Dolma Sarma

Dolma Sarma, mükemmel ötesi bir lezzet olan bu sarma ile sizlerde harika bir lezzetle tanışabilirsiniz. Türk mutfağının vazgeçilmez tariflerinden birisi olan bu dolma sarma tarifini sizlerde tarifimize göre hazırlayıp sevdiklerinize sunabilirsiniz. İster ana yemek olarak ister ara sıcak olarak veya özel günleriniz için hazırlayarak sevdiklerinizi de bu lezzete dahil edebilirsiniz.

Dolma Sarma İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 kg taze yaprak veya salamura yaprak
  • 300 gr orta yağlı dana kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet iri boy domates
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 2 su bardağı pirinç
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı dolusu kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kadar kimyon
  • Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
  • Yarım demet ince kıyılmış dereotu
  • 1 adet tavuk bulyon

Dolma Sarma Nasıl Yapılır?


Dolma sarma hazırlığımıza ilk olarak şayet asma yaprağımız taze ise yaprakları haşlayarak başlayalım. Yaprakları haşlamak için uygun bir tencereye sıcak su doldurarak suyun kaynaması için ocağa koyalım. Ardından kaynamakta olan suyun içine demetler şekline getirilmiş yaprakları kısım kısım ilave edip arkalı önlü çevirerek 4-5 dakika kadar haşlayarak bir süzgecin içine çıkartarak suyun süzülmesini sağlayalım. Tüm yaprakları da ayı şekilde haşladıktan sonra iç harcımızın hazırlığına başlayabiliriz.
Dolma sarma iç harcımız için ilk olarak 2 adet kuru soğanımızın öncelikle kabuklarını soyduktan sonra ince ince kıyarak bir kabın içine alarak bir kenarda beklemeye bırakalım. Soğanların ardından 2 adet domatesi iyice yıkayarak kabuklarını soyup tıpkı kuru sonlarda olduğu gibi ufak ufak doğradıktan sonra yarım demet maydanozu bol su altında güzelce yıkadıktan sonra kesme tahtamızda incecik kıyalım. Dolma harcımızın sebzelerini olması gereken şekilde doğrayarak hazır hale getirmeniz daha sonraki aşamalarda dolmamızın daha lezzetli olması için oldukça önemlidir.

Sebzelerin ardından karıştırma kabımıza ilk olarak 300 gr dana kıymamızı ekledikten sonra üzerine sırasıyla kıyılmış kuru soğan, minik küpler şeklinde doğranmış domatesleri, önceden yıkanarak süzdürülmüş 2 su bardağı pirinçleri ilave edelim. Dolmalık harcın üzerine 2 çorba kaşığı dolusu domates salçası, 1 çorba kaşığı kadar biber salçası, 1 çay bardağı sıvıyağ, 2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı ilave edelim. Ardından iç harcın üzerine 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kadar kırmızı pul biberin ardından, 1 tatlı kaşığı kadar kimyon ve yeteri kadar tuz ilave edip iç harcımızın lezzetini artıralım. Ardından Yarım çay bardağı ılık suyun içinde çözdürerek ezdikten sonra harcımızın içine ilave edip son olarak da kıyılmış yarım şar demet maydanoz ve dereotunu ilave ederek harcımızı iyice karıştırarak harmanlayıp hazır hale getirelim.

Dolma harcımızda hazır hale geldiğine göre artık sarma işlemine başlayabiliriz. Önceden haşlayarak süzülmeye bıraktığımız yaprakları düz bir tezgâh üzerine tek tek sererek içine hazırladığımız iç harçtan bir kaşık yardımıyla koyup elimizle düzgünce yerleştirerek kenar kısımlarından içe doğru katlayarak bildiğimiz yaprak sarması şeklinde sararak uygun bir tencereye döşemeden hemen önce tencerenin tabanını yapraklardan kopardığımız saplarıyla düzgün bir şekilde kaplayalım. Ardından tüm yapraklar ve iç harç bitene kadar sarma işlemine devam ederek tenceremizi düzgün bir şekilde sıralayarak dolduralım. Sarma işleminin sonunda artık dolma sarmamız pişmeye hazır hale gelmiştir. Dolmaların bir kenarından tencereye sıcak su ilave ederek suyun dolmaların üzerine hafifçe çıkmasını sağladıktan sonra tencerenin kapağını kapatarak dolmamız kaynayıncaya kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yapraklar pişirerek sıcak sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.
19.01.2024 09:53:31
Dolma Sarma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Dolma Sarma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Dolma Sarma"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer; Herkesin şüphesiz çok sevdiği zeytinyağlı yaprak sarmasının önemli püf noktalarından birisi de pişmesinin kıvamında olması...
Devamını Oku

Sarma Nasıl Pişirilir

Sarma nasıl pişirilir, zeytinyağlı, kıymalı, çiğ harçtan ya da kavrulan iç harçtan yapılabilen yaprak sarma mutfaklarda en çok sevilen yemeklerden birid...
Devamını Oku

Yaprak Sarma İçi

Yaprak sarma içi, yaprak sarması küçük büyük herkesin büyük bir zevkle tükettiği yemeklerden biridir. Özel günlerde sofranın speciali olarak kullanılabi...
Devamını Oku

Pirinçli Yaprak Sarması

Pirinçli yaprak sarması, pirinçli yaprak sarması genellikle asma yaprağı, dut yaprağı, beyaz lahana, dut yaprağı ve kara lahana yaprağı ile yapılan bir yiyec...
Devamını Oku

Salamura Yaprak Sarma

Salamura yaprak sarması, Salamura yaprak sarması için, mevsiminde topladığımız üzüm yapraklarını salamura etmek için, yaprakları kaynar suya koyarız. Üzerine...
Devamını Oku

Taze Yaprak Sarması

Taze yaprak sarması, her zaman yapmak mümkün olmayabilir. Çünkü taze sarma yaprakları, yılın belli ayında toplanabiliyor. Taze yaprak sarması, ol...
Devamını Oku

Yaprak Sarması Kalori

Yaprak sarması kalori, bildiğiniz gibi benzeri besinlerin kalori değerleri içerisinde kullanılan malzemelere yönelik belirlenir. Mutfağımızın en güzel yiyece...
Devamını Oku

Üzüm Yaprak Sarması

Üzüm Yaprak Sarması, Üzüm yaprağı sarması yapmaya başlamadan önce, eğer sarmanızı salamura ile yapacaksanız salamuranın tuzunu almayı unutmamanız gerekir. Ki...
Devamını Oku

Düdüklüde Yaprak Sarması

Düdüklüde yaprak sarması: Bir çoğumuzun severek tükettiği bir yemek çeşididir. Yörelere göre değişkenlik gösteren bu yemek grubu etli veya zeytinyağlı olarak...
Devamını Oku

Sarma Pişirme

Sarma Pişirme, Anadolu'nun vazgeçilmez lezzetlerinden biri de sarmadır. Sarma ve dolmaların yapılışı zahmetli olmakla birlikte sarma pişirmesi de bir o ...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Tavuk Sarma

Fırında kaşarlı tavuk sarma, muhteşem görüntüsü ve lezzeti ile olsa da yesem dedirten olağan üstü bir yemek fırında kaşarlı tavuk sarma. Özel günlerinizde se...
Devamını Oku

Krepli Tavuk Sarma

Krepli tavuk sarma, Krepi sevmeyen yoktur. Büyük, küçük herkesin beğenerek yediği krebe, bir de tavuk eklenince çok lezzetli bir yemek ortaya çıkıyor. Krep k...
Devamını Oku

Bulgurlu Lahana Sarması

Bulgurlu lahana sarması, Bulgurlu lahana sarması için öncelikle yumuşak bir lahana almamız lazım. Bunu anlamak için aldığımız lahanaya dokunduğumuzda yumuşak...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Sarma İçi

Zeytinyağlı sarma içi, geleneksel Türk mutfağının çok sevilen yemeklerinden biri olan zeytinyağlı sarma birçok mutfak hanımının olmazsa olmazıdır. Mutfa...
Devamını Oku

Garnitürlü Tavuk Sarma

Garnitürlü Tavuk Sarma, pek çok çeşitte tavuk sarma yapabildiğiniz gibi içine farklı sebzeler eşliğinde muhteşem bir lezzet olan tavuk sarma sizin için farkl...
Devamını Oku

Baklalı Yaprak Sarması

Baklalı Yaprak Sarması, Amasya yöresine ait olan bir sarma çeşididir. Yaprak sarmayı sevenlere sunulabilecek çok lezzetli bir alternatiftir. Etli sarma terci...
Devamını Oku

Kaşarlı Tavuk Sarma

Kaşarlı tavuk sarma, sarmalar genellikle tavukla, patlıcanla ya da et ile yapılmaktadır, Fakat tavuk çocukların en çok severek yediği gıda maddesidir. Eğer k...
Devamını Oku

Etli Krep Sarma

Etli Krep Sarma, krep özellikle içine farklı malzemeler kullanılarak yapılan yemek çeşitlerinden birisidir. Hazırlanan krepin içine tatlı malzeme ya da tuzlu...
Devamını Oku

Sarma İçi

Sarma içi, sarma lahana, pazı, yaprak gibi sebzeler kullanılarak hazırlanan bir yemek türüdür. Ana yemek olarak kullanılabileceği gibi ara sıcak olarak ...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Sarma

İç pilavlı tavuk sarma, iç pilavlı tavuk sarma özel günlerde özel yemeklerde akşam için hazırlanan şık sofralarda her daim kendisine bir yer bulur. Oldukça l...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer
Sarma Nasıl Pişirilir
Yaprak Sarma İçi
Pirinçli Yaprak Sarması
Salamura Yaprak Sarma
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024