Mercimekli Yaprak Sarma Mercimekli yaprak sarma, diğer yaprak sarmalarına göre çok fazla bilinmeyen bir yemek çeşididir. En az diğer yaprak sarmalar kadar lezzetli olan bu yaprak sarması, çok yaygın olarak yapılmamaktadır. Çünkü insanlar daha çok sade yaprak sarmasını tercih ederler. Özellikle yapılan zeytinyağlı yaprak sarmaları, mercimekli yaprak sarmasından daha fazla rağbet görür. Ancak mercimeği seven kişilerin kesinlikle mercimekli yaprak sarmasını denemeleri tavsiye edilir. Çünkü iç harcı içerisinde yeşil mercimek kullanılan bu yemek, oldukça lezzetli bir hal alır. Mercimekli yaprak sarması, içerisinde kullanılan malzemeler açısından oldukça çeşitlidir. Çeşitli malzemelerle hazırlanan bu yemeğin bir de yapılış şekli vardır. Yapılış aşamasında kişilerin el becerisi ile doğrudan ilgili olan bu yemeği herkes yapamayabilir. Yani mercimekli yaprak sarmasını ilk kez yapıyorsanız, mutlaka yanınızda sarma yapmasını bilen bir kişinin olması gerekecektir. Çünkü sarılan yapraklar genellikle yanlış sarıldığı için yapılan bu yemek pişerken ya da piştikten sonra çeşitli sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Eğer siz de normal yaprak sarmasından farklı olarak mercimekli yaprak sarması yapmak istiyorsanız, aşağıda bahsedeceğimiz tüm malzemeleri eksiksiz olarak hazırlayın ve yapılış aşamasına geçin. Mercimekli Yaprak Sarma Malzemeleri
Sos Malzemeleri
Mercimekli Yaprak Sarma Nasıl Yapılır? Öncelikle tüm malzemeleri tezgâh üzerinde hazır olarak bulunduralım. Daha sonra temiz bir şekilde yıkadığımız soğanları ister rendeleyelim ister ince ince bıçak yardımı ile doğrayalım. Soğanları daha çok bıçak ile doğramanız önerilir. Bu şekilde suyunu kaybetmemiş olacaktır. Bu sırada bir tencere içerisine malzemelerde belirtilen miktarda zeytinyağını ekleyelim ve üzerine yemeklik şekilde doğranmış soğanları ilave edelim. Zeytinyağı içerisinde bir süre soğanları kavurun ve sonraki aşamaya geçin. Zeytinyağı içerisinde kavrulan soğanların içerisine tüm biber salçasını ve domates salçasını ilave edin ve bol bol karıştırarak kavurma işlemine devam edin. Kavrulma işlemi devam ederken bu malzemeler içerisine bulgurun tamamını ve elimizde bulunan yeşil mercimeği ekleyerek karıştırarak pişirmeye devam edin. Kısa bir süre bu şekilde pişirilen malzemelerin üzerine bir bardak sıcak suyu ekleyerek bu malzemelerin suyu çekmesini sağlayalım. Suyunu çeken malzemelerin üzerine nar ekşisini, pul biberi, kıyılmış maydanozu, tuzu ve son olarak kuru naneyi de ekleyerek tekrar karıştırın. Bu şekilde iç harç hazırdır. İç harcı, bir yaprağın içerisine bir tatlı kaşığı olacak şekilde ilave ederek ince ince sararak sarmaları yapalım. Tüm harç bitene kadar yaprak sarma işlemine devam edin. Artık mercimekli yaprak sarma hazır. Şimdi bu yemeğin sosunu yapmak için bir adet kuru soğanı ince ince doğrayalım. Tava içerisine zeytinyağı ile kavuralım ve biber salçasını kavrulan soğanın içerisine ekleyelim. Bolca karıştırarak sıcak su ve tuzu ekleyelim. Bu sosu tüm sarmaların üzerine gezdirin. Son olarak sarmaların üzerine gelecek kadar sıcak su ekleyerek bir tabak ile sarmaların üzerini kapatın. Bu şekilde yemeğinizi orta ateşte pişirmeye devam edin. Mercimekli yaprak sarması servise hazırdır. Afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Mercimekli yaprak sarması, besin değeri yüksek bir yemektir. İçerisinde bulunan yeşil mercimek, protein ve lif açısından zengindir. Bu nedenle vejetaryenler için de ideal bir yemektir. Ayrıca, yapımında kullanılan zeytinyağı, kalp sağlığı açısından faydalıdır. Bu yemeği yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, yaprakların düzgün sarılmasıdır. Aksi takdirde pişirme sırasında açılabilir ve istenilen sonucu elde edemeyebilirsiniz. Mercimekli yaprak sarması, özellikle özel davet ve yemeklerde farklı ve lezzetli bir alternatif olarak sunulabilir. Hazırlık aşamasında dikkat ve özen gösterildiğinde, misafirlerinizin beğenisini kazanacak bir yemek olacaktır. |