Zeytinyağlı Sarma

Zeytinyağlı sarma, Türk milleti olarak yemek yemeye ve damak zevkine çok düşkün bir milletizdir. Bu sebepten de oldukça Zengin yemek çeşitlerimiz bulunmaktadır. Kebaplar, Tatlılar, Kuru sebzeler, Et yemekleri, Bakliyat yemekler ve zeytinyağlılar gibi bir sürü yemek çeşidi vardır. Her ne kadar etli yemekleri sevsek de zeytinyağlı sarmaya hayır diyecek tek bir kişi çıkmayacaktır.
Misafir mı geldi yoksa kabul gününüz mü var zeytinyağlı sarma masaların baş tacıdır. Zeytinyağlı sarma cacık veya salata ile servis edildiğinde başlı başına bir menü dür benim için sizlerde zeytin yalı sarmayı çok seviyor ve daha önce hiç yapmayı denememiş iseniz. Yazmış olduğum zeytinyağlı sarma tarifine uyarak enfes sarma yapabilirsiniz.

Zeytinyağlı Sarma tarifi için gerekli malzemeler

  • 500 gram taze yaprak, dileğinize göre pazı veya lahanada kullanabilirsiniz.
  • 2,5 su bardağı pirinç,
  • 2 adet kuru soğan,
  • 5-6 diş sarımsak,
  • 2 adet domates veya 1 su bardağı domates konservesi,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,
  • 1 yemek kaşığı domates salçası,
  • 1 tatlı kaşığı tuz, kullandığınız yapsak salamura ise tuzu daha az atabilirsiniz,
  • 1 tatlı kaşığı karabiber,
  • 1 tatlı kaşığı pul biber,
  • 1 tatlı kaşığı sumak,
  • 1 demet maydanoz,
  • 1,5 su bardağı saf zeytinyağı,

Zeytinyağlı Sarma Nasıl Yapılır?


Öncelikle kullanacağımız taze yaprak veya pazıyı sıcak suya koyup solduruyoruz.
Yok eğer salamura ise bir gün önceden soğuk suda bekletip tuzunun çıkmasını sağlıyoruz. Ardından pirinçleri yıkayıp derin bir keseye koyuyoruz. Daha sonra İnce ince doğradığımız kuru soğan, sarımsak ve maydanozu ilave ediyoruz. Ardından domates salçası, biber salçası, tuz, karabiber, sumak ve zeytinyağını ekleyip karıştırıyoruz. En son olarak suda beklettiğimiz yaprak veya pazıyı süzgeçte bekletip suyunu süzüyoruz. Kullandığımız yaprakların parlak kısmı dışa mat kısmı içe gelecek şekilde düz zemine seriyoruz. İç harcımızdan bir kaşık alarak yaprağın kök kısmına gelecek şekilde koyuyoruz elimizle ince serdiğimiz için üstüne yaprağın kenarlarını içe doğru katlayarak kökünden ucuna doğru sarıyoruz. Bütün malzeme bitinceye kadar devam ediyoruz. Zeytinyağlı sarmamızı tencereye sırayla dizim üstüne sarma taşı veya küçük bir servis tabağı kapatıp sarmalar kapanacak şekilde sıcak su koyup kısık ateşte pişiriyoruz. İncecik sardığınız zeytinyağlı sarmayı dilediğiniz gibi servis yapabilirsiniz şimdiden afiyet şifa olsun.
18.01.2024 22:17:16
Zeytinyağlı Sarma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Zeytinyağlı Sarma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Sarma"
Çok sert bir yaprak satın aldım. Zeytinyağlı sarma hazırlarken bu durumun sıkıntı yaratacağını düşünüyorum. Bu yüzden sizden bu konuda tavsiye almak istiyorum. Yaprakların sertliğini almak ve daha yumuşak hale getirebilmek için ne yapmamı önerirsiniz? Sıcak suda haşlarsam yumuşar mı ya da zeytinyağını yemeğin içerisine fazladan eklersem yumuşama olur mu?
İnci . 27.10.2018 15:23:56

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer; Herkesin şüphesiz çok sevdiği zeytinyağlı yaprak sarmasının önemli püf noktalarından birisi de pişmesinin kıvamında olması...
Devamını Oku

Sarma Nasıl Pişirilir

Sarma nasıl pişirilir, zeytinyağlı, kıymalı, çiğ harçtan ya da kavrulan iç harçtan yapılabilen yaprak sarma mutfaklarda en çok sevilen yemeklerden birid...
Devamını Oku

Yaprak Sarma İçi

Yaprak sarma içi, yaprak sarması küçük büyük herkesin büyük bir zevkle tükettiği yemeklerden biridir. Özel günlerde sofranın speciali olarak kullanılabi...
Devamını Oku

Pirinçli Yaprak Sarması

Pirinçli yaprak sarması, pirinçli yaprak sarması genellikle asma yaprağı, dut yaprağı, beyaz lahana, dut yaprağı ve kara lahana yaprağı ile yapılan bir yiyec...
Devamını Oku

Salamura Yaprak Sarma

Salamura yaprak sarması, Salamura yaprak sarması için, mevsiminde topladığımız üzüm yapraklarını salamura etmek için, yaprakları kaynar suya koyarız. Üzerine...
Devamını Oku

Taze Yaprak Sarması

Taze yaprak sarması, her zaman yapmak mümkün olmayabilir. Çünkü taze sarma yaprakları, yılın belli ayında toplanabiliyor. Taze yaprak sarması, ol...
Devamını Oku

Yaprak Sarması Kalori

Yaprak sarması kalori, bildiğiniz gibi benzeri besinlerin kalori değerleri içerisinde kullanılan malzemelere yönelik belirlenir. Mutfağımızın en güzel yiyece...
Devamını Oku

Üzüm Yaprak Sarması

Üzüm Yaprak Sarması, Üzüm yaprağı sarması yapmaya başlamadan önce, eğer sarmanızı salamura ile yapacaksanız salamuranın tuzunu almayı unutmamanız gerekir. Ki...
Devamını Oku

Düdüklüde Yaprak Sarması

Düdüklüde yaprak sarması: Bir çoğumuzun severek tükettiği bir yemek çeşididir. Yörelere göre değişkenlik gösteren bu yemek grubu etli veya zeytinyağlı olarak...
Devamını Oku

Sarma Pişirme

Sarma Pişirme, Anadolu'nun vazgeçilmez lezzetlerinden biri de sarmadır. Sarma ve dolmaların yapılışı zahmetli olmakla birlikte sarma pişirmesi de bir o ...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Tavuk Sarma

Fırında kaşarlı tavuk sarma, muhteşem görüntüsü ve lezzeti ile olsa da yesem dedirten olağan üstü bir yemek fırında kaşarlı tavuk sarma. Özel günlerinizde se...
Devamını Oku

Krepli Tavuk Sarma

Krepli tavuk sarma, Krepi sevmeyen yoktur. Büyük, küçük herkesin beğenerek yediği krebe, bir de tavuk eklenince çok lezzetli bir yemek ortaya çıkıyor. Krep k...
Devamını Oku

Bulgurlu Lahana Sarması

Bulgurlu lahana sarması, Bulgurlu lahana sarması için öncelikle yumuşak bir lahana almamız lazım. Bunu anlamak için aldığımız lahanaya dokunduğumuzda yumuşak...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Sarma İçi

Zeytinyağlı sarma içi, geleneksel Türk mutfağının çok sevilen yemeklerinden biri olan zeytinyağlı sarma birçok mutfak hanımının olmazsa olmazıdır. Mutfa...
Devamını Oku

Garnitürlü Tavuk Sarma

Garnitürlü Tavuk Sarma, pek çok çeşitte tavuk sarma yapabildiğiniz gibi içine farklı sebzeler eşliğinde muhteşem bir lezzet olan tavuk sarma sizin için farkl...
Devamını Oku

Baklalı Yaprak Sarması

Baklalı Yaprak Sarması, Amasya yöresine ait olan bir sarma çeşididir. Yaprak sarmayı sevenlere sunulabilecek çok lezzetli bir alternatiftir. Etli sarma terci...
Devamını Oku

Kaşarlı Tavuk Sarma

Kaşarlı tavuk sarma, sarmalar genellikle tavukla, patlıcanla ya da et ile yapılmaktadır, Fakat tavuk çocukların en çok severek yediği gıda maddesidir. Eğer k...
Devamını Oku

Etli Krep Sarma

Etli Krep Sarma, krep özellikle içine farklı malzemeler kullanılarak yapılan yemek çeşitlerinden birisidir. Hazırlanan krepin içine tatlı malzeme ya da tuzlu...
Devamını Oku

Sarma İçi

Sarma içi, sarma lahana, pazı, yaprak gibi sebzeler kullanılarak hazırlanan bir yemek türüdür. Ana yemek olarak kullanılabileceği gibi ara sıcak olarak ...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Sarma

İç pilavlı tavuk sarma, iç pilavlı tavuk sarma özel günlerde özel yemeklerde akşam için hazırlanan şık sofralarda her daim kendisine bir yer bulur. Oldukça l...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer
Sarma Nasıl Pişirilir
Yaprak Sarma İçi
Pirinçli Yaprak Sarması
Salamura Yaprak Sarma
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024