Zeytinyağlı pazı sarması, Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan zeytinyağlı pazı sarmasının sofralardaki yeri oldukça önemlidir. Yapılacak pazı sarmasının iç harcı pirinç yerine bulgurla yapılabilir. Ayrıca günümüzde birçok sağlık sorunlarında bulgur daha çok tüketilerek hem kilo hem tansiyonu dengelemiş olursunuz. Zeytinyağlı pazı sarması kalorisi yüksek olan bir yemektir.
Yanında ekmek yenmemeli, çok severek tüketeceğimiz yemekleri çok abartılmamalıdır. Zahmetli bir yemek olan zeytinyağlı pazı sarmasının muhteşem kokularıyla masalarda yerini alarak sevdiklerinizle paylaşmaya değerdir.
Geleneksel Türk mutfaklarında bol taze tam kış mevsiminde günlük taze pazarlarda bulunması mümkündür. Pazı ıspanakgiller grubundan olan yeşil bir bitki sebzesidir. Zeytinyağlı yapılması durumunda sindirimi kolay olur. İçinde bulunan bol miktardaki vitaminler sayesinde vücudumuza faydalarını gösterir. Pazı A- C- K- vitamin gruplarını taşıyan pazı iştah açma özelliğine sahiptir. Pazı bitkisi hem bitki olarak faydalanılan hem yemek olarak tüketilen mucizevi bir bitkidir. Sağlık açısından saç dökülmesi, yanık, apse gibi hastalıklarda kullanılması mümkün olan bitkidir. Ayrıca zeytinyağlı pazı sarması dışında salatası yapılabilir. Böylece bol vitamin alınabilir.
Zeytinyağlı pazı sarması için gerekli malzemeler
2 bağ pazı yaprağı
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı pilavlık bulgur
4 adet kuru soğan
1 baş sarımsak
2 adet domates
1 demet maydanoz
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet küp şeker
1 tatlı kaşığı, tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 su bardağı su
1 adet limon
Zeytinyağlı pazı sarması nasıl yapılır?
Pazılar güzelce yıkanarak ayıklanır, bir tencerede kaynayan suyla çok kısa süre haşlanır.
Süresi 3-5 dakikayı geçmemelidir. Geniş bir kap içine sıvı yağ, salça eritilerek biraz kavrulmaya bırakılır. Kavurduğunuz malzemeler üzerine pirinç ve bulguru yıkayıp koyalım. Üzerine soğan, sarımsak, maydanozu ve domatesleri ince doğrayıp bir ateşte harmanlayın, baharatları eklenerek 10 dakika kadar ateşte kavrularak küp şekeri de ilave edin sonra altını kapatıp soğumaya bırakın. Soğutulan zeytinyağlı pazı sarmasına limon sıkılarak sarmaya hazır olan iç harcınızı haşladığınız pazıları tek, tek sarmaya başlayınız. Sarılan pazılar tencereye sık olacak şekilde dizilmelidir. Sarma işlemi pazı yaprakları bitene kadar devam edilir. Tencereye yerleşen zeytinyağlı pazı sarması üzerine bir bardak su ilave edilerek orta derece ateşle 25 dakika pişmeye bırakılır. Tercih edilirse üzerine sos koyarsınız istemezseniz mis kokan zeytinyağlı pazı sarmanız servise hazırdır.
Afiyet olsun.
20.01.2024 03:39:37
Zeytinyağlı Pazı Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Pazı sarmasını sadece zeytinyağı ile yapılmış ise tüketiyorum. Genellikle de pazı sarmaları direk zeytin yağı ile yapılsa da bazen normal yağlarla da yapılabilir. Bu yemeğin tam olarak kalorisi benim için çok önemlidir. Pazı sarması kaç kalori? Mahperver . 26.09.2018 03:19:51
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024