Sarma Yemeği, Önemli bir yemek çeşididir. Hemen hemen her yörede yapılan bir yemektir. Kimsenin hayır diyemediği sarma yemeği hem ağır bir yemek olup hem de 5 çaylarında yanında böreği ve tatlısıyla servis edilebilir. Ben yemesini de yapmasını da çok severim. Biraz yapması zahmetli ve uzun sürse de ben yine de fırsat buldukça yapmaya çalışıyorum.
Kişi sayısı olarak çok misafiriniz mi gelecek bence hiç telaş etmeyin sarma yemeği sizin kurtarıcınız olabilir. Yanına birkaç çeşit pasta, börek ile çok güzel bir şekilde misafirlerinizi ağırlayabilirsiniz. Şimdi size bahsettiğim bu güzel sarma yemeğinden bir de tarif vereyim.
Sarma Yemeği İçin Malzemeleri
Yarım kilo salamura yaprak
1 adet limon
Sıvı yağ
İç Harcı
2 orta büyüklükte kuru soğan
1.5 su bardağı pirinç
Yarım bağ maydanoz
2 yemek kaşığı salça
Karabiber
Nane
Tuz
Pul biber
Kimyon
Sıvı yağ
Sarma Yemeği Nasıl Yapılır?
Yaprak sarmasını hazırlamak için ilk olarak salamura yapraklarınızı 4-5 dakika kadar ılık suda bekletin. Daha sonra süzün ve bol su ile yıkayın. Geniş bir karıştırma kabına kuru soğanları incecik doğrayalım. İsteğe göre rende de yapılabilir. Kuru soğanın üzerine sıvı yağı, baharatları, salça, tuz ve maydanozu ilave edelim. Ardından bol su ile yıkadığımız pirinci iyice süzerek karışıma ilave edelim ve iyice karıştıralım.
Yıkadığımız süzdüğümüz yaprakların geniş tarafını üste gelecek şekilde serelim. Uzun tarafına hazırladığımız içten uzunlamasına yerleştirerek yaprağın iki tarafından için kenarlarını kapatalım ve rulo şeklinde yaprağımızı sıkıca saralım. Bu sarma işlemini tüm yapraklar bitene kadar devam edelim. Tüm yaprakları sardıktan sonra uygun bir tencereye yapraklarınızı çok sıkı olacak şekilde sıralayalım. Sıraladığımız yaprakların üzerine halka gibi kestiğimiz limonları dizelim ve biraz da sıvı yağ gezdirelim. Ardından yaprakların üzerine 2 parmak aşacak kadar su ilave ederek kısık ateşte yapraklarımızı pişirmeye bırakalım. Yapraklarımızın dağılmaması için tencerenin üzerine porselen bir tabak koyalım. Sarmamız yaklaşık 35-40 dakika da pişecektir. Ocaktan aldığımız sarma yemeğimizi 10 dakika dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
22.01.2024 00:53:31
Sarma Yemeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
İyi günler benim size bir sorum olacak herkesin severek yediği yaprak sarmasını herkes başka başka yapıyor. Benim tanıdığım biri sarmanın içine pişirerek yapıyor. Bazıları da sarmanın içine kesme şeker koyuyorlar. Ben ise içini çiy olarak yapıyorum. Şimdiden çok teşekkür ediyorum saygılar sunuyorum Bunlardan hangis daha doğru? Kader . 05.09.2018 14:49:06
Hürmüz : Eski olmanlı yemeği olarak bilinen yaprak sarması o zamnda bütün malzemeler çiğ konurmuş ve yavaş yavaş pişirilirmiş şimdi ise bayanlar kavuruyor vakit yok diye daha çabuk pişmesini sağlıyor. Fakat lezzetli olanı çiğ olarak kısık ateşte ve güveçte pişmesi siz böyle yapın aradaki farki hissedeceksiniz. 01.11.2018 08:56:24
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024