Kıymalı Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri
26 Haziran 2024

Kıymalı Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Lahana Sarması

Kıymalı lahana sarması, geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Bu tarif, özellikle kış aylarında sofralarınızı şenlendirecek ve sevdiklerinize sunabileceğiniz harika bir alternatiftir. Hem besleyici hem de lezzetli olan kıymalı lahana sarmasını, yoğurt eşliğinde servis ederek mükemmel bir menü oluşturabilirsiniz. Lahanalar genellikle büyük olduğu için, sarmalardan artan lahana parçalarını kapuska yapımında kullanabilirsiniz. Şimdi, bu lezzetli tarifi adım adım nasıl hazırlayacağımızı öğrenelim.

Kıymalı Lahana Sarması İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 adet gevşek yapıda sarmalık lahana
  • 3/4 su bardağı sızma zeytinyağı
  • 2 adet iri kuru soğan
  • 350 gram dolmalık kıyma
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 adet domates rendesi
  • Yeteri kadar tuz ve arzu ettiğiniz baharatlar
  • Yarım demet dereotu

Sarmanın Sos Malzemesi

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım limon suyu
  • Yeteri kadar tuz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yeterince sıcak su

Kıymalı Lahana Sarması Nasıl Yapılır?

Lahanayı öncelikle ayıklayın. Dışında bulunan yapraklarını çıkarın. Bunu yaparken lahananın ortasındaki sert kısmına bıçakla kesikler atarsanız, yaprakları daha kolay çıkarabilirsiniz. Tüm yaprakları ayırdıktan sonra, geniş bir tencerede kaynattığınız suyun içinde haşlayın. Ancak bu süre sadece yapraklar yumuşayıncaya kadar, yani 1-2 dakika sürmelidir. Aksi halde yapraklar erir ve sarma yapamazsınız. Daha sonra yaprakları kevgirle süzgecin içine alın ve suyu süzülsün.

Bu arada lahana sarmasının iç harcını hazırlamaya başlayın. Kuru soğanı ve sarımsakları incecik kıyın. İçine domatesleri de ince yemeklik doğrayın. Maydanoz ve dereotunu yıkayın ve ince kıyın. İçine yıkanmış pirinci, tuzu, karabiberi ve diğer baharatları ilave edin. Kıymayı da koyarak, domates ve biber salçalarını, zeytinyağını içine koyup, iç harcı güzelce karıştırın. Malzemeyi hazırladık, lahana yaprakları da soğudu, artık sarmayı sarmaya başlayalım.

İlk önce lahana yapraklarını sarabileceğiniz şekilde hazırlayın. Yani kalın kök kısımlarını keserek, ince taraflarından parçalar hazırlayın. Her birinin içine iç harçtan koyarak sarın. Yine yaprak sarmasında olduğu gibi damarlı kısımlarını içe getirin. Burada kenarları içine kıvırmanıza gerek olmaz. Sadece sardıktan sonra hafifçe elinizle sıkarak, tencereye yerleştirin. Tüm yaprakları sarınca, kıymalı lahana sarmasının sosunu hazırlayın. Bunun için tavada zeytinyağı içinde salçayı kızdırın. Buna tuz, limon suyu ve sıcak suyu ilave ederek kaynatın. Tenceredeki lahana sarmalarının üzerine sosu gezdirin. İsterseniz tencerenin üzerine ağırlık yapması için, porselen bir tabak kapatabilirsiniz. Böylece sarmalar pişerken açılmaz. Kısık ateşte kıymalı lahana sarmasını pişirerek, sıcak olarak ikramınızı yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri