Pazı Sarması

Pazı sarmasının, herkes tarafından bilindiğini düşünüyorum. Fakat her yörede, damak tadına göre gerek baharatlarında gerekse sosunda bazı farklılıklar gösterebilir. Yapılışı yörelere göre ne kadar değişse, değişmeyen tek şey harika lezzetidir. Sizde damak tadınıza göre bulgurlu, etli, etsiz ya da üzerine bir sos yapmadan, bu tarifi deneyebilirsiniz.
İnanın, her koşulda güzel bir lezzet ortaya çıkacaktır. Yine damak tadınıza göre, sarmayı servis yapınca yoğurt döküp, üzerine sosu ekleyebilirsiniz.

Pazı sarması malzemeleri

  • 35 tane pazı yaprağı
  • Sarmaları pişirmek için 2 barda su
  • Pazı yapraklarını haşlamak için 4-5 bardak su
  • 2 tane limon suyu

Pazı sarmasının iç harcı için malzemeler

  • 3 tane kuru soğan
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 baş sarımsak
  • 1 tane kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Yarım tatlı kaşığı yenibahar
  • Yarım tatlı kaşığı karabiber
  • 30 gram kadar dövülmüş ceviz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 1 çorba kaşığı kuru nane
  • Tuz

Pazı sarması sosu malzemeleri

  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
Pazı sarması nasıl yapılır?

Pazı yapraklarının saplarını kesip, bol su ile yaprakları yıkayın.
Tencereyi ocağa alın, su ekleyin ve kaynadıktan sonra pazı yapraklarını içerisine atın 1-2 dakika kadar haşlayın. Haşlandıktan sonra, süzgeçle tencereden alın. Bütün pazı yaraklarına, aynı işlemi uygulayın ve ılımaya bırakın. Diğer tarafta, pazı sarmasının içini hazırlamak için pirinçleri iyice yıkayın ve tencereye alın. Orta ateşte, tahta kaşık yardımıyla 1 dakika kadar karıştırın. Daha sonra üzerine 1 çay bardağı sıvı yağı, domates salçasını ve baharatları ekleyin. Kısık ateşte 1-2 dakika karıştırdıktan sonra, doğranmış sarımsak, soğan, ceviz ve biberi ekleyin. 2 dakika kadar daha karıştırdıktan sonra, iyice pişmeden tencerenin altını kapatın. Sürekli karıştırmaya dikkat etmelisiniz. Aksi halde, tencerenin dibine yapışabilir. Harcı soğumaya bıraktıktan sonra, pazı yaprakları eğer büyükse ikiye bölün. Daha sonra pazı yapraklarının içine harcı koyup sarın. Tencerenin dibine, yaprakların saplarını ve damarlarını koyun. Üzerine de sardığınız pazı yapraklarını yuvarlak bir şekilde dizin. 2 bardak suyu da pazı sarmasının üzerine dökün ve bir düz tabak koyun. Orta ateşte pişerken üzerine, tuz ve limon suyunu ekleyip pişirmeye devam edin. Piştikten sonra, altını kapatın. Ayrı bir yerde dövülmüş sarımsak, yağ, limon, nar ekşisi, pul biber ve naneden oluşan sosu da hazırlayın. Pazı sarmalarını servis tabağına aldıktan sonra üzerine sosunu döküp servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
23.01.2024 04:21:53
Pazı Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pazı Sarması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Pazı Sarması"
Pazı sarmasının içini ve malzemelerini hazırlıyorum ama sarma kısmı gerçekten oldukça zor oluyor. bu durum nedeni ile bir türlü pazı sarması yapamıyorum. Pazı sarmasını en sağlıklı bir şeklide sarabilmek için ne yapabilriim?
Caize . 02.11.2018 21:01:07

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer; Herkesin şüphesiz çok sevdiği zeytinyağlı yaprak sarmasının önemli püf noktalarından birisi de pişmesinin kıvamında olması...
Devamını Oku

Sarma Nasıl Pişirilir

Sarma nasıl pişirilir, zeytinyağlı, kıymalı, çiğ harçtan ya da kavrulan iç harçtan yapılabilen yaprak sarma mutfaklarda en çok sevilen yemeklerden birid...
Devamını Oku

Yaprak Sarma İçi

Yaprak sarma içi, yaprak sarması küçük büyük herkesin büyük bir zevkle tükettiği yemeklerden biridir. Özel günlerde sofranın speciali olarak kullanılabi...
Devamını Oku

Pirinçli Yaprak Sarması

Pirinçli yaprak sarması, pirinçli yaprak sarması genellikle asma yaprağı, dut yaprağı, beyaz lahana, dut yaprağı ve kara lahana yaprağı ile yapılan bir yiyec...
Devamını Oku

Salamura Yaprak Sarma

Salamura yaprak sarması, Salamura yaprak sarması için, mevsiminde topladığımız üzüm yapraklarını salamura etmek için, yaprakları kaynar suya koyarız. Üzerine...
Devamını Oku

Taze Yaprak Sarması

Taze yaprak sarması, her zaman yapmak mümkün olmayabilir. Çünkü taze sarma yaprakları, yılın belli ayında toplanabiliyor. Taze yaprak sarması, ol...
Devamını Oku

Yaprak Sarması Kalori

Yaprak sarması kalori, bildiğiniz gibi benzeri besinlerin kalori değerleri içerisinde kullanılan malzemelere yönelik belirlenir. Mutfağımızın en güzel yiyece...
Devamını Oku

Üzüm Yaprak Sarması

Üzüm Yaprak Sarması, Üzüm yaprağı sarması yapmaya başlamadan önce, eğer sarmanızı salamura ile yapacaksanız salamuranın tuzunu almayı unutmamanız gerekir. Ki...
Devamını Oku

Düdüklüde Yaprak Sarması

Düdüklüde yaprak sarması: Bir çoğumuzun severek tükettiği bir yemek çeşididir. Yörelere göre değişkenlik gösteren bu yemek grubu etli veya zeytinyağlı olarak...
Devamını Oku

Sarma Pişirme

Sarma Pişirme, Anadolu'nun vazgeçilmez lezzetlerinden biri de sarmadır. Sarma ve dolmaların yapılışı zahmetli olmakla birlikte sarma pişirmesi de bir o ...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Tavuk Sarma

Fırında kaşarlı tavuk sarma, muhteşem görüntüsü ve lezzeti ile olsa da yesem dedirten olağan üstü bir yemek fırında kaşarlı tavuk sarma. Özel günlerinizde se...
Devamını Oku

Krepli Tavuk Sarma

Krepli tavuk sarma, Krepi sevmeyen yoktur. Büyük, küçük herkesin beğenerek yediği krebe, bir de tavuk eklenince çok lezzetli bir yemek ortaya çıkıyor. Krep k...
Devamını Oku

Bulgurlu Lahana Sarması

Bulgurlu lahana sarması, Bulgurlu lahana sarması için öncelikle yumuşak bir lahana almamız lazım. Bunu anlamak için aldığımız lahanaya dokunduğumuzda yumuşak...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Sarma İçi

Zeytinyağlı sarma içi, geleneksel Türk mutfağının çok sevilen yemeklerinden biri olan zeytinyağlı sarma birçok mutfak hanımının olmazsa olmazıdır. Mutfa...
Devamını Oku

Garnitürlü Tavuk Sarma

Garnitürlü Tavuk Sarma, pek çok çeşitte tavuk sarma yapabildiğiniz gibi içine farklı sebzeler eşliğinde muhteşem bir lezzet olan tavuk sarma sizin için farkl...
Devamını Oku

Baklalı Yaprak Sarması

Baklalı Yaprak Sarması, Amasya yöresine ait olan bir sarma çeşididir. Yaprak sarmayı sevenlere sunulabilecek çok lezzetli bir alternatiftir. Etli sarma terci...
Devamını Oku

Kaşarlı Tavuk Sarma

Kaşarlı tavuk sarma, sarmalar genellikle tavukla, patlıcanla ya da et ile yapılmaktadır, Fakat tavuk çocukların en çok severek yediği gıda maddesidir. Eğer k...
Devamını Oku

Etli Krep Sarma

Etli Krep Sarma, krep özellikle içine farklı malzemeler kullanılarak yapılan yemek çeşitlerinden birisidir. Hazırlanan krepin içine tatlı malzeme ya da tuzlu...
Devamını Oku

Sarma İçi

Sarma içi, sarma lahana, pazı, yaprak gibi sebzeler kullanılarak hazırlanan bir yemek türüdür. Ana yemek olarak kullanılabileceği gibi ara sıcak olarak ...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Sarma

İç pilavlı tavuk sarma, iç pilavlı tavuk sarma özel günlerde özel yemeklerde akşam için hazırlanan şık sofralarda her daim kendisine bir yer bulur. Oldukça l...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer
Sarma Nasıl Pişirilir
Yaprak Sarma İçi
Pirinçli Yaprak Sarması
Salamura Yaprak Sarma
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024