Bulgurlu Pazı Sarması

Bulgurlu Pazı Sarması, Pazı, ıspanak ailesinden yaprakları büyük olan bir sebze türüdür. Sindirime oldukça yardımcı olması ile de bilinir. Aslında her yörede yaygın olarak kullanılan bir sebze türü değildir. Pazı, Erzurum yöresine aittir ve yemekleri bu bölgede oldukça sık olarak yapılmaktadır. Ayrıca pazı yemekleri Osmanlı Mutfağı'na kadar da uzanım göstermektedir.
Burada sizlere bulgurlu pazı sarması anlatılacaktır.

Bulgurlu pazı sarması için gerekli malzemeleri

  • 3 demet pazı
  • 2 su bardağı dolmalık bulgur
  • 3 veya 4 adet orta boy kuru soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 3 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım kilogram az yağlı kıyma
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 çay bardağı sıvı yağ
  • Maydanoz

Bulgurlu pazı sarması nasıl yapılır?


Orta boy bir tencerede su kaynatılır. Kaynadıktan sonra suyun içine bir tatlı kaşığı kadar tuz atılır. Pazılartek tek yıkanır. Sapları kesilmeden kaynar suya azar azar batırılıp çıkartılır. Hepsi bittikten sora bir kaba koyulmuş olan soğuk sudan geçirilir. Daha sonra süzülmeye bırakılır. Bulgur bir güzel yıkanır ve oda süzülmeye bırakılır. İçinin hazırlanışına ise ilk olarak soğanları ve maydanozları yıkayarak başlarız. Yıkanan soğanlar ve maydanozlar ince ince kıyılır. İki bardak bulgur öncelikle bir güzel yıkanır. Yıkanmış olan iki bardak bulgur, yarım kilogram kıyma, ince ince kıyılmış olan maydanozlar ve soğanlar, bir çay bardağı sıvı yağ, baharatlar, bir tatlı kaşığı tuz ve bir yemek kaşığı salça, bir bardak su ilave edilerek bir güzel karıştırılır.
Bulgurlu pazı sarmasının iç harcı hazır hale gelmiş olur. Pazılarınsapları kesilir ve kesilen saplar orta boy tencerenin tabanına serilir. Bu sayede hem tencerenin altı tutmaz hem de altta bulunan pazı sarmaları hamurlaşmaz.

Pazılarbüyüklüğüne ve küçüklüğüne göre sarılır. Eğer çok büyük olmasını istemiyorsak çok büyük olan pazıları ikiye bölerek hepsini aynı büyüklükte sararız. Bulgurlu pazı sarmamız sarıldıktan sonra orta boy tencereye dizilir. Tencereye dizilen sarmaların üzerine bir tatlı kaşığı tuz atılır ve bir çay bardağı sıvı yağ gezdirilir. Sarmaların üzerine bir parmak aşmak şartıyla kaynatılmış sıcak su ilave edilir. Kısık ateşte pişirilmeye bırakılır. Sarmalar piştikten sonra dinlenmeye bırakılır. Yemeğimiz dinlendikten sonra servise hazırdır. Arzuya göre bulgurlu pazı sarmasının üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yiyilebilir.

Afiyet olsun.
21.01.2024 05:27:25
Bulgurlu Pazı Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bulgurlu Pazı Sarması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Bulgurlu Pazı Sarması"
Merhabalar ben de gün de gelecek olan misafirlerim için bir tencere pazı sarması sarmayı düşünüyorum. Ama pazı çok çabuk pişiyor çok ince yaprakları. Bu neden ile iç harcını da biraz pişirmek gerekmez mi yoksa yaprak hemen pişer iç pişmez ve yapraklar yırtılır ne yapayım içi de pişirelim mi
Algül . 05.10.2018 09:24:35

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer; Herkesin şüphesiz çok sevdiği zeytinyağlı yaprak sarmasının önemli püf noktalarından birisi de pişmesinin kıvamında olması...
Devamını Oku

Sarma Nasıl Pişirilir

Sarma nasıl pişirilir, zeytinyağlı, kıymalı, çiğ harçtan ya da kavrulan iç harçtan yapılabilen yaprak sarma mutfaklarda en çok sevilen yemeklerden birid...
Devamını Oku

Yaprak Sarma İçi

Yaprak sarma içi, yaprak sarması küçük büyük herkesin büyük bir zevkle tükettiği yemeklerden biridir. Özel günlerde sofranın speciali olarak kullanılabi...
Devamını Oku

Pirinçli Yaprak Sarması

Pirinçli yaprak sarması, pirinçli yaprak sarması genellikle asma yaprağı, dut yaprağı, beyaz lahana, dut yaprağı ve kara lahana yaprağı ile yapılan bir yiyec...
Devamını Oku

Salamura Yaprak Sarma

Salamura yaprak sarması, Salamura yaprak sarması için, mevsiminde topladığımız üzüm yapraklarını salamura etmek için, yaprakları kaynar suya koyarız. Üzerine...
Devamını Oku

Taze Yaprak Sarması

Taze yaprak sarması, her zaman yapmak mümkün olmayabilir. Çünkü taze sarma yaprakları, yılın belli ayında toplanabiliyor. Taze yaprak sarması, ol...
Devamını Oku

Yaprak Sarması Kalori

Yaprak sarması kalori, bildiğiniz gibi benzeri besinlerin kalori değerleri içerisinde kullanılan malzemelere yönelik belirlenir. Mutfağımızın en güzel yiyece...
Devamını Oku

Üzüm Yaprak Sarması

Üzüm Yaprak Sarması, Üzüm yaprağı sarması yapmaya başlamadan önce, eğer sarmanızı salamura ile yapacaksanız salamuranın tuzunu almayı unutmamanız gerekir. Ki...
Devamını Oku

Düdüklüde Yaprak Sarması

Düdüklüde yaprak sarması: Bir çoğumuzun severek tükettiği bir yemek çeşididir. Yörelere göre değişkenlik gösteren bu yemek grubu etli veya zeytinyağlı olarak...
Devamını Oku

Sarma Pişirme

Sarma Pişirme, Anadolu'nun vazgeçilmez lezzetlerinden biri de sarmadır. Sarma ve dolmaların yapılışı zahmetli olmakla birlikte sarma pişirmesi de bir o ...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Tavuk Sarma

Fırında kaşarlı tavuk sarma, muhteşem görüntüsü ve lezzeti ile olsa da yesem dedirten olağan üstü bir yemek fırında kaşarlı tavuk sarma. Özel günlerinizde se...
Devamını Oku

Krepli Tavuk Sarma

Krepli tavuk sarma, Krepi sevmeyen yoktur. Büyük, küçük herkesin beğenerek yediği krebe, bir de tavuk eklenince çok lezzetli bir yemek ortaya çıkıyor. Krep k...
Devamını Oku

Bulgurlu Lahana Sarması

Bulgurlu lahana sarması, Bulgurlu lahana sarması için öncelikle yumuşak bir lahana almamız lazım. Bunu anlamak için aldığımız lahanaya dokunduğumuzda yumuşak...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Sarma İçi

Zeytinyağlı sarma içi, geleneksel Türk mutfağının çok sevilen yemeklerinden biri olan zeytinyağlı sarma birçok mutfak hanımının olmazsa olmazıdır. Mutfa...
Devamını Oku

Garnitürlü Tavuk Sarma

Garnitürlü Tavuk Sarma, pek çok çeşitte tavuk sarma yapabildiğiniz gibi içine farklı sebzeler eşliğinde muhteşem bir lezzet olan tavuk sarma sizin için farkl...
Devamını Oku

Baklalı Yaprak Sarması

Baklalı Yaprak Sarması, Amasya yöresine ait olan bir sarma çeşididir. Yaprak sarmayı sevenlere sunulabilecek çok lezzetli bir alternatiftir. Etli sarma terci...
Devamını Oku

Kaşarlı Tavuk Sarma

Kaşarlı tavuk sarma, sarmalar genellikle tavukla, patlıcanla ya da et ile yapılmaktadır, Fakat tavuk çocukların en çok severek yediği gıda maddesidir. Eğer k...
Devamını Oku

Etli Krep Sarma

Etli Krep Sarma, krep özellikle içine farklı malzemeler kullanılarak yapılan yemek çeşitlerinden birisidir. Hazırlanan krepin içine tatlı malzeme ya da tuzlu...
Devamını Oku

Sarma İçi

Sarma içi, sarma lahana, pazı, yaprak gibi sebzeler kullanılarak hazırlanan bir yemek türüdür. Ana yemek olarak kullanılabileceği gibi ara sıcak olarak ...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Sarma

İç pilavlı tavuk sarma, iç pilavlı tavuk sarma özel günlerde özel yemeklerde akşam için hazırlanan şık sofralarda her daim kendisine bir yer bulur. Oldukça l...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer
Sarma Nasıl Pişirilir
Yaprak Sarma İçi
Pirinçli Yaprak Sarması
Salamura Yaprak Sarma
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024