Dolma Sarma Tarifi ve Malzemeleri
06 Temmuz 2024

Dolma Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Sarma

Dolma Sarma, Türk mutfağının en sevilen ve en özel lezzetlerinden biridir. Bu eşsiz tarif, hem ana yemek olarak hem de ara sıcak olarak sofralarınızı süsleyebilir. Özellikle özel günlerinizde sevdiklerinize sunarak onları da bu lezzetle tanıştırabilirsiniz.

Dolma Sarma İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kg taze yaprak veya salamura yaprak
  • 300 gr orta yağlı dana kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet iri boy domates
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 2 su bardağı pirinç
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı dolusu kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kadar kimyon
  • Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
  • Yarım demet ince kıyılmış dereotu
  • 1 adet tavuk bulyon

Dolma Sarma Nasıl Yapılır?

Dolma sarma hazırlığına ilk olarak, eğer asma yaprağımız taze ise yaprakları haşlayarak başlayalım. Yaprakları haşlamak için uygun bir tencereye sıcak su doldurup kaynaması için ocağa koyalım. Kaynamakta olan suya demetler şeklinde getirilmiş yaprakları kısımlar halinde ilave edip arkalı önlü çevirerek 4-5 dakika kadar haşladıktan sonra bir süzgece alarak suyun süzülmesini sağlayalım. Tüm yaprakları bu şekilde haşladıktan sonra iç harcımızın hazırlığına geçebiliriz.

İç harcımız için öncelikle 2 adet kuru soğanın kabuklarını soyup ince ince kıyarak bir kaba alalım. Ardından 2 adet domatesi yıkayıp kabuklarını soyduktan sonra ufak ufak doğrayalım. Yarım demet maydanozu bol su altında yıkayıp kesme tahtasında incecik kıyalım. Dolma harcımızın sebzelerini olması gereken şekilde doğrayarak hazırlamamız, dolmamızın daha lezzetli olmasını sağlar.

Sebzelerin ardından karıştırma kabımıza 300 gr dana kıymayı ekleyip üzerine kıyılmış kuru soğan, minik küpler şeklinde doğranmış domatesleri, önceden yıkanmış ve süzülmüş 2 su bardağı pirinci ilave edelim. Dolmalık harcın üzerine 2 çorba kaşığı domates salçası, 1 çorba kaşığı biber salçası, 1 çay bardağı sıvı yağ, 2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı ilave edelim. Ardından iç harcın üzerine 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1 tatlı kaşığı kimyon ve yeteri kadar tuz ekleyelim. Yarım çay bardağı ılık su içinde çözülmüş tavuk bulyonu da iç harca ekleyip son olarak kıyılmış yarımşar demet maydanoz ve dereotunu ilave ederek harcı iyice karıştıralım.

Dolma harcı hazır olduğuna göre artık sarma işlemine başlayabiliriz. Önceden haşlayıp süzülmeye bıraktığımız yaprakları düz bir tezgah üzerine tek tek sererek içine hazırladığımız iç harçtan bir kaşık yardımıyla koyup elimizle düzgünce yerleştirelim. Kenar kısımlarından içe doğru katlayarak bildiğimiz yaprak sarması şeklinde saralım. Uygun bir tencereye dizmeden önce tencerenin tabanını yaprak saplarıyla kaplayalım. Tüm yapraklar ve iç harç bitene kadar sarma işlemine devam ederek tencereyi düzgün bir şekilde dolduralım.

Sarma işlemi sonunda dolma sarmamız pişmeye hazır hale gelir. Tencerenin kenarından sıcak su ilave ederek suyun dolmaların üzerine hafifçe çıkmasını sağladıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp dolmamız kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yapraklar yumuşayana kadar pişirelim. Sıcak sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İç Pilavlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

İç Pilavlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer?

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer?

Etli Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Salamura Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Salamura Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bulgurlu Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri