Beyti Sarma

Beyti sarma, Urfa şehrimize ait olan yöresel bir yemek tarifidir. Çok lezzetli yemeklerden biridir, bunun yanı sıra da oldukça şık bir görünüme sahiptir. Urfa ya gidilince yenilmeden dönülmemesi gereken yemeklerden biridir. Zaten bir defa tattınız mı artık vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet olacaktır. Evde de kendinizin rahatlıkla yapabileceği yemek tariflerinden biridir.
Yemek yapma becerisine sahip olan her bayanın evinde rahatlıkla yapabileceği bir yemektir. Bu güzel yemeğin tarifine bakacak olursak,

Beyti sarma yapımı için gerekli malzemeler


Köftesi için

  • Yarım kilo kıyma
  • Bir adet yumurta
  • Yarım somun ekmek içi
  • Bir adet kuru soğan
  • İki diş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • Bir çay kaşığı pul biber
  • Bir çay kaşığı kimyon
  • Yarım tatlı kaşığı tuz

Sarmak için

  • Beş altı adet lavaş ya da yufka
  • İki üç yemek kaşığı tereyağı
Sosu için
  • İki yemek kaşığı tereyağı
  • Bir yemek kaşığı salça
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • İki su bardağı yoğurt
Beyti sarma nasıl yapılır?

Beyti sarma yapımı için ilk olarak içerisinde kullanılan köftenin yapılması gerekir. Köftenin yapımı için derin bir kaba yarım kilo kıyma bir yumurta, yarım somun ekmek içi, bir adet rendelenmiş soğan, iki diş ince kıyılmış sarımsak, yarım demet ince kıyılmış maydanoz, baharatlar ve tuz konulur ve iyice yoğrulmaya başlanır.
İyice yoğurduktan sonra bu harçtan Adana kebap şeklinde köfteler yapılır ve bir tabağa dizilir. Tabakla beraber buzdolabına alınır ve yaklaşık bir saat kadar dinlendirilir. Bir saatin sonunda yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizilir ve iki yüz derece fırında on dakika kadar pişirilir. Köfteler fırında pişerken sosu için bir tencereye tereyağını alın ve ocağa koyup altını açın. Yağ ısınınca içerisine salça ekleyin ve salçayı iyice kavurun. Salça kavrulunca üzerine iki su bardağı su ekleyip kaynatın. Tuzunu da atıp sosu bir kenara alın ve köfteleri fırından çıkarın. Yufka ya da lavaşı tezgâh üzerine serip iki yemek kaşığı eritilmiş tereyağında fırça ile üzerine sürün. Ardından geniş kısmına köfteleri yerleştirin ve sıkıca sarın. Sardıktan sonra üç parmak eninde köfteleri kesin ve tekrar fırın tepsisine alıp kızarıncaya kadar pişirin. Üzeri kızarınca fırından alın ve servis tabağına dizip salçalı sosu üzerine dökün. Ardından yanına ya da üzerine yoğurt ekleyerek servis yapın.

Afiyet olsun.
20.01.2024 08:53:03
Beyti Sarma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Beyti Sarma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Beyti Sarma"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer; Herkesin şüphesiz çok sevdiği zeytinyağlı yaprak sarmasının önemli püf noktalarından birisi de pişmesinin kıvamında olması...
Devamını Oku

Sarma Nasıl Pişirilir

Sarma nasıl pişirilir, zeytinyağlı, kıymalı, çiğ harçtan ya da kavrulan iç harçtan yapılabilen yaprak sarma mutfaklarda en çok sevilen yemeklerden birid...
Devamını Oku

Yaprak Sarma İçi

Yaprak sarma içi, yaprak sarması küçük büyük herkesin büyük bir zevkle tükettiği yemeklerden biridir. Özel günlerde sofranın speciali olarak kullanılabi...
Devamını Oku

Pirinçli Yaprak Sarması

Pirinçli yaprak sarması, pirinçli yaprak sarması genellikle asma yaprağı, dut yaprağı, beyaz lahana, dut yaprağı ve kara lahana yaprağı ile yapılan bir yiyec...
Devamını Oku

Salamura Yaprak Sarma

Salamura yaprak sarması, Salamura yaprak sarması için, mevsiminde topladığımız üzüm yapraklarını salamura etmek için, yaprakları kaynar suya koyarız. Üzerine...
Devamını Oku

Taze Yaprak Sarması

Taze yaprak sarması, her zaman yapmak mümkün olmayabilir. Çünkü taze sarma yaprakları, yılın belli ayında toplanabiliyor. Taze yaprak sarması, ol...
Devamını Oku

Yaprak Sarması Kalori

Yaprak sarması kalori, bildiğiniz gibi benzeri besinlerin kalori değerleri içerisinde kullanılan malzemelere yönelik belirlenir. Mutfağımızın en güzel yiyece...
Devamını Oku

Üzüm Yaprak Sarması

Üzüm Yaprak Sarması, Üzüm yaprağı sarması yapmaya başlamadan önce, eğer sarmanızı salamura ile yapacaksanız salamuranın tuzunu almayı unutmamanız gerekir. Ki...
Devamını Oku

Düdüklüde Yaprak Sarması

Düdüklüde yaprak sarması: Bir çoğumuzun severek tükettiği bir yemek çeşididir. Yörelere göre değişkenlik gösteren bu yemek grubu etli veya zeytinyağlı olarak...
Devamını Oku

Sarma Pişirme

Sarma Pişirme, Anadolu'nun vazgeçilmez lezzetlerinden biri de sarmadır. Sarma ve dolmaların yapılışı zahmetli olmakla birlikte sarma pişirmesi de bir o ...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Tavuk Sarma

Fırında kaşarlı tavuk sarma, muhteşem görüntüsü ve lezzeti ile olsa da yesem dedirten olağan üstü bir yemek fırında kaşarlı tavuk sarma. Özel günlerinizde se...
Devamını Oku

Krepli Tavuk Sarma

Krepli tavuk sarma, Krepi sevmeyen yoktur. Büyük, küçük herkesin beğenerek yediği krebe, bir de tavuk eklenince çok lezzetli bir yemek ortaya çıkıyor. Krep k...
Devamını Oku

Bulgurlu Lahana Sarması

Bulgurlu lahana sarması, Bulgurlu lahana sarması için öncelikle yumuşak bir lahana almamız lazım. Bunu anlamak için aldığımız lahanaya dokunduğumuzda yumuşak...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Sarma İçi

Zeytinyağlı sarma içi, geleneksel Türk mutfağının çok sevilen yemeklerinden biri olan zeytinyağlı sarma birçok mutfak hanımının olmazsa olmazıdır. Mutfa...
Devamını Oku

Garnitürlü Tavuk Sarma

Garnitürlü Tavuk Sarma, pek çok çeşitte tavuk sarma yapabildiğiniz gibi içine farklı sebzeler eşliğinde muhteşem bir lezzet olan tavuk sarma sizin için farkl...
Devamını Oku

Baklalı Yaprak Sarması

Baklalı Yaprak Sarması, Amasya yöresine ait olan bir sarma çeşididir. Yaprak sarmayı sevenlere sunulabilecek çok lezzetli bir alternatiftir. Etli sarma terci...
Devamını Oku

Kaşarlı Tavuk Sarma

Kaşarlı tavuk sarma, sarmalar genellikle tavukla, patlıcanla ya da et ile yapılmaktadır, Fakat tavuk çocukların en çok severek yediği gıda maddesidir. Eğer k...
Devamını Oku

Etli Krep Sarma

Etli Krep Sarma, krep özellikle içine farklı malzemeler kullanılarak yapılan yemek çeşitlerinden birisidir. Hazırlanan krepin içine tatlı malzeme ya da tuzlu...
Devamını Oku

Sarma İçi

Sarma içi, sarma lahana, pazı, yaprak gibi sebzeler kullanılarak hazırlanan bir yemek türüdür. Ana yemek olarak kullanılabileceği gibi ara sıcak olarak ...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Sarma

İç pilavlı tavuk sarma, iç pilavlı tavuk sarma özel günlerde özel yemeklerde akşam için hazırlanan şık sofralarda her daim kendisine bir yer bulur. Oldukça l...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer
Sarma Nasıl Pişirilir
Yaprak Sarma İçi
Pirinçli Yaprak Sarması
Salamura Yaprak Sarma
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024