Lorlu pazı sarması, genel olarak Erzurum yöremize ait bir yemek türüdür. Değişik tat ve lezzetleri sevenlere değişik bir lezzet sunuyor. Yapımı kolay olan bu tarifle kişiye kendisini köyde gibi bir his doğuruyor. Bu lezzeti diğerlerinden farklı kılan ise lor peyniri ile bulgurun oldukça uyumlu bir görünüm vermesi ve birbirleri ile uyuşması diyebilirsiniz.
Ekmeksiz de tüketilebilecek bir yemek olan lorlu pazı sarması yapımı biraz zahmetli de olsa oldukça beğenerek tüketebileceğiniz bir tarif olacaktır.
Lorlu pazı sarması için gerekli malzemeler
1 Kilogram pazı
1 Su bardağı dolusu lor peyniri
1 Adet büyükçe soğan
Yarım su bardağı pilavlık ince bulgur
500 Gram tereyağı
3 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Çay kaşığı karabiber
Lorlu pazı sarması nasıl yapılır?
Pazı sarmayı yapmak için öncelikle pazılar iyice yıkanır daha sonra haşlanır. Haşlama işi biraz dikkat isteyen bir iştir pazı yaprakları ince olmasından dolayı fazla haşlama yapmamaya dikkat edilmelidir, fazla haşlanması durumunda yırtılabilir sarılması zorlaşır. Pazı yapraklarını haşlamak için, pazı yaprakları kaynar suya atılır 15 saniye kadar bekletilir ve hemen alınarak soğuk suya atılarak şoklama işlemi yapılır, bu şekilde hem pişmeye devam etmez hem yeşil rengini korur, hepsini bu şekilde yaptıktan sonra bir süzgece alınır ve suyu süzülür. Bu işlemleri yaparken de diğer yandan da içi için bulgur pilavını yapmaya başlarız.
Önce bir baş iri soğanın yarısını ufak ufak küp şeklinde doğranır, tava içerisinde zeytinyağı ile kavrulur üzerine bulgur ve tuz eklenir, üzerine bir buçuk bardak su ilave edilir fazla pişirmeden lapa olmadan diri olacak şekilde pişene kadar beklenir ve indirilip soğumaya bırakılır. Bulgur iyice soğuduktan sonra lor peynir ve karabiber eklenir ve karışım iyice yoğrularak birbirine karışması sağlanır.
Pazılar kesmek için bir tahta üzerine alınır, damarlı kısımları bıçak yardımı kesilip çıkarıldıktan sonra bir kaşık ile daha önce hazırladığımız iç karışımdan biraz alınır pazının içine yerleştirilerek iyice sarılır. Bütün pazılar bu şekilde sarıldıktan sonra bir tencerenin içerisine dizilir, bu dizme işlemi yapmadan önce biraz soğan halka şeklinde kesilerek tencerenin tabanına döşenir ve taban yapılır, kullanmadığımız pazı sapları da üzerine serpilerek tencereye yapışması önlenir sardığımız pazılar güzelce dizilir, sardığımız bütün pazılar bu şekilde bittikten sonra ocağın üzerine konulur, bir bardak su ilave edilerek kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pazılar pişerken kalan soğanı da ufak küp halinde doğrayıp erittiğimiz tereyağında sos hazırlanır pişmekte olan tencerenin üzerine ilave edilir. Tenceredeki yemek kaynamaya başladıktan sonra 15-20 dakika daha pişirmeye devam ederiz. Lorlu pazı sarmamız hazırdır artık servis edebiliriz.
Afiyet olsun.
19.01.2024 18:17:26
Lorlu Pazı Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Eşim dışarda korku pazı sarması yeniş ve severek tüketmiş. Akşam eve geldiğinde benden de lorlu pazı sarması yapmamı istedi. Ben daha önce ne pazıdan nede korku bir şekilde sarma yapmadım. Bunu nasıl yapıp pişirmem gerekir? Daha önce deneyen birisi varsa bana yardımcı olabilir mi? Dilara . 27.10.2018 04:51:41
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024