Sarma Börek, iç harcında kullanılan malzemelerden dolayı çok lezzetli bir börek çeşidi olarak isim yapmıştır. Sarma börek Türk mutfağının vazgeçilmez böreklerinden olarak asırlardır sofraları süslemeye devam etmektedir. Bayanların devamlı olarak hazırlamış oldukları toplantı yemeklerinde ara sıcak olarak, kabul günlerinde, beş çaylarında ve bazı durumlarda ise ana yemek konumunda bu şahane lezzete başvurulabilir.
Sarma börek gerçekten de enfes bir lezzet oluşturduğundan dolayı yediden yetmişe herkesin severek tükettiği ve damak zevkine hitap etmeye devam etmektedir. Özellikle sarma börek bay bayan herkesin rahatlıkla hazırlayabileceği basit bir börek çeşididir. Buyurun şimdi bu leziz böreği hazırlamaya birlikte başlayalım.
Sarma Börek İçin Gerekli Malzemeleri
4 adet yufka
2 tane yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
Sarma Börek İç Harcı için
250 gr orta yağlı dana kıyma
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 tane iri boy kuru soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Yarım bağ ince kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kadar kırmızı pul biber
Yeteri kadar tuz
Sarma Börek Üzeri için
1 adet yumurta sarısı
Yarım çay bardağı süt
Yeteri kadar çörek otu
Yeteri kadar susam
Sarma Börek Nasıl Yapılır?
Sarma börek hazırlamaya ilk olarak iç harcımızı hazırlayarak başlayalım.
İç harcını hazırlayacağımız uygun bir tavanın içine öncelikle yarım çay bardağı sıvı yağını ekleyip ısıttıktan sonra üzerine kıymamızı ilave ederek kıyma bıraktığı kendi suyunu çekinceye kadar kavurduktan sonra üzerine kuru soğanın kabuklarını soyup ince yemeklik doğrayıp ilave ederek soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım. Yaklaşık olarak kıyma ve soğanı 5-6 dakika kadar kavurarak üzerine domates salçası, biber salçası ekleyip salçaları iyice ezip salçaların kokusu çıkıncaya kadar kavuralım. Kavrulmakta olan iç harcımızın üzerine karabiber, kırmızı pul biber ve yeteri kadar tuz ilave edip iç harcımızı lezzetlendirdikten sonra yarım demet bol suda yıkanmış ve ince ince kıyılmış maydanozu ilave edip karışımı karıştırarak iç harcımızı ocaktan alarak soğuması için bir kenarda beklemeye bırakalım.
İç harcımız hazır hale geldikten sonra sarma böreğimizi hazırlamak için öncelikle uygun bir kâseye yarım çay bardağı süt, sıvı yağ ve yumurta ilave ederek bir çatal yardımıyla karışımı iyice çırparak hazır hale getirelim. Ardından 1 adet yufkayı mutfak tezgâhımızın üzerine serdikten sonra bir fırça yardımıyla hazırladığımız sostan yufkanın üzerine bolca sürerek üzerine ikinci yufkayı serelim. İkinci yufkanın da üzerine sos sürdükten sonra tıpkı sigara böreğinde olduğu gibi yufkayı sekiz adet üçgen parçalar şeklinde keselim. Ardından önceden hazırladığımız kıymalı iç harcından üç gen parçaların geniş kenarlarına koyarak her bir parçayı ayrı ayrı rulo şekline getirerek saralım. Kalan iki adet yufkayı da aynı şekilde hazırladıktan sonra sarma böreklerimizi iyice yağlanmış fırın tepsimize yan yana sıraladıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı, çörek otu veya susam serpiştirelim. Fırınımızı önceden 200 derecede ısıtarak tepsiyi fırına verip sarma böreklerin altı üstü kızarıncaya kadar pişirdikten sonra fırından alarak sıcak sıcak servis yapalım.
Afiyet olsun.
19.01.2024 18:26:38
Sarma Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Akşam yemeğine misafirlerimiz gelecek diye sarma börek ikram etmeye karar verdim. Sitenizde yer alan tarif doğrultusunda sarma börek hazırladım. Ancak hazırladığım sarma börek sıcakken çok lezzetli olmasına rağmen, soğuyunca lezzetini yitiriyor. Sarma böreğin uzun süre lezzetli kalması için ne yapmalıyım? Bilgilendirmeniz için teşekkürler. Nuran . 06.10.2018 16:03:08
Merhaba benim de iki tane oğlum var ve okula giderken beslenme çantalarına bazen börek koyuyorum ikişer tane yetiyor her birine. Ama her zaman bu şekilde tekne hazırlamak mümkün olmuyor ben de bu gün bir tepsi yapayım. Buzluğa atayım istedikleri zaman çıkarıp ısıtıp beslenmeleri koyayım diyorum açana olur mu Ayla . 06.10.2018 12:00:24
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024