Sarma Nasıl Pişirilir

Sarma nasıl pişirilir, zeytinyağlı, kıymalı, çiğ harçtan ya da kavrulan iç harçtan yapılabilen yaprak sarma mutfaklarda en çok sevilen yemeklerden biridir. Tarihi Osmanlıya dayanan yaprak sarmayı hazırlamak kadar pişirmek de lezzetinde önem taşır. Yaprak sarma eğer zeytinyağlı iç harçtan yapılıyorsa incecik sarmak gerekir. Kıymalı iç harçtan sarılan yaprağın daha kalın olması gerekir.
Yaprağın sarılışı ya da pişme aşaması kadar kullanılan malzemenin kalitesi de önemlidir. Yapraklar ince ve damarsız olmalıdır. Ayrıca mümkün olduğunca ufak boyutlarda yapraklar tercihe dilmelidir.

Türk mutfağının en meşakkatli ve lezzetli yemeklerinden biri olan sarma, kullanılacak malzemeden, hazırlanışı ve pişirilmesine kadar büyük önem ister. Sarma pişirilirken nelere dikkat edilmelidir. Yazımızın devamında bu sorunun cevabına ulaşabilir ve verilen bilgileri uygularsanız lezzetli bir sarma yapabilirsiniz.

Sarma nasıl pişirilir?


Lezzetli bir sarma yapabilmek için öncelikli olarak tercih edilen yaprağın kalitesi mükemmel olmalıdır. Zeytinyağlı sarma yapılacaksa yapraklar hafif büyük olabilir. Oldukça ince ve sıkı sarılmalıdır. Kıymalı sarma içi için daha ufak yapraklar tercih edilip zeytinyağlıya göre daha kalın sarılmalıdır. Damarlı yapraklar sert olabileceğin pişme sırasında içi pişip dışı sert kalabilir. Aynı şekilde yırtılmış ya da zedelenmiş yapraklar sarılmışsa iç harç pişme anında dışına çıkabilir.

Sarmanın pişme aşaması yaprakların sarmaya hazırlık aşamasına bağlı olarak hüsran ile sonuçlanabilir.
Yaprak eğer taze değil ve salamura kullanılıyorsa mutlaka tuzunu atması adına bol su ile yıkanıp, bir süre suda bekletilmesi ve suyunun ara ara değiştirilmesi gerekir. Aksi halde sarma çok tuzlu olur. Taze yaprak kullanılıyorsa taze yaprağın yumuşaması için kaynar suda 3-4 dakika haşlanması gerekir. Bu şekilde hazırlanmadan pişirilirse sarmaların iç kısmı dışına oranla daha çabuk pişecek, dışı sert kalacaktır.

Sarma iç malzemesi çiğ ya da kavrularak hazırlanabilir. Harca eklenen malzemeler damak tadına göre arttırılıp, farklılıkla gösterebilir. İç harç kavrularak hazırlanıyorsa daha güzel pişmesi için kavurma anında 1 çay bardağı kadar sıcak su eklenip, suyunu çekene kadar kavrulması gerekir. Aksi takdirde yapraklar pişip dağılabilir, ancak içi pişmeyebilir.

Pişmenin mükemmel olması için sarmanın tencereye muntazam dizilmesi gerekir. Eğer tencereye yatay bir şekilde dizilirse alt sıralar üstte kalan sarmalara nazaran daha çabuk pişer. Üst taraftaki sarmaların pişmesi beklendiğinde alt tara hamur haline dönebilir. Pişirme anında bu tarz sorunlarla karşılaşmamak için sarmanın dik olacak şekilde sıralanması gerekir.

Tencerenin dibine tutmaması için margarin kâğıdı ya da sert zedelenmiş yapraklarda tencerenin tabanına sıralanmalıdır. Bu sayede pişme anında dibi tuttuğunda sarmalar kurtarılabilir.

Sarmaların patlayıp açılmaması için pişerken tencerenin üzerine bir porselen tabak kapatılmalıdır. Yine son sarmaların üzeri yapraklarla kapatılırsa sarma daha yumuşak ve parlak bir görünüm kazanır.

Sarma pişerken içine eklenen su daima sıcak olmalıdır. Suyu azar azar verilmelidir. Sıcak su iç harca daha iyi nüfus ederek daha güzel pişmesini sağlayacaktır.

Sarma mutlaka kısık ateşte pişmeye bırakılmalıdır. Yüksek ateş sarmanın dağılmasına, iç malzemenin dışına çıkmasına neden olur. Kısık ateşte hem eşit şekilde hem de daha çabuk pişer.

Sarma ocağa alınmadan önce üzerine limon dilimleri yerleştirilip, zeytinyağı gezdirildiğinde daha lezzetli olur. Eğer sarma zeytinyağlı ise soğuk servis edilmelidir. Şayet etliyse sıcak servis edilmesi gerekir.
21.01.2024 22:18:18
Sarma Nasıl Pişirilir ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sarma Nasıl Pişirilir Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

3 Yorum Yapılmış "Sarma Nasıl Pişirilir"
Tencereden az bişi çıkardık yapraklar çok diri içi de tam olmamış bu durumda napcaz ?
Nazenin . 30.03.2018
Sarmaya koyduğumuz limonun kabukları acılık vermis nasıl giderebilirim bu acılığı
Celile . 27.09.2018 00:24:54
Yav arkadaşım altı üstü sarma nasıl pişirilir anlatacaksın bi ton yazı yazmışsın
Yavuz . 09.04.2017

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer; Herkesin şüphesiz çok sevdiği zeytinyağlı yaprak sarmasının önemli püf noktalarından birisi de pişmesinin kıvamında olması...
Devamını Oku

Yaprak Sarma İçi

Yaprak sarma içi, yaprak sarması küçük büyük herkesin büyük bir zevkle tükettiği yemeklerden biridir. Özel günlerde sofranın speciali olarak kullanılabi...
Devamını Oku

Pirinçli Yaprak Sarması

Pirinçli yaprak sarması, pirinçli yaprak sarması genellikle asma yaprağı, dut yaprağı, beyaz lahana, dut yaprağı ve kara lahana yaprağı ile yapılan bir yiyec...
Devamını Oku

Salamura Yaprak Sarma

Salamura yaprak sarması, Salamura yaprak sarması için, mevsiminde topladığımız üzüm yapraklarını salamura etmek için, yaprakları kaynar suya koyarız. Üzerine...
Devamını Oku

Taze Yaprak Sarması

Taze yaprak sarması, her zaman yapmak mümkün olmayabilir. Çünkü taze sarma yaprakları, yılın belli ayında toplanabiliyor. Taze yaprak sarması, ol...
Devamını Oku

Yaprak Sarması Kalori

Yaprak sarması kalori, bildiğiniz gibi benzeri besinlerin kalori değerleri içerisinde kullanılan malzemelere yönelik belirlenir. Mutfağımızın en güzel yiyece...
Devamını Oku

Üzüm Yaprak Sarması

Üzüm Yaprak Sarması, Üzüm yaprağı sarması yapmaya başlamadan önce, eğer sarmanızı salamura ile yapacaksanız salamuranın tuzunu almayı unutmamanız gerekir. Ki...
Devamını Oku

Düdüklüde Yaprak Sarması

Düdüklüde yaprak sarması: Bir çoğumuzun severek tükettiği bir yemek çeşididir. Yörelere göre değişkenlik gösteren bu yemek grubu etli veya zeytinyağlı olarak...
Devamını Oku

Sarma Pişirme

Sarma Pişirme, Anadolu'nun vazgeçilmez lezzetlerinden biri de sarmadır. Sarma ve dolmaların yapılışı zahmetli olmakla birlikte sarma pişirmesi de bir o ...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Tavuk Sarma

Fırında kaşarlı tavuk sarma, muhteşem görüntüsü ve lezzeti ile olsa da yesem dedirten olağan üstü bir yemek fırında kaşarlı tavuk sarma. Özel günlerinizde se...
Devamını Oku

Krepli Tavuk Sarma

Krepli tavuk sarma, Krepi sevmeyen yoktur. Büyük, küçük herkesin beğenerek yediği krebe, bir de tavuk eklenince çok lezzetli bir yemek ortaya çıkıyor. Krep k...
Devamını Oku

Bulgurlu Lahana Sarması

Bulgurlu lahana sarması, Bulgurlu lahana sarması için öncelikle yumuşak bir lahana almamız lazım. Bunu anlamak için aldığımız lahanaya dokunduğumuzda yumuşak...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Sarma İçi

Zeytinyağlı sarma içi, geleneksel Türk mutfağının çok sevilen yemeklerinden biri olan zeytinyağlı sarma birçok mutfak hanımının olmazsa olmazıdır. Mutfa...
Devamını Oku

Garnitürlü Tavuk Sarma

Garnitürlü Tavuk Sarma, pek çok çeşitte tavuk sarma yapabildiğiniz gibi içine farklı sebzeler eşliğinde muhteşem bir lezzet olan tavuk sarma sizin için farkl...
Devamını Oku

Baklalı Yaprak Sarması

Baklalı Yaprak Sarması, Amasya yöresine ait olan bir sarma çeşididir. Yaprak sarmayı sevenlere sunulabilecek çok lezzetli bir alternatiftir. Etli sarma terci...
Devamını Oku

Kaşarlı Tavuk Sarma

Kaşarlı tavuk sarma, sarmalar genellikle tavukla, patlıcanla ya da et ile yapılmaktadır, Fakat tavuk çocukların en çok severek yediği gıda maddesidir. Eğer k...
Devamını Oku

Etli Krep Sarma

Etli Krep Sarma, krep özellikle içine farklı malzemeler kullanılarak yapılan yemek çeşitlerinden birisidir. Hazırlanan krepin içine tatlı malzeme ya da tuzlu...
Devamını Oku

Sarma İçi

Sarma içi, sarma lahana, pazı, yaprak gibi sebzeler kullanılarak hazırlanan bir yemek türüdür. Ana yemek olarak kullanılabileceği gibi ara sıcak olarak ...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Sarma

İç pilavlı tavuk sarma, iç pilavlı tavuk sarma özel günlerde özel yemeklerde akşam için hazırlanan şık sofralarda her daim kendisine bir yer bulur. Oldukça l...
Devamını Oku

Beşamel Soslu Tavuk Sarma

Beşamel Soslu Tavuk Sarma, Tavuk çok çeşitli olarak yenilen bir besin maddesidir. Çorbasından yemeğine kadar her türlü tüketime açık bir besindir. Dünya çapı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer
Sarma Nasıl Pişirilir
Yaprak Sarma İçi
Pirinçli Yaprak Sarması
Salamura Yaprak Sarma
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024