Sarma Dolma Tarifi ve Malzemeleri
25 Haziran 2024

Sarma Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Dolma

Sarma dolma, Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Dolma, geniş bir yelpazeye sahip olup, biber, patlıcan, kabak, patates gibi sebzelerden yapılabilir. Sarma dolmalar ise genellikle lahana ve üzüm yaprağı ile hazırlanır. İç harcı kıymalı, zeytinyağlı, sade bulgurlu ya da pirinçli olabilir. Damak tadınıza ve ekonomik durumunuza göre içeriği değiştirebilir, kıyma oranını artırarak daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Yapım aşamaları biraz uğraş gerektirir, ancak bu çaba, elde edeceğiniz lezzetli sonuçlar için kesinlikle değer.

Sarma dolma, akşam yemeklerinde, öğle yemeklerinde, beş çaylarında ve özellikle bayanlar arasında yapılan günlerde oldukça sık tercih edilir. Şimdi, kıymalı harç ile hazırlanmış üzüm yaprağı ve lahana sarması tarifini paylaşalım.

Sarma Dolma Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • Yarım kilo kıyma
  • İki su bardağı pirinç
  • İki su bardağı bulgur
  • Üç adet kuru soğan
  • İki diş sarımsak
  • Üç yemek kaşığı salça
  • Üç çay bardağı sıvı yağ
  • Bir tatlı kaşığı karabiber
  • Bir tatlı kaşığı pul biber
  • Damak tadına göre tuz
  • Bir tatlı kaşığı nane
  • Yarım kilo üzüm yaprağı
  • Bir adet küçük lahana

Sarma Dolma Nasıl Yapılır?

Kıymalı sarmalarımızın yapımı için ilk olarak iç harcı hazırlamamız gerekiyor. İç harcı için üç adet kuru soğan çok küçük bir şekilde doğranır ve bir tavaya alınır. Üzerine iki çay bardağı sıvı yağ eklenir, ocağın altı açılır ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. İçerisine iki yemek kaşığı salça eklenir. Salça da kavrulunca kıyma ilave edilir ve kıyma kavrulurken pirinç ve bulgur yıkanarak tavaya ilave edilir. İki diş sarımsak ezilerek eklenir, ardından baharatları ve tuzu eklenir ve iyice karıştırılır. Tüm malzeme karışınca iki su bardağı kadar su konulur ve beş dakika kadar daha iç harç pişirilir. Ocağın altı kapatılır ve tavanın da kapağı kapatılarak bir kenara alınır.

Üzüm yaprağı taze kullanılacak ise kaynar su içerisinde on dakika bekletilir ve kullanıma hazırdır. Salamura kullanılacaksa yarım saat kadar bekletilmelidir ki tuzu çıksın. Üzüm yaprağı hazırlanırken sıra lahanaya gelir. Lahana ilk olarak birkaç parçaya bölünür, ardından katmanları tek tek ayrılır ve kaynar suda yumuşayıncaya kadar haşlanır. Ardından sarma boyutuna göre kesilir. Lahana ve yapraklar hazır olunca iç harç ile doldurma zamanı gelir. Lahana ayrı tencereye, üzüm yaprağı ayrı tencereye sarılmalıdır.

İç harçtan her iki yaprak için de birer tatlı kaşığı konularak dağılmamasına özen göstererek ayrılır. Ardından bir çay bardağı sıvı yağ, bir tatlı kaşığı salça ve bir su bardağı su derin bir kapta çırpılır ve her iki tencereye eşit olarak eklenir. Üzerine kaynar su eklenir, sarmaların hizasına kadar ve ocağa alınır. Kısık ateşte pişene kadar kaynatılır. Yaklaşık bir saat kadar pişirme işlemi sürer. Ara sıra kontrol ederek pişirmelisiniz. Pişince sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Muzlu Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Muzlu Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Soslu Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Soslu Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Sarma Tarifi ve Malzemeleri