Yaprak Sarma

Yaprak sarma, iç harç olarak bulgur, pirinç başta olmak üzere farklı malzemeler kullanılarak yapılan bir yemek çeşididir. Dut yaprağı, kiraz yaprağı ya da asma yaprağı ile sarılarak hazırlanabilir. Kökeni Osmanlı Mutfağına dayanan sarma Osmanlı İmparatorluğunun hükmettiği topraklarda hazırlanmaktadır. Zeytinyağlı ya da kıymalı olarak farklı şekillerde sarılabilir.
Asma yaprağı kullanılarak yapılan sarma içine bulgur ya da pirinç gibi yöreden yöreye farklılık gösterebilecek malzemeler eklenebilir. Kullanılacak malzemeler karıştırma kabında harmanlanarak çiğ ya da kavrularak hazırlanabilir.

Yaprak sarması hazırlanışı biraz meşakkatli olsa da zevkle tüketilebilen bir yemektir. Daha çok gün masalarında, bayramlarda ya da özel günlerde ara sıcak olarak kullanılabileceği gibi ana yemek olarak da kullanılabilir. Yaprak sarmasının lezzetli olması için kullanılan yaprağın kalitesi oldukça önemlidir. Yaprağın yumuşak ve damarsız olması gerekir. Yaprak sarması yılın her mevsiminde hazırlanabilecek bir yiyecek türüdür. Yazın taze yaprak alınarak salumura yöntemi ya da buzlukta dondurma yöntemi ile kışa hazırlanabilir. Bu sayede yaz kış her mevsim yaprak sarması tüketilebilir. Yaprak sarması kıymalı ya da zeytinyağı olarak hazırlanabildiği için yazımızın devamında her iki tarife de ulaşabilirsiniz.

Zeytinyağlı yaprak sarma için gerekli malzemeler

  • Yarım kilo asma yaprağı (Mevsimine göre salamura ya da taze kullanıla
    bilir)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 5 tane orta boy kuru soğan
  • Yarım bağ ince kıyılmış maydanoz
  • 1 kahve kaşığı tarçın
  • 4 tane kesme şeker
  • Tuz, karabiber, kırmızı pul biber ve nane
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 tane limon suyu
  • Yeterince sıcak su

Zeytinyağlı yaprak sarma nasıl yapılır?


Zeytinyağlı yaprak sarma için kuru soğanların kabukları soyulur ve ince yemeklik olacak şekilde doğranır. Uygun bir tavanın içine sıvıyağ alınarak ısıtılır. Isınan yağa doğranan soğanlar eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Pirinç bol suyun altında yıkandıktan sonra suyu süzülür. Kavrulan soğanların üzerine eklenir. 2-3 dakika soğanlarla birlikte kavrulduktan sonra üzerine, kırmızı pul biber, nane, karabiber, tuz, tarçın, kesme şeker kuş üzümü, ince kıyılmış maydanoz ve limon suyu ilave edilir. Tüm malzeme homojen bir şekilde karıştırılır. Son olarak üzerine yeterince sıcak su ilave edilerek kısık ateşte malzeme suyunu çekene kadar pişirilir. Zeytinyağlı iç harç ocaktan alınarak ılımaya bırakılır.

Eğer kullanılan yapraklar salamura ise tuzunu atması için bol suda yıkanır ve bir süre sıcak suyun içinde ıslı bekletilir. Yapraklar tuzunu tamamen attıktan sonra suyun içinden sıkılarak çıkarılır. Eğer kullanılan yaprak taze yapraksa uygun bir tencereye su koyularak kaynatılır. Su kaynadıktan sonra yapraklar demetler şeklinde kaynar suya atılıp birkaç dakika haşlanarak süzgece çıkarılır. Yine fazla suyunu atması için hafif sıkılarak sarma işlemine geçilir.

Yaprak sarması için kullanılacak olan tencerenin tabanına sarmayı yanmaya karşı korumak için birkaç tane yaprak serilir. Yapraklar düz bir zemine serilerek içine yeterince iç harç koyulup kenarları içe gelecek şekilde sarılır. Tüm yapraklar bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Her bir yaprak sıra sıra tencereye muntazam bir şekilde dizilir. Tencerenin en üs kısmına sarmaları kapatacak şekilde yine sadece yaprak serilir. Üzerine 2 su bardağı kadar sıcak su, limon dilimleri eklenir. Arzuya göre bir miktar da zeytinyağı gezdirilebilir. Son olarak üzerine yaprakların patlamaması ve dağılmaması için bir porselen tabak yerleştirilip, tencerenin kapağı kapatılır. Yaprak sarmasına eklenen su kaynayana kadar orta hararetli ocakta, su kaynadıktan sonra kısık ocakta yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirilir. Pişen dolma 15 dakika kadar dinlendirildikten sonra servise sunulabilir.

Afiyet olsun.

Etli yaprak sarma için gerekli malzemeler

  • Yarım kilo asma yaprağı
  • 250 gr kıyma
  • 2 tane orta boy kuru soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz, karabiber ve nane
  • İnce kıyılmış maydanoz
  • 1 kahve fincanı sıvıyağ
Etli yaprak sarma nasıl yapılır?

Zeytinyağlı yaprak sarmasında olduğu gibi yaprakların önceden hazırlanması gerekir. Yapraklar bol su ile yıkandıktan sonra suyu süzdürülür. Kuru soğanın kabuğu soyularak çukur bir kabın içine yemekli doğranır. Pirinç bol su ile yıkanıp süzdürüldükten sonra kuru soğanın içine eklenir. İç harcın içine sırasıyla kıyma, biber ve domates salçası, kıyma, baharatlar, tuz, sıvıyağ ve ince kıyılmış maydanoz eklenip harmanlanır. Malzemeler homojen bir şekilde karıştırıldıktan sonra sarma işlemine geçilir. Tıpkı zeytinyağlı yaprak sarmada olduğu gibi yaprak düz bir zemine serilir. İç harçtan 1,5 tatlı kaşığı kadar yaprağa koyulur ve yaprağın kenarları içe katlanarak sigara böreği şeklinde sıkıca sarılır. Pişirmek için kullanılan tencerenin dibine sade yaprak serilerek sarılan yapraklar tencereye muntazam bir şekilde sıralanır. Üzerine 2 su bardağı kadar sıcak su eklenir. Tercihe göre limon dilimleri ve sıvıyağ gezdirilir. Yaprakların üzerine porselen bir tabak kapatılarak tencere ocağa alınır. Başta orta hararetli ocakta, daha sonra kısık ateşte 30-45 dakika pişirilir. Ocaktan alındıktan ve ilk sıcaklığını attıktan sonra yaprak sarma servis tabağına alınarak servise sunulur.
19.01.2024 14:38:44
Yaprak Sarma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yaprak Sarma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Yaprak Sarma"
İyi günler ben evlendiğimde 2 yıl kaynanamla yaşadım ve yemekleri hep o yapardı. Şimdi ayrıldım kocam benden yaprak sarması istedi bilmediğimi söyleyemedim ve siz geldiniz aklıma. Zeytinyağlı yaprak sarması yapmak için gerekli malzemeler nelerdir ve yapılışı nasıldır bir yardımcı olursanız sevinirim.
Nurgün . 28.08.2018

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer; Herkesin şüphesiz çok sevdiği zeytinyağlı yaprak sarmasının önemli püf noktalarından birisi de pişmesinin kıvamında olması...
Devamını Oku

Sarma Nasıl Pişirilir

Sarma nasıl pişirilir, zeytinyağlı, kıymalı, çiğ harçtan ya da kavrulan iç harçtan yapılabilen yaprak sarma mutfaklarda en çok sevilen yemeklerden birid...
Devamını Oku

Yaprak Sarma İçi

Yaprak sarma içi, yaprak sarması küçük büyük herkesin büyük bir zevkle tükettiği yemeklerden biridir. Özel günlerde sofranın speciali olarak kullanılabi...
Devamını Oku

Pirinçli Yaprak Sarması

Pirinçli yaprak sarması, pirinçli yaprak sarması genellikle asma yaprağı, dut yaprağı, beyaz lahana, dut yaprağı ve kara lahana yaprağı ile yapılan bir yiyec...
Devamını Oku

Salamura Yaprak Sarma

Salamura yaprak sarması, Salamura yaprak sarması için, mevsiminde topladığımız üzüm yapraklarını salamura etmek için, yaprakları kaynar suya koyarız. Üzerine...
Devamını Oku

Taze Yaprak Sarması

Taze yaprak sarması, her zaman yapmak mümkün olmayabilir. Çünkü taze sarma yaprakları, yılın belli ayında toplanabiliyor. Taze yaprak sarması, ol...
Devamını Oku

Yaprak Sarması Kalori

Yaprak sarması kalori, bildiğiniz gibi benzeri besinlerin kalori değerleri içerisinde kullanılan malzemelere yönelik belirlenir. Mutfağımızın en güzel yiyece...
Devamını Oku

Üzüm Yaprak Sarması

Üzüm Yaprak Sarması, Üzüm yaprağı sarması yapmaya başlamadan önce, eğer sarmanızı salamura ile yapacaksanız salamuranın tuzunu almayı unutmamanız gerekir. Ki...
Devamını Oku

Düdüklüde Yaprak Sarması

Düdüklüde yaprak sarması: Bir çoğumuzun severek tükettiği bir yemek çeşididir. Yörelere göre değişkenlik gösteren bu yemek grubu etli veya zeytinyağlı olarak...
Devamını Oku

Sarma Pişirme

Sarma Pişirme, Anadolu'nun vazgeçilmez lezzetlerinden biri de sarmadır. Sarma ve dolmaların yapılışı zahmetli olmakla birlikte sarma pişirmesi de bir o ...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Tavuk Sarma

Fırında kaşarlı tavuk sarma, muhteşem görüntüsü ve lezzeti ile olsa da yesem dedirten olağan üstü bir yemek fırında kaşarlı tavuk sarma. Özel günlerinizde se...
Devamını Oku

Krepli Tavuk Sarma

Krepli tavuk sarma, Krepi sevmeyen yoktur. Büyük, küçük herkesin beğenerek yediği krebe, bir de tavuk eklenince çok lezzetli bir yemek ortaya çıkıyor. Krep k...
Devamını Oku

Bulgurlu Lahana Sarması

Bulgurlu lahana sarması, Bulgurlu lahana sarması için öncelikle yumuşak bir lahana almamız lazım. Bunu anlamak için aldığımız lahanaya dokunduğumuzda yumuşak...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Sarma İçi

Zeytinyağlı sarma içi, geleneksel Türk mutfağının çok sevilen yemeklerinden biri olan zeytinyağlı sarma birçok mutfak hanımının olmazsa olmazıdır. Mutfa...
Devamını Oku

Garnitürlü Tavuk Sarma

Garnitürlü Tavuk Sarma, pek çok çeşitte tavuk sarma yapabildiğiniz gibi içine farklı sebzeler eşliğinde muhteşem bir lezzet olan tavuk sarma sizin için farkl...
Devamını Oku

Baklalı Yaprak Sarması

Baklalı Yaprak Sarması, Amasya yöresine ait olan bir sarma çeşididir. Yaprak sarmayı sevenlere sunulabilecek çok lezzetli bir alternatiftir. Etli sarma terci...
Devamını Oku

Kaşarlı Tavuk Sarma

Kaşarlı tavuk sarma, sarmalar genellikle tavukla, patlıcanla ya da et ile yapılmaktadır, Fakat tavuk çocukların en çok severek yediği gıda maddesidir. Eğer k...
Devamını Oku

Etli Krep Sarma

Etli Krep Sarma, krep özellikle içine farklı malzemeler kullanılarak yapılan yemek çeşitlerinden birisidir. Hazırlanan krepin içine tatlı malzeme ya da tuzlu...
Devamını Oku

Sarma İçi

Sarma içi, sarma lahana, pazı, yaprak gibi sebzeler kullanılarak hazırlanan bir yemek türüdür. Ana yemek olarak kullanılabileceği gibi ara sıcak olarak ...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Sarma

İç pilavlı tavuk sarma, iç pilavlı tavuk sarma özel günlerde özel yemeklerde akşam için hazırlanan şık sofralarda her daim kendisine bir yer bulur. Oldukça l...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer
Sarma Nasıl Pişirilir
Yaprak Sarma İçi
Pirinçli Yaprak Sarması
Salamura Yaprak Sarma
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024