Etli Yaprak Sarma

Etli yaprak sarması, Ülkemizde yaprak denilince ilk akla gelen Tokat ilimizdir. Ama artık ülkemizin her bölgesinde asma yaprağı yetiştirilmektedir. Eğer kendi asma yaprağınız ya da üzüm bağınız var ise daha şanslısınızdır. Mevsimi gelince asma yapraklarını dalından koparırız. Yaprak toplama ayı genelde Mayıs ve haziran aylarında olur. Toplanan yapraklar büyüklük ve küçüklüklerine göre ayrılır.
Yapraklarımız topladıkça kendisini yeniler.

Ağzı kapaklı uygun olan cam veya plastik kaplarımızı ayarlarız ve yapacaklarımızda yırtılma olmasına dikkat ederek içerisine yerleştirelim. Yerleştirme işlemimiz bittikten sonra, üzerine kaya tuzunu ilave ederiz. 5 kiloluk bidona, yaklaşık üç avuç dolusu kaya tuzu ilave etmek gerek. Ardından yapraklarımızın batısı kadar temiz su ilave ediyoruz. Kabımızın kapağını hemen kapatmıyoruz. Birkaç gün ağzı açık şekilde bekletiyoruz. Aksi halde tuzlu su taşma yapabiliyor. İşlemimiz bittikten sonra bir sene boyunca yaptığımızı istediğimiz zaman tüketebiliriz. Görüntüsü o kadar şık ve tadı da çok lezzetli olan yaprak sarmasını yapmak çok kolaydır. Benim yıllardır yapmış olduğum yaprak sarmamı herkes çok beğenir. Bu beğenilen lezzeti sizlerle paylaşmak istedim.

Etli yaprak sarması için gerekli malzemeler

  • 300 gr dana kıyma
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 baş soğan
  • 1 baş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım demet maydanoz
  • Bir tutam tuz
  • Karabiber, kırmızıbiber
  • 1 su bardağı zeytinyağı

Etli Yaprak Sarma Nasıl Yapılır?


Öncelikle ilk yapmamız gereken, yapraklarımızı haşlamaktır.
Yaprağınızın durumuna göre taze yaprak ise direk sıcak suda 3 dk kadar haşlıyoruz ve soğuk suya tutarak sarılmaya hazır hale geliyor. Yok eğer yaprak salamura yaprak ise o zaman tuzlu olan yapraklarımızı, üç ya da dört gün tuzlu suyu gidene kadar gün içinde yaprakların suyunu tazeleriz. Bu işlemi bitirdikten sonra kaynayan tenceremize, yapraklarımızı atarak alt üst ettikten sonra süzgecimize alırız. Diğer taraftan yaprağımızın içini hazırlayalım. Bunun için önce soğanları ve sarımsakları soyma ile başlayalım. Soyma işlemimiz bittikten sonra küçük küçük ve ince olacak şekilde doğrayalım ve derin bir kabımıza boşaltalım. Ardından yıkanan pirinçlerimizi ekleyelim. Dana kıymamızı katalım. Domateslerimizi rendeleyelim ve salçamızı katalım. İsteğinize göre tuz oranını ekleyebilirisiniz ve kırmızı ile karabiberleri de unutmayalım. Son olarak da zeytinyağını üzerlerine gezdirelim. İçimiz hazır ve sıra yaprağı ile buluşturmaya geldi.

Herkesin yaprak sarış şekli farklıdır ama ben tahta üzerinde yaprağımı sererek sarmayı tercih ediyorum. Yaprağımızı tahtamızın üzerine parlak kısmı alta gelecek şekilde seriyoruz. Hazır olan iç harcımızdan yeteri kadar yaprağımızın saplı kısmına, saplarını alıyoruz tabi harcı yaklaşık bir tatlı kaşığı kadar koyuyoruz. İnce bir şekilde harcı yayıyoruz ve ardından yaprağımızın kenar kısımları içe gelecek şekilde sarmaya başlıyoruz. Sararken de için dışarı çıkmamasını sağlayalım. Ne çok sıkı bir şekilde ne de çok gevşek olacak şekilde sarılmalıdır. Orta halli sarmak her zaman iyi olur. Sarma işlemini yaprağımız bitene kadar devam ediyoruz.

Bittikten sonra pişireceğimiz tenceremizin tabanına yırtılan yapraklar var ise onları serelim ki dibine tutma olasılığı olmasın. Sarılan yapraklar dikine ya da yatay bir şekilde tencereye dizelim. Küçük bir kapta bir kaşık salça, bir çay bardağı zeytinyağını ve üç su bardağı suyumuzu karıştıralım ve sarmamızın üzerine dökelim. İsterseniz limon dilimleyip üzerine koyabilirsiniz. Tenceremizin kapağını kapatalım ve yumuşayana kadar pişirelim. İlk sıcaklığı gittikten sonra servis tabağımıza alabiliriz. Dilerseniz üzerine sarımsaklı yoğurt ekleyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
19.01.2024 10:53:11
Etli Yaprak Sarma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Etli Yaprak Sarma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Etli Yaprak Sarma"
İyi günler yarın benim komşularla günüm var güne uygun yemekler ve pastalar yapmak istiyorum pastaları yaptım fakat yemekte karar veremedim kısır yapmak istemiyorum etli yaprak sarması yapsam olur mu? Lütfen bana yardımcı olun şimdiden teşekkür ederim.
Aramcan . 26.08.2018
İyi günler akşama eşimin misafirleri gelecek güzel bir akşam yemeği sofrası hazırlamak istiyorum. Özel yemekler olsun diye internetten araştırma yaptım ve et sarması tarifini çok beğendim. Onu yapmaya karar verdim. Acaba et sarması tarifi için eti nasıl seçmemiz gerek ve et dana eti mi? Lütfen bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.
Deniz . 06.09.2018 17:45:01

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer; Herkesin şüphesiz çok sevdiği zeytinyağlı yaprak sarmasının önemli püf noktalarından birisi de pişmesinin kıvamında olması...
Devamını Oku

Sarma Nasıl Pişirilir

Sarma nasıl pişirilir, zeytinyağlı, kıymalı, çiğ harçtan ya da kavrulan iç harçtan yapılabilen yaprak sarma mutfaklarda en çok sevilen yemeklerden birid...
Devamını Oku

Yaprak Sarma İçi

Yaprak sarma içi, yaprak sarması küçük büyük herkesin büyük bir zevkle tükettiği yemeklerden biridir. Özel günlerde sofranın speciali olarak kullanılabi...
Devamını Oku

Pirinçli Yaprak Sarması

Pirinçli yaprak sarması, pirinçli yaprak sarması genellikle asma yaprağı, dut yaprağı, beyaz lahana, dut yaprağı ve kara lahana yaprağı ile yapılan bir yiyec...
Devamını Oku

Salamura Yaprak Sarma

Salamura yaprak sarması, Salamura yaprak sarması için, mevsiminde topladığımız üzüm yapraklarını salamura etmek için, yaprakları kaynar suya koyarız. Üzerine...
Devamını Oku

Taze Yaprak Sarması

Taze yaprak sarması, her zaman yapmak mümkün olmayabilir. Çünkü taze sarma yaprakları, yılın belli ayında toplanabiliyor. Taze yaprak sarması, ol...
Devamını Oku

Yaprak Sarması Kalori

Yaprak sarması kalori, bildiğiniz gibi benzeri besinlerin kalori değerleri içerisinde kullanılan malzemelere yönelik belirlenir. Mutfağımızın en güzel yiyece...
Devamını Oku

Üzüm Yaprak Sarması

Üzüm Yaprak Sarması, Üzüm yaprağı sarması yapmaya başlamadan önce, eğer sarmanızı salamura ile yapacaksanız salamuranın tuzunu almayı unutmamanız gerekir. Ki...
Devamını Oku

Düdüklüde Yaprak Sarması

Düdüklüde yaprak sarması: Bir çoğumuzun severek tükettiği bir yemek çeşididir. Yörelere göre değişkenlik gösteren bu yemek grubu etli veya zeytinyağlı olarak...
Devamını Oku

Sarma Pişirme

Sarma Pişirme, Anadolu'nun vazgeçilmez lezzetlerinden biri de sarmadır. Sarma ve dolmaların yapılışı zahmetli olmakla birlikte sarma pişirmesi de bir o ...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Tavuk Sarma

Fırında kaşarlı tavuk sarma, muhteşem görüntüsü ve lezzeti ile olsa da yesem dedirten olağan üstü bir yemek fırında kaşarlı tavuk sarma. Özel günlerinizde se...
Devamını Oku

Krepli Tavuk Sarma

Krepli tavuk sarma, Krepi sevmeyen yoktur. Büyük, küçük herkesin beğenerek yediği krebe, bir de tavuk eklenince çok lezzetli bir yemek ortaya çıkıyor. Krep k...
Devamını Oku

Bulgurlu Lahana Sarması

Bulgurlu lahana sarması, Bulgurlu lahana sarması için öncelikle yumuşak bir lahana almamız lazım. Bunu anlamak için aldığımız lahanaya dokunduğumuzda yumuşak...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Sarma İçi

Zeytinyağlı sarma içi, geleneksel Türk mutfağının çok sevilen yemeklerinden biri olan zeytinyağlı sarma birçok mutfak hanımının olmazsa olmazıdır. Mutfa...
Devamını Oku

Garnitürlü Tavuk Sarma

Garnitürlü Tavuk Sarma, pek çok çeşitte tavuk sarma yapabildiğiniz gibi içine farklı sebzeler eşliğinde muhteşem bir lezzet olan tavuk sarma sizin için farkl...
Devamını Oku

Baklalı Yaprak Sarması

Baklalı Yaprak Sarması, Amasya yöresine ait olan bir sarma çeşididir. Yaprak sarmayı sevenlere sunulabilecek çok lezzetli bir alternatiftir. Etli sarma terci...
Devamını Oku

Kaşarlı Tavuk Sarma

Kaşarlı tavuk sarma, sarmalar genellikle tavukla, patlıcanla ya da et ile yapılmaktadır, Fakat tavuk çocukların en çok severek yediği gıda maddesidir. Eğer k...
Devamını Oku

Etli Krep Sarma

Etli Krep Sarma, krep özellikle içine farklı malzemeler kullanılarak yapılan yemek çeşitlerinden birisidir. Hazırlanan krepin içine tatlı malzeme ya da tuzlu...
Devamını Oku

Sarma İçi

Sarma içi, sarma lahana, pazı, yaprak gibi sebzeler kullanılarak hazırlanan bir yemek türüdür. Ana yemek olarak kullanılabileceği gibi ara sıcak olarak ...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Sarma

İç pilavlı tavuk sarma, iç pilavlı tavuk sarma özel günlerde özel yemeklerde akşam için hazırlanan şık sofralarda her daim kendisine bir yer bulur. Oldukça l...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer
Sarma Nasıl Pişirilir
Yaprak Sarma İçi
Pirinçli Yaprak Sarması
Salamura Yaprak Sarma
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024