Bulgurlu Pazı Sarması, Pazı, ıspanak ailesinden yaprakları büyük olan bir sebze türüdür. Sindirime oldukça yardımcı olması ile de bilinir. Aslında her yörede yaygın olarak kullanılan bir sebze türü değildir. Pazı, Erzurum yöresine aittir ve yemekleri bu bölgede oldukça sık olarak yapılmaktadır. Ayrıca pazı yemekleri Osmanlı Mutfağı'na kadar da uzanım göstermektedir.
Burada sizlere bulgurlu pazı sarması anlatılacaktır.
Bulgurlu pazı sarması için gerekli malzemeleri
3 demet pazı
2 su bardağı dolmalık bulgur
3 veya 4 adet orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
3 tatlı kaşığı tuz
Yarım kilogram az yağlı kıyma
1 yemek kaşığı salça
2 çay bardağı sıvı yağ
Maydanoz
Bulgurlu pazı sarması nasıl yapılır?
Orta boy bir tencerede su kaynatılır. Kaynadıktan sonra suyun içine bir tatlı kaşığı kadar tuz atılır. Pazılartek tek yıkanır. Sapları kesilmeden kaynar suya azar azar batırılıp çıkartılır. Hepsi bittikten sora bir kaba koyulmuş olan soğuk sudan geçirilir. Daha sonra süzülmeye bırakılır. Bulgur bir güzel yıkanır ve oda süzülmeye bırakılır. İçinin hazırlanışına ise ilk olarak soğanları ve maydanozları yıkayarak başlarız. Yıkanan soğanlar ve maydanozlar ince ince kıyılır. İki bardak bulgur öncelikle bir güzel yıkanır. Yıkanmış olan iki bardak bulgur, yarım kilogram kıyma, ince ince kıyılmış olan maydanozlar ve soğanlar, bir çay bardağı sıvı yağ, baharatlar, bir tatlı kaşığı tuz ve bir yemek kaşığı salça, bir bardak su ilave edilerek bir güzel karıştırılır.
Bulgurlu pazı sarmasının iç harcı hazır hale gelmiş olur. Pazılarınsapları kesilir ve kesilen saplar orta boy tencerenin tabanına serilir. Bu sayede hem tencerenin altı tutmaz hem de altta bulunan pazı sarmaları hamurlaşmaz.
Pazılarbüyüklüğüne ve küçüklüğüne göre sarılır. Eğer çok büyük olmasını istemiyorsak çok büyük olan pazıları ikiye bölerek hepsini aynı büyüklükte sararız. Bulgurlu pazı sarmamız sarıldıktan sonra orta boy tencereye dizilir. Tencereye dizilen sarmaların üzerine bir tatlı kaşığı tuz atılır ve bir çay bardağı sıvı yağ gezdirilir. Sarmaların üzerine bir parmak aşmak şartıyla kaynatılmış sıcak su ilave edilir. Kısık ateşte pişirilmeye bırakılır. Sarmalar piştikten sonra dinlenmeye bırakılır. Yemeğimiz dinlendikten sonra servise hazırdır. Arzuya göre bulgurlu pazı sarmasının üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yiyilebilir.
Afiyet olsun.
21.01.2024 05:27:25
Bulgurlu Pazı Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Merhabalar ben de gün de gelecek olan misafirlerim için bir tencere pazı sarması sarmayı düşünüyorum. Ama pazı çok çabuk pişiyor çok ince yaprakları. Bu neden ile iç harcını da biraz pişirmek gerekmez mi yoksa yaprak hemen pişer iç pişmez ve yapraklar yırtılır ne yapayım içi de pişirelim mi Algül . 05.10.2018 09:24:35
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024