Pazı Sarması
Pazı sarmasının, herkes tarafından bilindiğini düşünüyorum. Fakat her yörede, damak tadına göre gerek baharatlarında gerekse sosunda bazı farklılıklar gösterebilir. Yapılışı yörelere göre ne kadar değişse, değişmeyen tek şey harika lezzetidir. Sizde damak tadınıza göre bulgurlu, etli, etsiz ya da üzerine bir sos yapmadan, bu tarifi deneyebilirsiniz.
İnanın, her koşulda güzel bir lezzet ortaya çıkacaktır. Yine damak tadınıza göre, sarmayı servis yapınca yoğurt döküp, üzerine sosu ekleyebilirsiniz.
Pazı sarması malzemeleri- 35 tane pazı yaprağı
- Sarmaları pişirmek için 2 barda su
- Pazı yapraklarını haşlamak için 4-5 bardak su
- 2 tane limon suyu
Pazı sarmasının iç harcı için malzemeler- 3 tane kuru soğan
- 2 su bardağı pirinç
- 2 çorba kaşığı domates salçası
- 1 baş sarımsak
- 1 tane kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı sumak
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Yarım tatlı kaşığı yenibahar
- Yarım tatlı kaşığı karabiber
- 30 gram kadar dövülmüş ceviz
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çorba kaşığı nar ekşisi
- 1 çorba kaşığı kuru nane
- Tuz
Pazı sarması sosu malzemeleri- 1 çorba kaşığı sıvı yağ
- 3 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı pul biber
Pazı sarması nasıl yapılır?
Pazı yapraklarının saplarını kesip, bol su ile yaprakları yıkayın.
Tencereyi ocağa alın, su ekleyin ve kaynadıktan sonra pazı yapraklarını içerisine atın 1-2 dakika kadar haşlayın. Haşlandıktan sonra, süzgeçle tencereden alın. Bütün pazı yaraklarına, aynı işlemi uygulayın ve ılımaya bırakın. Diğer tarafta, pazı sarmasının içini hazırlamak için pirinçleri iyice yıkayın ve tencereye alın. Orta ateşte, tahta kaşık yardımıyla 1 dakika kadar karıştırın. Daha sonra üzerine 1 çay bardağı sıvı yağı, domates salçasını ve baharatları ekleyin. Kısık ateşte 1-2 dakika karıştırdıktan sonra, doğranmış sarımsak, soğan, ceviz ve biberi ekleyin. 2 dakika kadar daha karıştırdıktan sonra, iyice pişmeden tencerenin altını kapatın. Sürekli karıştırmaya dikkat etmelisiniz. Aksi halde, tencerenin dibine yapışabilir. Harcı soğumaya bıraktıktan sonra, pazı yaprakları eğer büyükse ikiye bölün. Daha sonra pazı yapraklarının içine harcı koyup sarın. Tencerenin dibine, yaprakların saplarını ve damarlarını koyun. Üzerine de sardığınız pazı yapraklarını yuvarlak bir şekilde dizin. 2 bardak suyu da pazı sarmasının üzerine dökün ve bir düz tabak koyun. Orta ateşte pişerken üzerine, tuz ve limon suyunu ekleyip pişirmeye devam edin. Piştikten sonra, altını kapatın. Ayrı bir yerde dövülmüş sarımsak, yağ, limon, nar ekşisi, pul biber ve naneden oluşan sosu da hazırlayın. Pazı sarmalarını servis tabağına aldıktan sonra üzerine sosunu döküp servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
23.01.2024 04:21:53
Pazı Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|