Kıymalı Lahana Sarması
Kıymalı lahana sarması, hanımların çoğuna kolay gelen bir sarma türüdür. Üstelik oldukça lezzetli ve besleyicidir. Kış geldiğinde bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Yaprak sarmasına güzel bir alternatif olacak. Yanında yoğurt ile sevdiklerinize güzel bir menü hazırlamış olursunuz. Lahanalar genellikle büyük oluyor. Lahana sarmasının fazla olması aslında iyi olur.
Ertesi günde tüketebilirsiniz. Lahananın sarmadan kalan kalın taraflarını da güzel bir kapuska yemeği yapabilirsiniz. Şimdi birlikte tarifimizi hazırlamaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.
Kıymalı lahana sarması için gerekli malzemeler- 1 adet gevşek yapıda sarmalık lahana
- 3/4 su bardağı sızma zeytinyağı
- 2 adet iri kuru soğan
- 350 gram dolmalık kıyma
- 4-5 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 su bardağı pirinç
- 1 demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 2 adet domates rendesi
- Yeteri kadar tuz ve arzu ettiğiniz baharatlar
- Yarım demet dereotu
Sarmanın sos malzemesi- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım limon suyu
- Yeteri kadar tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Yeterince sıcak su
Kıymalı lahana sarması nasıl yapılır?
Öncelikle lahanayı ayıklayın. Dışında bulunan yapraklarını çıkarın. Bunu yaparken lahananın ortasındaki sert kısma bıçakla kesikler atarsanız, daha kolay yapraklarını çıkarabilirsiniz.
Bu sayede yaprakları hasarsız çıkarırsınız. Tüm yaprakları ayırdıktan sonra, Bunları geniş bir tencerede kaynattığınız suyun içinde haşlayın. Ancak bu süre sadece yapraklar yumuşayıncaya kadar yani 1-2 dakika sürmelidir. Aksi halde yapraklar erir ve sarma yapamazsınız. Daha sonra yaprakları kevgirle süzgecin içine alın ve suyu süzülsün.
Bu arada lahana sarmasının iç harcını hazırlamaya başlayın. Kuru soğanı, sarımsakları incecik kıyın. İçine domatesleri de ince yemeklik doğrayın. Maydanoz ve dereotunu yıkayın ve ince kıyın. İçine yıkanmış pirinci, tuzu, karabiberi ve diğer baharatları ilave edin. Kıymasını da koyarak, domates ve biber salçalarını, zeytinyağını içine koyup, iç harcı güzelce karıştırın. Malzemeyi hazırladık, lahana yaprakları da soğudu, artık sarmayı sarmaya başlayalım.
İlk önce lahana yapraklarını sarabileceğiniz şekilde hazırlayın. Yani kalın kök kısımlarını keserek, ince taraflarından parçalar hazırlayın. Her birinin içine iç harçtan koyarak sarın. Yine yaprak sarmasında olduğu gibi damarlı kısımlarını içe getirin. Burada kenarları içine kıvırmanıza gerek olmaz. Sadece sardıktan sonra hafifçe elinizle sıkarak, tencereye yerleştirin. Tüm yaprakları sarınca, kıymalı lahana sarmasının sosunu hazırlayın. Bunun için tavada zeytinyağı içinde salçayı kızdırın. Buna tuz, limon suyu ve sıcak suyu ilave ederek kaynatın. Tenceredeki lahana sarmalarının üzerine sosu gezdirin. İsterseniz tencerenin üzerine ağırlık yapması için, porselen bir tabak kapatabilirsiniz. Böylece sarmalar pişerken açılmaz. Kısık ateşte kıymalı lahana sarmasını pişirerek, sıcak olarak ikramınızı yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
19.01.2024 07:08:00
Kıymalı Lahana Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|