Yaprak sarma içi, yaprak sarması küçük büyük herkesin büyük bir zevkle tükettiği yemeklerden biridir. Özel günlerde sofranın speciali olarak kullanılabilen yaprak sarma içi farklı şekillerde hazırlanabilir. Çiğ ya da kavrulmuş, zeytinyağlı ya da kıymalı olarak tercihe göre iç harç hazırlanıp servise sunulabilir. Yazımızın devamında yaprak sarması için hazırlayabileceğiniz iç harç tariflerine ulaşabilirsiniz.
Zeytinyağlı yaprak sarma içi için gerekli malzemeler (Kavrulmuş iç harç)
- 2 su bardağı pirinç
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 3 tane orta boy kuru soğan
- 3 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- Karabiber, nane ve tuz
- Yarım bağ maydanoz ve dereotu
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
Zeytinyağlı yaprak sarma içi nasıl yapılır?
Zeytinyağlı yaprak sarma için ilk olarak kuru soğanın kabukları soyulur. İç harç hazırlanacak tavaya sıvıyağ alınarak ısıtılır. Isınan yağın üzerine kuru soğanlar incecik doğranır. Pirinç bol su ile yıkanıp suyunu süzmesi için bekletilir. Sıvıyağda soğanların rengi değişene kadar kavrulur. Üzerine dolmalık fıstık eklenip 2 dakika daha kavrulur. Malzemelerin üzerine domates ve biber salçası eklenip karıştırılır. Suyu süzülen pirinçler, nane, ince kıyılmış maydanoz, dereotu, rendelenmiş sarımsak, tuz, karabiber, nane ve pirinçler eklenerek homojen bir şekilde karıştırılarak 5 dakika kadar kavrulur.
Üzerine 1 çay bardağı kadar su eklenip, pirinçler suyu çektikten sonra iç harç ocaktan alınır. Zeytinyağlı kavrulmuş yaprak içi sarma işlemi için hazır.
Zeytinyağlı yaprak sarma içi için gerekli malzemeler (Çiğ iç harç)
- 2 tane orta boy kuru soğan
- 2 su bardağı pirinç
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- Yarım bağ ince kıyılmış maydanoz
- Yarım bağ ince kıyılmış dereotu
- 1 kahve kaşığı nane, 1 çay kaşığı karabiber, tuz
- 3 diş sarımsak
- Yarım limon suyu
Zeytinyağlı yaprak sarma içi nasıl yapılır?
Zeytinyağlı yaprak sarma iç harcını hazırlamak için ilk olarak pirinçler ayıklanır ve bol suyun altında nişastadan arınana kadar yıkanır. Suyu süzülen pirinçler çukur karıştırma kabına alınır. Kuru soğanın kabukları soyularak yemeklik ince olacak şekilde pirinçlerin üzerine doğranır. Maydanoz ve dereotu karıştırma kabına eklenir. Malzemelerin üzerine domates, biber salçası, zeytinyağı, karabiber, tuz, minik doğranmış sarımsaklar ve limon suyu eklenip homojen bir şekilde karıştırılır. İç harcın tuzu yaprağın tuz oranına göre ayarlanmalıdır. Zeytinyağlı iç harç artık yaprak sarma için hazır. Yapraklar hazırlanan iç harç ile sarılmaya başlanabilir.
Kıymalı yaprak sarma içi için gerekli malzemeler (Kavrulmuş iç harç)
- 250 gr kıyma
- 2 su bardağı pirinç
- 1 tane orta büyüklükte kuru soğan
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- Yarım demet maydanoz
- 2 tane domates
- Nane, karabiber, tuz
- 1 çay bardağı sıvıyağ
Kıymalı yaprak sarma içi nasıl yapılır?
Pirinçler bol su ile yıkanarak süzdürülür. Uygun bir tavanın içine sıvıyağ alınır. Kuru soğanın kabukları soyulup ince doğranarak ısınan yağda kavrulur. Üzerine kıyma ilave edilir ve kavurmaya devam edilir. Kıyma kavrulduktan sonra pirinç eklenerek kavurmaya devam edilir. Domates salçası, biber salçası, karabiber, tuz, nane, 2 tane kabuğu soyulmuş ve ufak doğranmış domates ilave edilir. 5 dakika kadar kavrulduktan sonra iç harç yaprakları sarmak için ocaktan alınır. Aynı malzemeler ile kıymalı çiğ yaprak sarma içi de hazırlanabilir. Tüm malzeme çukur bir kabın içinde karıştırılarak yaprak sarma işlemine geçilebilir.