Sarma Tarifi ve Malzemeleri
25 Haziran 2024

Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Sarma

Sarma, Türk mutfağının en sevilen yemek türlerinden biridir. Etli ya da zeytinyağlı çeşitleri yapılabilir. Sarma yapımında asma yaprağı, kiraz yaprağı, pazı, lahana gibi farklı malzemeler kullanılır. Özellikle lahana ve asma yaprağı ile yapılan sarmalar daha lezzetli olur. Ancak sarma yaparken bazı noktalara dikkat edilmelidir ki sonuç her zaman mükemmel olsun.

Sarma Yapmanın Püf Noktaları

  • Sarma için kullanılacak pirinç mutlaka bol su ile yıkanarak nişastasından arındırılmalıdır. Ayrıca bir süre sıcak suda bekletilerek yumuşatılırsa sert kalması önlenir.
  • Zeytinyağlı sarma yapılacaksa sızma zeytinyağı kullanmak en doğru tercih olacaktır.
  • Sarmanın pişerken dağılmasını önlemek için üzerine porselen tabak kapatılmalıdır.
  • Sarmanın piştikten sonra kurumasını önlemek ve daha parlak bir görünüm kazanmasını sağlamak için soğuma anında tencerenin kapağının aralanması gerekir.
  • Sarma için kullanılacak yaprakların damarlı, büyük ve sert olmaması gerekir.
  • Kullanılacak yaprak salamura ise tuzunu atması için suyun içine basılmalı ve suyunun birkaç defa değiştirilmesi gerekir.
  • Salamura yapraklar büyük boyutlarda ise etli sarma yapmak daha mantıklı olur.
  • Sarma yapımında kullanılan kuru soğan ne kadar fazla tutulursa lezzeti o kadar artar.
  • Sarmanın iç harcına taze nane, dereotu ve maydanoz eklemek lezzetini artırır.
  • Sarılan sarma tencerenin tamamını doldurmamalıdır. İç harcında kullanılan pirinç ya da bulgur pişme esnasında şişeceğinden tencerenin üzerinde en az 2-3 parmak boşluk kalmalıdır.
  • Sarma pişme esnasında kurumasın diye damarlı ve sert yapraklar üzerine kapatılabilir. Aynı şekilde damarlı ve sert yapraklar tencerenin dibine serilirse hem sarmalar eşit şekilde pişer hem de dibinin tutması önlenir. Ayrıca tencerenin dibine margarin kağıdı yerleştirilebilir.
  • Sarmaya eklenen su kaynayana kadar orta hararetli ocakta, su kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pişmelidir.
  • Sarmalar piştikten sonra üzerine biraz zeytinyağı gezdirmek daha parlak olmalarını sağlar.
  • Sarma piştikten sonra kendi tenceresinde soğumaya bırakılmalıdır. Başka bir tencereye sıcağı ile alınırsa sarmalar dağılabilir.
  • Sarma pişerken içine soğuk değil sıcak su ilave edilmelidir. Bu sayede sarmanın içi ve dışı eşit şekilde pişer ve pirinçler lapa olmaz.
  • Sarma sarıldıktan sonra tencereye yan yan değil dikine dizilirse hepsi eşit zamanda ve eşit şekilde pişer. Sarmanın tencereye dizilmesi lezzet ve pişme kalitesi bakımından oldukça önemlidir.

Sarma İçin Gerekli Malzemeler

  • Yarım kilo salamura asma yaprağı
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 1 adet limon
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Karabiber, nane, kimyon, tuz ve yeterince sıvıyağ
  • 3 diş sarımsak

Sarma Nasıl Yapılır?

Salamura olan yapraklar ilk önce bol su ile yıkanır. Tuzunu atması için derin bir leğenin içinde suya basılır ve ara ara suyu değiştirilerek tuzunu atması sağlanır. Tuzunu atan yapraklar süzülerek sudan alınır. Yapraklar hazırlandıktan sonra derin bir kabın içine ilk olarak kuru soğan incecik doğranır. Pirinç ayıklandıktan sonra bol su ile yıkanır ve suyu süzülür, ardından doğranan soğanların üzerine eklenir. Baharatlar, ince kıyılmış maydanoz, dereotu, rendelenmiş sarımsak, tuz, sıvıyağ, limon suyu, domates ve biber salçası malzemelerin üzerine eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır.

Suyu süzülen yaprakların tırtıklı tarafı dışa gelecek şekilde düz bir tezgâha serilir. Geniş tarafına hazırlanan iç harçtan yeterince koyulup, kenarları içe doğru sıkıca katlanır. Aynı şekilde yaprak sıkıca sigara böreği gibi rulo şeklinde sarılır. Yaprakların sarma işlemi tamamlandıktan sonra pişecek tencerenin tabanına sert ve damarlı yapraklar yerleştirilip sarılan yapraklar dik olacak şekilde sıra sıra özenle dizilir. Tencerenin üzerine sarmaları kapatacak şekilde yine sert yapraklar yerleştirilir. Son olarak porselen bir tabak kapatılıp, yeterince sıcak su eklenir. Su kaynayana kadar orta hararetli ocakta, su kaynayınca kısık ocakta sarma pişmeye bırakılır. Yaklaşık 40 dakika içinde kısık ateşte sarma lezzetli bir şekilde pişecektir. Piştikten sonra bir süre sıcaklığını atması beklenir ve servis tabağına dizilerek, limon dilimleri ile süslenip servise sunulur.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sarma Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sarma Pişirme Önerileri

Sarma Pişirme Önerileri

Güncel

Paşa Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Sarması Tarifi ve Malzemeleri