Sarma
Sarma, Türk Mutfağına ait en sevilen yemek türlerinin başında gelir. Etli ya da zeytinyağlı çeşitleri yapılır. Sarma malzemesi olarak asma yaprağı, kiraz yaprağı, pazı, lahana gibi farklı malzemeler kullanılabilir. Lahana ve asma yaprağı ile sarılan sarmanın tadı her zaman daha lezzetli olur. Ancak sarma yapılırken bazı noktalara dikkat edilmelidir.
Bu sayede sonuç her zaman daha güzel olur.
Sarma yapmanın püf noktaları- Sarma için kullanılacak olan pirinç mutlaka bol su ile yıkanarak nişastasından arındırılmalıdır. Ayrıca bir süre sıcak suda bekletilerek yumuşatılırsa sert kalması önlenir.
- Sarma zeytinyağlı yapılacaksa sızma yağı kullanmak en doğru tercih olur.
- Sarmanın pişerken dağılmasını önlemek için üzerine porselen tabak kapatılmalıdır.
- Sarmanın piştikten sonra kurumasını önlemek için ve daha parlak bir görünüm kazanmak için soğuma anında tencerenin kapağının aralanması gerekir.
- Sarma için kullanılacak yaprakların damarlı, büyük ve sert olmaması gerekir.
- Kullanılacak yaprak salamura ise tuzunu atması için suyun içine basılması ve suyunun birkaç defa değiştirilmesi gerekir.
- Salamura yapraklar büyük boyutlarda ise etli sarma yapmak daha mantıklı olur.
- Sarma yapımında kullanılan kuru soğan ne kadar çok tutulursa daha güzel lezzetler yakalanabilir.
- Sarmanın iç harcına taze nane, dereotu ve maydanoz katmak lezzetini arttırır.
- Sarılan sarma tencerenin tamamını doldurmamalıdır.
İç harcında kullanılan pirinç ya da bulgur pişme esnasında şişeceğinden tencerenin üzerinde en az 2-3 parmak boşluk kalmalıdır.
- Sarma pişme esnasında kurumasın diye damarlı ve sert yapraklar üzerine kapatılabilir. Aynı şekilde damarlı ve sert yapraklar tencerenin dibine serilirse hem sarmalar eşit şekilde pişer hem de dibinin tutması önlenir. Aynı şekilde tencerenin dibine margarin kâğıda yerleştirilebilir.
- Sarmaya eklenen su kaynayana kadar orta hararetli ocakta su kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmelidir.
- Sarmalar piştikten sonra üzerine biraz zeytinyağı gezdirmek daha parlak olmalarını sağlar.
- Sarma piştikten sonra kendi tenceresinde soğumaya bırakılmalıdır. Başka tencereye sıcağı ile alınırsa sarmalar dağılabilir.
- Sarma pişerken içine soğuk değil sıcak su ilave edilmelidir. Bu sayede sarmanın içi dışı eşit şekilde pişer ve pirinçler lapa olmaz.
- Sarma sarıldıktan sonra tencereye yan yan değil dikine dizilirse hepsi eşit zamanda ve eşit şekilde pişer. Sarmanın tencereye dizilmesi lezzet ve pişme kalitesi bakımından oldukça önemlidir.
Sarma için gerekli malzemeler- Yarım kilo asma salamura yapmak
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1 tane limon
- 2 tane orta boy kuru soğan
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Karabiber, nane, kimyon, tuz ve yeterince sıvıyağ
- 3 diş sarımsak
Sarma nasıl yapılır?
Salamura olan yapraklar ilk önce bol su ile yıkanır. Tuzunu atması için çukur bir leğenin içinde suya basılır. Ara ara suyu değiştirilerek tuzunu atması sağlanır. Tuzunu atan yapraklar süzülerek suyun içinden alınır. Yapraklar hazırlandıktan sonra çukur bir kabın içine ilk olarak kuru soğan incecik doğranır. Pirinç ayıklandıktan sonra bol su ile yıkanıp suyu süzülür ve doğranan soğanların üzerine eklenir. Baharatlar, ince kıyılmış maydanoz, dereotu, rendelenmiş sarımsak, tuz, sıvıyağ, limon suyu, domates ve biber salçası malzemelerin üzerine eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır.
Suyu süzülen yaprakların tırtıklı tarafı dışa gelecek şekilde düz bir tezgâha serilir. Geniş tarafına hazırlanan iç harçtan yeterince koyulup, kenarları içe doğru sıkıca katlanır. Aynı şekilde yaprak sıkıca sigara böreği gibi rulo şeklinde sarılır. Yaprakların sarma işlemi tamamlandıktan sonra pişecek tencerenin tabanına sert ve damarlı yapraklar yerleştirilip sarılan yapraklar dik olacak şekilde sıra sıra özenle dizilir. Tencerenin üzerine sarmaları kapatacak şekilde yine sert yapraklar yerleştirilir. Son olarak porselen bir tabak kapatılıp, yeterince sıcak su eklenir. Su kaynayana kadar orta hararetli ocakta suyu kaynayınca kısık ocakta sarma pişmeye bırakılır. Yaklaşık 40 dakika içinde kısık ateşte sarma lezzetli bir şekilde pişecektir. Piştikten sonra bir süre sıcaklığını atması beklenir ve servis tabağına dizilerek, limon dilimleri ile süslenip servise sunulur.
Afiyet olsun.
21.01.2024 07:10:49
Sarma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|