Sarma Börek

Sarma Börek, iç harcında kullanılan malzemelerden dolayı çok lezzetli bir börek çeşidi olarak isim yapmıştır. Sarma börek Türk mutfağının vazgeçilmez böreklerinden olarak asırlardır sofraları süslemeye devam etmektedir. Bayanların devamlı olarak hazırlamış oldukları toplantı yemeklerinde ara sıcak olarak, kabul günlerinde, beş çaylarında ve bazı durumlarda ise ana yemek konumunda bu şahane lezzete başvurulabilir.
Sarma börek gerçekten de enfes bir lezzet oluşturduğundan dolayı yediden yetmişe herkesin severek tükettiği ve damak zevkine hitap etmeye devam etmektedir. Özellikle sarma börek bay bayan herkesin rahatlıkla hazırlayabileceği basit bir börek çeşididir. Buyurun şimdi bu leziz böreği hazırlamaya birlikte başlayalım.

Sarma Börek İçin Gerekli Malzemeleri

  • 4 adet yufka
  • 2 tane yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Sarma Börek İç Harcı için

  • 250 gr orta yağlı dana kıyma
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tane iri boy kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Yarım bağ ince kıyılmış maydanoz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kadar kırmızı pul biber
  • Yeteri kadar tuz

Sarma Börek Üzeri için

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Yarım çay bardağı süt
  • Yeteri kadar çörek otu
  • Yeteri kadar susam
Sarma Börek Nasıl Yapılır?

Sarma börek hazırlamaya ilk olarak iç harcımızı hazırlayarak başlayalım.
İç harcını hazırlayacağımız uygun bir tavanın içine öncelikle yarım çay bardağı sıvı yağını ekleyip ısıttıktan sonra üzerine kıymamızı ilave ederek kıyma bıraktığı kendi suyunu çekinceye kadar kavurduktan sonra üzerine kuru soğanın kabuklarını soyup ince yemeklik doğrayıp ilave ederek soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım. Yaklaşık olarak kıyma ve soğanı 5-6 dakika kadar kavurarak üzerine domates salçası, biber salçası ekleyip salçaları iyice ezip salçaların kokusu çıkıncaya kadar kavuralım. Kavrulmakta olan iç harcımızın üzerine karabiber, kırmızı pul biber ve yeteri kadar tuz ilave edip iç harcımızı lezzetlendirdikten sonra yarım demet bol suda yıkanmış ve ince ince kıyılmış maydanozu ilave edip karışımı karıştırarak iç harcımızı ocaktan alarak soğuması için bir kenarda beklemeye bırakalım.

İç harcımız hazır hale geldikten sonra sarma böreğimizi hazırlamak için öncelikle uygun bir kâseye yarım çay bardağı süt, sıvı yağ ve yumurta ilave ederek bir çatal yardımıyla karışımı iyice çırparak hazır hale getirelim. Ardından 1 adet yufkayı mutfak tezgâhımızın üzerine serdikten sonra bir fırça yardımıyla hazırladığımız sostan yufkanın üzerine bolca sürerek üzerine ikinci yufkayı serelim. İkinci yufkanın da üzerine sos sürdükten sonra tıpkı sigara böreğinde olduğu gibi yufkayı sekiz adet üçgen parçalar şeklinde keselim. Ardından önceden hazırladığımız kıymalı iç harcından üç gen parçaların geniş kenarlarına koyarak her bir parçayı ayrı ayrı rulo şekline getirerek saralım. Kalan iki adet yufkayı da aynı şekilde hazırladıktan sonra sarma böreklerimizi iyice yağlanmış fırın tepsimize yan yana sıraladıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı, çörek otu veya susam serpiştirelim. Fırınımızı önceden 200 derecede ısıtarak tepsiyi fırına verip sarma böreklerin altı üstü kızarıncaya kadar pişirdikten sonra fırından alarak sıcak sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.
19.01.2024 18:26:38
Sarma Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sarma Börek Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Sarma Börek"
Akşam yemeğine misafirlerimiz gelecek diye sarma börek ikram etmeye karar verdim. Sitenizde yer alan tarif doğrultusunda sarma börek hazırladım. Ancak hazırladığım sarma börek sıcakken çok lezzetli olmasına rağmen, soğuyunca lezzetini yitiriyor. Sarma böreğin uzun süre lezzetli kalması için ne yapmalıyım? Bilgilendirmeniz için teşekkürler.
Nuran . 06.10.2018 16:03:08
Merhaba benim de iki tane oğlum var ve okula giderken beslenme çantalarına bazen börek koyuyorum ikişer tane yetiyor her birine. Ama her zaman bu şekilde tekne hazırlamak mümkün olmuyor ben de bu gün bir tepsi yapayım. Buzluğa atayım istedikleri zaman çıkarıp ısıtıp beslenmeleri koyayım diyorum açana olur mu
Ayla . 06.10.2018 12:00:24

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer; Herkesin şüphesiz çok sevdiği zeytinyağlı yaprak sarmasının önemli püf noktalarından birisi de pişmesinin kıvamında olması...
Devamını Oku

Sarma Nasıl Pişirilir

Sarma nasıl pişirilir, zeytinyağlı, kıymalı, çiğ harçtan ya da kavrulan iç harçtan yapılabilen yaprak sarma mutfaklarda en çok sevilen yemeklerden birid...
Devamını Oku

Yaprak Sarma İçi

Yaprak sarma içi, yaprak sarması küçük büyük herkesin büyük bir zevkle tükettiği yemeklerden biridir. Özel günlerde sofranın speciali olarak kullanılabi...
Devamını Oku

Pirinçli Yaprak Sarması

Pirinçli yaprak sarması, pirinçli yaprak sarması genellikle asma yaprağı, dut yaprağı, beyaz lahana, dut yaprağı ve kara lahana yaprağı ile yapılan bir yiyec...
Devamını Oku

Salamura Yaprak Sarma

Salamura yaprak sarması, Salamura yaprak sarması için, mevsiminde topladığımız üzüm yapraklarını salamura etmek için, yaprakları kaynar suya koyarız. Üzerine...
Devamını Oku

Taze Yaprak Sarması

Taze yaprak sarması, her zaman yapmak mümkün olmayabilir. Çünkü taze sarma yaprakları, yılın belli ayında toplanabiliyor. Taze yaprak sarması, ol...
Devamını Oku

Yaprak Sarması Kalori

Yaprak sarması kalori, bildiğiniz gibi benzeri besinlerin kalori değerleri içerisinde kullanılan malzemelere yönelik belirlenir. Mutfağımızın en güzel yiyece...
Devamını Oku

Üzüm Yaprak Sarması

Üzüm Yaprak Sarması, Üzüm yaprağı sarması yapmaya başlamadan önce, eğer sarmanızı salamura ile yapacaksanız salamuranın tuzunu almayı unutmamanız gerekir. Ki...
Devamını Oku

Düdüklüde Yaprak Sarması

Düdüklüde yaprak sarması: Bir çoğumuzun severek tükettiği bir yemek çeşididir. Yörelere göre değişkenlik gösteren bu yemek grubu etli veya zeytinyağlı olarak...
Devamını Oku

Sarma Pişirme

Sarma Pişirme, Anadolu'nun vazgeçilmez lezzetlerinden biri de sarmadır. Sarma ve dolmaların yapılışı zahmetli olmakla birlikte sarma pişirmesi de bir o ...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Tavuk Sarma

Fırında kaşarlı tavuk sarma, muhteşem görüntüsü ve lezzeti ile olsa da yesem dedirten olağan üstü bir yemek fırında kaşarlı tavuk sarma. Özel günlerinizde se...
Devamını Oku

Krepli Tavuk Sarma

Krepli tavuk sarma, Krepi sevmeyen yoktur. Büyük, küçük herkesin beğenerek yediği krebe, bir de tavuk eklenince çok lezzetli bir yemek ortaya çıkıyor. Krep k...
Devamını Oku

Bulgurlu Lahana Sarması

Bulgurlu lahana sarması, Bulgurlu lahana sarması için öncelikle yumuşak bir lahana almamız lazım. Bunu anlamak için aldığımız lahanaya dokunduğumuzda yumuşak...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Sarma İçi

Zeytinyağlı sarma içi, geleneksel Türk mutfağının çok sevilen yemeklerinden biri olan zeytinyağlı sarma birçok mutfak hanımının olmazsa olmazıdır. Mutfa...
Devamını Oku

Garnitürlü Tavuk Sarma

Garnitürlü Tavuk Sarma, pek çok çeşitte tavuk sarma yapabildiğiniz gibi içine farklı sebzeler eşliğinde muhteşem bir lezzet olan tavuk sarma sizin için farkl...
Devamını Oku

Baklalı Yaprak Sarması

Baklalı Yaprak Sarması, Amasya yöresine ait olan bir sarma çeşididir. Yaprak sarmayı sevenlere sunulabilecek çok lezzetli bir alternatiftir. Etli sarma terci...
Devamını Oku

Kaşarlı Tavuk Sarma

Kaşarlı tavuk sarma, sarmalar genellikle tavukla, patlıcanla ya da et ile yapılmaktadır, Fakat tavuk çocukların en çok severek yediği gıda maddesidir. Eğer k...
Devamını Oku

Etli Krep Sarma

Etli Krep Sarma, krep özellikle içine farklı malzemeler kullanılarak yapılan yemek çeşitlerinden birisidir. Hazırlanan krepin içine tatlı malzeme ya da tuzlu...
Devamını Oku

Sarma İçi

Sarma içi, sarma lahana, pazı, yaprak gibi sebzeler kullanılarak hazırlanan bir yemek türüdür. Ana yemek olarak kullanılabileceği gibi ara sıcak olarak ...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Sarma

İç pilavlı tavuk sarma, iç pilavlı tavuk sarma özel günlerde özel yemeklerde akşam için hazırlanan şık sofralarda her daim kendisine bir yer bulur. Oldukça l...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer
Sarma Nasıl Pişirilir
Yaprak Sarma İçi
Pirinçli Yaprak Sarması
Salamura Yaprak Sarma
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024