ ya da kavrulmuş, zeytinyağlı ya da kıymalı olarak tercihe göre iç harç hazırlanıp servise sunulabilir. Yazımızın devamında yaprak sarması için hazırlayabileceğiniz iç harç tariflerine ulaşabilirsiniz.

Zeytinyağlı Yaprak Sarma İçi (Kavrulmuş İç Harç)

  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 3 tane orta boy kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Karabiber, nane ve tuz
  • Yarım bağ maydanoz ve dereotu
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

Zeytinyağlı Yaprak Sarma İçi Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı yaprak sarma içi için ilk olarak kuru soğanın kabukları soyulur. İç harç hazırlanacak tavaya sıvıyağ alınarak ısıtılır. Isınan yağın üzerine kuru soğanlar incecik doğranır. Pirinç bol su ile yıkanıp suyunu süzmesi için bekletilir. Sıvıyağda soğanların rengi değişene kadar kavrulur. Üzerine dolmalık fıstık eklenip 2 dakika daha kavrulur. Malzemelerin üzerine domates ve biber salçası eklenip karıştırılır. Suyu süzülen pirinçler, nane, ince kıyılmış maydanoz, dereotu, rendelenmiş sarımsak, tuz, karabiber eklenerek homojen bir şekilde karıştırılarak 5 dakika kadar kavrulur. Üzerine 1 çay bardağı kadar su eklenip, pirinçler suyu çektikten sonra iç harç ocaktan alınır. Zeytinyağlı kavrulmuş yaprak içi sarma işlemi için hazırdır.

Zeytinyağlı Yaprak Sarma İçi (Çiğ İç Harç)

  • 2 tane orta boy kuru soğan
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım bağ ince kıyılmış maydanoz
  • Yarım bağ ince kıyılmış dereotu
  • 1 kahve kaşığı nane, 1 çay kaşığı karabiber, tuz
  • 3 diş sarımsak
  • Yarım limon suyu

Zeytinyağlı Yaprak Sarma İçi Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı yaprak sarma iç harcını hazırlamak için ilk olarak pirinçler ayıklanır ve bol suyun altında nişastadan arınana kadar yıkanır. Suyu süzülen pirinçler çukur karıştırma kabına alınır. Kuru soğanın kabukları soyularak yemeklik ince olacak şekilde pirinçlerin üzerine doğranır. Maydanoz ve dereotu karıştırma kabına eklenir. Malzemelerin üzerine domates, biber salçası, zeytinyağı, karabiber, tuz, minik doğranmış sarımsaklar ve limon suyu eklenip homojen bir şekilde karıştırılır. İç harcın tuzu yaprağın tuz oranına göre ayarlanmalıdır. Zeytinyağlı iç harç artık yaprak sarma için hazırdır. Yapraklar hazırlanan iç harç ile sarılmaya başlanabilir.

Kıymalı Yaprak Sarma İçi (Kavrulmuş İç Harç)

  • 250 gr kıyma
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 tane orta büyüklükte kuru soğan
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 tane domates
  • Nane, karabiber, tuz
  • 1 çay bardağı sıvıyağ

Kıymalı Yaprak Sarma İçi Nasıl Yapılır?

Pirinçler bol su ile yıkanarak süzdürülür. Uygun bir tavanın içine sıvıyağ alınır. Kuru soğanın kabukları soyulup ince doğranarak ısınan yağda kavrulur. Üzerine kıyma ilave edilir ve kavurmaya devam edilir. Kıyma kavrulduktan sonra pirinç eklenerek kavurmaya devam edilir. Domates salçası, biber salçası, karabiber, tuz, nane, 2 tane kabuğu soyulmuş ve ufak doğranmış domates ilave edilir. 5 dakika kadar kavrulduktan sonra iç harç yaprakları sarmak için ocaktan alınır. Aynı malzemeler ile kıymalı çiğ yaprak sarma içi de hazırlanabilir. Tüm malzeme çukur bir kabın içinde karıştırılarak yaprak sarma işlemine geçilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Çağla

13 Nisan 2024 Cumartesi

Yarı misafirlerim gelecek ve onlar için çeşitli mezeler ve dolma hazırlayacağım. Arkadaşlarımdan bir tanesi yaprak sarma da yapar mısın dedi. Yaprak sarma daha önce hiç yapmadım. Yaprak sarmanın iç harcı dolma iç harcı ile aynı değil mi? Yada iç harcını nasıl hazırlamalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Yaprak sarmanın iç harcı dolma iç harcından biraz farklı olabilir. Genellikle yaprak sarmada kullanılan iç harç, pirinç, soğan, zeytinyağı, çam fıstığı, kuş üzümü, taze nane, dereotu, maydanoz, tuz ve karabiber gibi malzemeler içerir. Dolma harcı ise etli veya etsiz olabilir ve genellikle domates, biber, patlıcan gibi sebzelerle doldurulur. Yaprak sarma için pirinci bol su ile yıkayıp süzdükten sonra soğanı ince doğrayıp zeytinyağında kavurabilir, ardından pirinci ekleyip birkaç dakika daha kavurabilirsiniz. Sonrasında diğer malzemeleri ekleyip karıştırarak iç harcınızı hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sarma Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Sarma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Sarma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tel Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Garnitürlü Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Etli Krep Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Krep Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Kaç Kalori?

Sarma Kaç Kalori?

Sarma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Taze Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Taze Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Salamura Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Salamura Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Saray Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Saray Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Göğsü Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Göğsü Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri