Lorlu Pazı Sarması

Lorlu pazı sarması, genel olarak Erzurum yöremize ait bir yemek türüdür. Değişik tat ve lezzetleri sevenlere değişik bir lezzet sunuyor. Yapımı kolay olan bu tarifle kişiye kendisini köyde gibi bir his doğuruyor. Bu lezzeti diğerlerinden farklı kılan ise lor peyniri ile bulgurun oldukça uyumlu bir görünüm vermesi ve birbirleri ile uyuşması diyebilirsiniz.
Ekmeksiz de tüketilebilecek bir yemek olan lorlu pazı sarması yapımı biraz zahmetli de olsa oldukça beğenerek tüketebileceğiniz bir tarif olacaktır.

Lorlu pazı sarması için gerekli malzemeler

  • 1 Kilogram pazı
  • 1 Su bardağı dolusu lor peyniri
  • 1 Adet büyükçe soğan
  • Yarım su bardağı pilavlık ince bulgur
  • 500 Gram tereyağı
  • 3 Yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 Tatlı kaşığı tuz
  • 1 Çay kaşığı karabiber

Lorlu pazı sarması nasıl yapılır?


Pazı sarmayı yapmak için öncelikle pazılar iyice yıkanır daha sonra haşlanır. Haşlama işi biraz dikkat isteyen bir iştir pazı yaprakları ince olmasından dolayı fazla haşlama yapmamaya dikkat edilmelidir, fazla haşlanması durumunda yırtılabilir sarılması zorlaşır. Pazı yapraklarını haşlamak için, pazı yaprakları kaynar suya atılır 15 saniye kadar bekletilir ve hemen alınarak soğuk suya atılarak şoklama işlemi yapılır, bu şekilde hem pişmeye devam etmez hem yeşil rengini korur, hepsini bu şekilde yaptıktan sonra bir süzgece alınır ve suyu süzülür. Bu işlemleri yaparken de diğer yandan da içi için bulgur pilavını yapmaya başlarız.
Önce bir baş iri soğanın yarısını ufak ufak küp şeklinde doğranır, tava içerisinde zeytinyağı ile kavrulur üzerine bulgur ve tuz eklenir, üzerine bir buçuk bardak su ilave edilir fazla pişirmeden lapa olmadan diri olacak şekilde pişene kadar beklenir ve indirilip soğumaya bırakılır. Bulgur iyice soğuduktan sonra lor peynir ve karabiber eklenir ve karışım iyice yoğrularak birbirine karışması sağlanır.

Pazılar kesmek için bir tahta üzerine alınır, damarlı kısımları bıçak yardımı kesilip çıkarıldıktan sonra bir kaşık ile daha önce hazırladığımız iç karışımdan biraz alınır pazının içine yerleştirilerek iyice sarılır. Bütün pazılar bu şekilde sarıldıktan sonra bir tencerenin içerisine dizilir, bu dizme işlemi yapmadan önce biraz soğan halka şeklinde kesilerek tencerenin tabanına döşenir ve taban yapılır, kullanmadığımız pazı sapları da üzerine serpilerek tencereye yapışması önlenir sardığımız pazılar güzelce dizilir, sardığımız bütün pazılar bu şekilde bittikten sonra ocağın üzerine konulur, bir bardak su ilave edilerek kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pazılar pişerken kalan soğanı da ufak küp halinde doğrayıp erittiğimiz tereyağında sos hazırlanır pişmekte olan tencerenin üzerine ilave edilir. Tenceredeki yemek kaynamaya başladıktan sonra 15-20 dakika daha pişirmeye devam ederiz. Lorlu pazı sarmamız hazırdır artık servis edebiliriz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 18:17:26
Lorlu Pazı Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Lorlu Pazı Sarması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Lorlu Pazı Sarması"
Eşim dışarda korku pazı sarması yeniş ve severek tüketmiş. Akşam eve geldiğinde benden de lorlu pazı sarması yapmamı istedi. Ben daha önce ne pazıdan nede korku bir şekilde sarma yapmadım. Bunu nasıl yapıp pişirmem gerekir? Daha önce deneyen birisi varsa bana yardımcı olabilir mi?
Dilara . 27.10.2018 04:51:41

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer; Herkesin şüphesiz çok sevdiği zeytinyağlı yaprak sarmasının önemli püf noktalarından birisi de pişmesinin kıvamında olması...
Devamını Oku

Sarma Nasıl Pişirilir

Sarma nasıl pişirilir, zeytinyağlı, kıymalı, çiğ harçtan ya da kavrulan iç harçtan yapılabilen yaprak sarma mutfaklarda en çok sevilen yemeklerden birid...
Devamını Oku

Yaprak Sarma İçi

Yaprak sarma içi, yaprak sarması küçük büyük herkesin büyük bir zevkle tükettiği yemeklerden biridir. Özel günlerde sofranın speciali olarak kullanılabi...
Devamını Oku

Pirinçli Yaprak Sarması

Pirinçli yaprak sarması, pirinçli yaprak sarması genellikle asma yaprağı, dut yaprağı, beyaz lahana, dut yaprağı ve kara lahana yaprağı ile yapılan bir yiyec...
Devamını Oku

Salamura Yaprak Sarma

Salamura yaprak sarması, Salamura yaprak sarması için, mevsiminde topladığımız üzüm yapraklarını salamura etmek için, yaprakları kaynar suya koyarız. Üzerine...
Devamını Oku

Taze Yaprak Sarması

Taze yaprak sarması, her zaman yapmak mümkün olmayabilir. Çünkü taze sarma yaprakları, yılın belli ayında toplanabiliyor. Taze yaprak sarması, ol...
Devamını Oku

Yaprak Sarması Kalori

Yaprak sarması kalori, bildiğiniz gibi benzeri besinlerin kalori değerleri içerisinde kullanılan malzemelere yönelik belirlenir. Mutfağımızın en güzel yiyece...
Devamını Oku

Üzüm Yaprak Sarması

Üzüm Yaprak Sarması, Üzüm yaprağı sarması yapmaya başlamadan önce, eğer sarmanızı salamura ile yapacaksanız salamuranın tuzunu almayı unutmamanız gerekir. Ki...
Devamını Oku

Düdüklüde Yaprak Sarması

Düdüklüde yaprak sarması: Bir çoğumuzun severek tükettiği bir yemek çeşididir. Yörelere göre değişkenlik gösteren bu yemek grubu etli veya zeytinyağlı olarak...
Devamını Oku

Sarma Pişirme

Sarma Pişirme, Anadolu'nun vazgeçilmez lezzetlerinden biri de sarmadır. Sarma ve dolmaların yapılışı zahmetli olmakla birlikte sarma pişirmesi de bir o ...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Tavuk Sarma

Fırında kaşarlı tavuk sarma, muhteşem görüntüsü ve lezzeti ile olsa da yesem dedirten olağan üstü bir yemek fırında kaşarlı tavuk sarma. Özel günlerinizde se...
Devamını Oku

Krepli Tavuk Sarma

Krepli tavuk sarma, Krepi sevmeyen yoktur. Büyük, küçük herkesin beğenerek yediği krebe, bir de tavuk eklenince çok lezzetli bir yemek ortaya çıkıyor. Krep k...
Devamını Oku

Bulgurlu Lahana Sarması

Bulgurlu lahana sarması, Bulgurlu lahana sarması için öncelikle yumuşak bir lahana almamız lazım. Bunu anlamak için aldığımız lahanaya dokunduğumuzda yumuşak...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Sarma İçi

Zeytinyağlı sarma içi, geleneksel Türk mutfağının çok sevilen yemeklerinden biri olan zeytinyağlı sarma birçok mutfak hanımının olmazsa olmazıdır. Mutfa...
Devamını Oku

Garnitürlü Tavuk Sarma

Garnitürlü Tavuk Sarma, pek çok çeşitte tavuk sarma yapabildiğiniz gibi içine farklı sebzeler eşliğinde muhteşem bir lezzet olan tavuk sarma sizin için farkl...
Devamını Oku

Baklalı Yaprak Sarması

Baklalı Yaprak Sarması, Amasya yöresine ait olan bir sarma çeşididir. Yaprak sarmayı sevenlere sunulabilecek çok lezzetli bir alternatiftir. Etli sarma terci...
Devamını Oku

Kaşarlı Tavuk Sarma

Kaşarlı tavuk sarma, sarmalar genellikle tavukla, patlıcanla ya da et ile yapılmaktadır, Fakat tavuk çocukların en çok severek yediği gıda maddesidir. Eğer k...
Devamını Oku

Etli Krep Sarma

Etli Krep Sarma, krep özellikle içine farklı malzemeler kullanılarak yapılan yemek çeşitlerinden birisidir. Hazırlanan krepin içine tatlı malzeme ya da tuzlu...
Devamını Oku

Sarma İçi

Sarma içi, sarma lahana, pazı, yaprak gibi sebzeler kullanılarak hazırlanan bir yemek türüdür. Ana yemek olarak kullanılabileceği gibi ara sıcak olarak ...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Sarma

İç pilavlı tavuk sarma, iç pilavlı tavuk sarma özel günlerde özel yemeklerde akşam için hazırlanan şık sofralarda her daim kendisine bir yer bulur. Oldukça l...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer
Sarma Nasıl Pişirilir
Yaprak Sarma İçi
Pirinçli Yaprak Sarması
Salamura Yaprak Sarma
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024