Saray sarması, saray sarması adından da anlaşıldığı gibi tam saraylara layık bir tatlı tarifidir. Oldukça lezzetli ve hafif olan sütlü tatlılardan biridir. Sütlü içerisinde en hafif olanıdır. Günlerde, beş çaylarında kurtarıcımızdır. Yapımı oldukça kolay bir tatlıdır. Fakat bir geç dolapta beklemesi gerekir. Bir gece olmasa bile buna zamanınız yoksa en az dört beş saat beklemelidir.
Öğlen gelecek bir misafir için sabah altı yedi gibi yapıp dolaba atarsanız öğlen misafirinize ikram edebilirsiniz. Uzun süre buzdolabında bekletilme amacı rahatlıkla sarılabilmesidir. El becerisi isteyen bir tatlıdır. Yapımından ziyade sarması daha zor gelir el alışkanlığı olmayan bayanlara. Saray sarması kakaolu, sade, muzlu, çilekli. Meyvelerle ya da çikolata sosları ile yapılır. İsteğe göre ceviz, fındık ya da Antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz. Hepsinde de tarif ortaktır. Tek fark içerisine sararken meyve ilave etmektir. Sarmadan önce bir iki dilim meyve konulur ve o şekilde sarılır. Tatlımız kalorisi diğer şerbetli tatlılara göre çok daha düşüktür. Bu nedenle diyet yapanlarda korkmadan bir dilim tüketebilirler. Bayramlarda genellikle ağır kadayıflar, baklavalar yapmak ya da almak yerine saray sarması yaparak hem farklılık yapmış olur hem de yemekler sonrası daha hafif bir tatlı yemiş olursunuz. Aynı zamanda ekonomik bir tatlıdır. Çok fazla masraf etmenize gerek kalmadan rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Bu güzel tatlımızın tarifine bakalım.
Saray sarması yapımı için gerekli malzemeler
Bir litre süt
Bir su bardağı şeker
Bir su bardağı un
Bir paket vanilya
Bir su bardağı Hindistan cevizi
Bir yemek kaşığı margarin
Bir paket krem şanti
Bir çay bardağı süt
Bir çay bardağı dövülmüş ceviz
İsteğe göre süslemek için meyve
Saray sarması nasıl yapılır?
Saray sarması tatlımızın yapımı için bir litre süt tencereye alınır.
Üzerine bir su bardağı un, bir su bardağı şeker ilave edilir ve iyice çırpılır. Ardından ocağa alınarak altı açılır. Sürekli olarak karıştırılarak kaynatılır. Karıştırmadığınızda hemen dibi tutar. Bu neden ile sürekli karıştırılmalıdır. Kaynamaya başlayınca ocağın altı kapatılır ve bir yemek kaşığı margarin ve bir paket vanilya tencereye eklenip iyice karıştırılır. Ardından mikser ile üç beş dakika çırpılır. Bir kenara alınır ve büyük boy bir fırın tepsisine bir su bardağı Hindistan cevizi serpiştirilir. Bunun nedeni sararken tepsiye yapışmasını önlemek. Hindistan cevizi serpilince yavaş yavaş tenceredeki tatlımız tepsiye dökülür ve her tarafına eşit yayılmasına dikkat edilir. Tatlı tepsi ile kenara alınır ve krem şantisi hazırlanır. Krem şantisini ister sade ister kakaolu ister meyveli kullanabilirsiniz. Krem şanti bir çay bardağı süt ile hazırlanır ve tatlı soğuyunca üzerine sürülür. Bir çay bardağı kırılmış dövülmüş ceviz üzerine serpilir. Ardından bir gece dolap da bekletilir. Servis edilirken ilk olarak ortadan ikiye kesilir ve sonra her bir parça iki parmak kalınlığında dilimlenir ve yavaşça dağılmamasına özen göstererek sarılır. İsteyenler bu aşamada her sarma dilimi üzerine istediği meyveden ince bir dilim koyarak o şekilde de sarabilir.
Afiyet olsun.
20.01.2024 01:37:59
Saray Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Saray sarması, şimdiye kadar yediğim en lezzetli tatlılardan biri. Özellikle antep fıstıklı olan çeşidi son derece lezzetli oluyor. şimdiye kadar hep hazır bir şekilde aldım ama evde yapmaya kalksam yine güzel olur mu? Nazlıhan . 29.09.2018 01:48:19
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024